Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σύγχρονες απόψεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη: Μέρος1

Επιδημία διαβήτη σε παιδιά και εφήβους

Τα οκτώ στα δέκα περιστατικά σακχαρώδους διαβήτη θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με το χάσιμο λίγων κιλών και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα. Η επιδημία του διαβήτη τύπου 2 εξαπλώνεται πλέον παγκοσμίως και στα παιδιά και στους εφήβους παράλληλα, ενώ ο διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινοεξαρτώμενος) αυξάνεται στους νέους κατά 3% τον χρόνο. Σε αυτούς είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη, στις 14 Νοεμβρίου. Η υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυκλινική Αθηνών, Μαριάννα Μπενρουμπή, ενημερώνει για τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά την καλή ρύθμιση της νόσου, τις οποίες εξέδωσε η Παγκόσμια Οργάνωση για τον Διαβήτη (ΙDF). Τονίζει ότι «δεν έχουμε κερδίσει τη μάχη εναντίον του διαβήτη» ούτε στην πρόληψη ούτε στην αντιμετώπιση, μιλάει για τις σύγχρονες θεραπείες και ξεδιαλύνει τους φόβους για την ινσουλίνη.

Εξαπλασιάστηκε η συχνότητα εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη μέσα σε μια γενιά!
Διακόσια σαράντα επτά εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι πάσχουν σήμερα από τη νόσο και προβλέπεται να φθάσουν τα τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια σε μια δεκαπενταετία. Ο διαβήτης τύπου 1 (o ινσουλινοεξαρτώμενος), που πλήττει νέους ανθρώπους, αυξάνεται παγκοσμίως με ρυθμό 3% τον χρόνο.
Παράλληλα, εξαπλώνεται στα παιδιά και ο διαβήτης τύπου 2 (μη ινσουλινοεξαρτώμενος), που οφείλεται στον τρόπο ζωής. Γι΄ αυτό, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου το 2007 και το 2008 θα είναι «Ο διαβήτης στα παιδιά και τους εφήβους

Τα νέα όρια

Η Παγκόσμια Οργάνωση για τον Διαβήτη (ΙDF) εξέδωσε τον Αύγουστο του 2007 κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με την καλή ρύθμιση του διαβήτη. Αυτές αναφέρονται ιδιαίτερα και διεξοδικά στη σημασία που έχει για την αποφυγή των επιπλοκών η ρύθμιση της μεταγευματικής γλυκόζης. Τα όρια που βάζει η ΙDF είναι:
- Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 6,5%.
- Ζάχαρο νηστείας κάτω από 100 mg/dl και ζάχαρο δύο ώρες μετά το γεύμα κάτω από 140 mg/dl.
«Απέχουμε πολύ από αυτά τα όρια, τόσο με τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 όσο κυρίως με όσους έχουν τύπου 2», παρατηρεί η κ. Μπενρουμπή. «Δεν είναι μόνο τα άτομα με διαβήτη που δεν έχουν τους παραπάνω στόχους, αλλά και οι επαγγελματίες υγείας φαίνεται ότι συμβιβάζονται με πολύ υψηλότερες τιμές, κυρίως όσον αφορά την τιμή του ζαχάρου μετά τα γεύματα».

Εξάπλωση στα παιδιά

«Η εμφάνιση και η εξάπλωση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά (κάτι αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια) κάνει επιτακτική την ανάγκη να ευαισθητοποηθούν και να ενημερωθούν οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σχετικά με την πρόληψη εμφάνισης της νόσου», προειδοποιεί η διαβητολόγος, υπεύθυνη του Διαβητολογικού Κέντρου στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυκλινική κ. Μαριάννα Μπενρουμπή. «Ο διαβήτης τύπου 2 ολοένα και πιο συχνά κάνει την εμφάνισή του και στα παιδιά που υποτάσσονται όλο και περισσότερο στις βλαβερές συνήθειες του σύγχρονου τρόπου ζωής, την κακή διατροφή, την παχυσαρκία, τη λίγη άσκηση».
Πλέον του 50% των ατόμων με διαβήτη δεν έχει επίγνωση της κατάστασής του. «Το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος του διαβήτη μπορεί να μειωθεί δραστικά, αν επενδύσουμε στην πρόληψη και ιδιαίτερα στην έγκαιρη διάγνωση, ώστε να αποφύγουμε την εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών του», λέει η κ. Μπενρουμπή. «Το 80% των περιστατικών με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να είχε προληφθεί με την αλλαγή του τρόπου διατροφής (με επακόλουθο τη μείωση του αριθμού των παχύσαρκων ατόμων), καθώς και με την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας».
Και εξηγεί: «Πολύ απλά, αν τρώγαμε λιγότερο και ασκούμασταν περισσότερο. Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι επίπονη και για πολλές ώρες. Αρκεί μισή ώρα περπάτημα με σταθερό γρήγορο βήμα 4-6 φορές την εβδομάδα, αλλά αυτό να γίνεται συστηματικά».

Τα σημεία-κλειδιά για την αντιμετώπισή του

Στον τομέα της αντιμετώπισης του διαβήτη, δηλαδή της καλής ρύθμισης του ζαχάρου, τα πάμε καλύτερα;
«Σήμερα, 85 χρόνια από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, αυτή παραμένει το κορυφαίο και πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του διαβήτη», λέει η κ. Μπενρουμπή. «Στα χρόνια αυτά σημαντικές εξελίξεις σημάδεψαν τη θεραπευτική του διαβήτη, κυρίως στο πεδίο της ινσουλινοθεραπείας αλλά όχι μόνο σε αυτό. Τα μέσα που τέθηκαν στη διάθεση γιατρών και ασθενών έδωσαν λύσεις σε προβλήματα που για χρόνια προκαλούσαν δυσκολίες στη θεραπεία».
«Όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα από οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου δείχνουν ότι ο έλεγχος του ζαχάρου στα άτομα με διαβήτη είναι μακριά από τον στόχο», τονίζει η κ. Μπενρουμπή. «Αυτό σημαίνει κατ΄ αρχάς χειρότερη ποιότητα ζωής για τους ασθενείς με διαβήτη, αλλά μακροπρόθεσμα και έκθεσή τους σε κάθε είδους χρόνιες επιπλοκές που προκαλούνται από τα υψηλά επίπεδα ζαχάρου. Πρέπει λοιπόν σήμερα να “αλλάξουμε” τον διαβήτη ακόμη μία φορά, μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης».

Τα σημεία-κλειδιά για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι:
- Πρόληψη.
- Καλός έλεγχος του ζαχάρου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αν μπορέσουμε να μειώσουμε σε βάθος του χρόνου τα μέσα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (του πιο έγκυρου, μέχρι στιγμής, δείκτη της καλής ρύθμισης του διαβήτη) των ανθρώπων με διαβήτη, θα αυξήσουμε τον αριθμό εκείνων που επιτυγχάνουν καλό έλεγχο, θα μειώσουμε τον αριθμό των εξαιρετικά αρρύθμιστων περιστατικών και θα εξασφαλίσουμε καλύτερη ποιότητα ζωής για χιλιάδες ανθρώπους με διαβήτη. Σήμερα υπάρχουν σύγχρονα θεραπευτικά μέσα, νέα αντιδιαβητικά σκευάσματα και μια νέα, πλήρης γενιά σύγχρονων ινσουλινών, που θα συμβάλλουν στον στόχο αυτό» τονίζει η κ. Μπενρουμπή.

Αρχείο Αναρτήσεων