Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σύγχρονες απόψεις για το Σακχαρώδη Διαβήτη: Μέρος2

Άρνηση στη θεραπεία

Οι συσκευές χορήγησης καθώς και η εξέλιξη στις βελόνες ινσουλίνης κάνουν την ένεση να είναι σχεδόν ανώδυνη.
«Υπάρχει όμως, δυστυχώς, μεγάλη άρνηση σχετικά με τη θεραπεία με ινσουλίνη, τόσο από την πλευρά των ασθενών όσο και από την πλευρά των θεραπευτών», επισημαίνει η κ. Μπενρουμπή. «Οι ασθενείς έχουν διάφορες προκαταλήψεις και λανθασμένες εντυπώσεις, όπως π.χ. ότι η ινσουλίνη προκαλεί εθισμό, ότι το να αρχίσεις ινσουλίνη σημαίνει πως έφτασες στο τελικό στάδιο της νόσου κ.τ.λ.». Φαίνεται όμως, από έρευνες που έχουν γίνει (μελέτη DΑWΝ), ότι πολλοί γιατροί αισθάνονται αμήχανα όταν πρόκειται να προτείνουν στον ασθενή τους να αρχίσει ινσουλίνη και προτιμούν να καθυστερούν την αλλαγή από τα δισκία.

Το φόβητρο

«Χρησιμοποιούν συχνά την ινσουλίνη ως φόβητρο, στα αρχικά στάδια της νόσου, προκειμένου να πείσουν τους ασθενείς να κάνουν δίαιτα, “αλλιώς θα καταλήξεις στην ινσουλίνη”», λέει η κ. Μπενρουμπή. «Η ινσουλίνη δεν είναι η τιμωρία, επειδή κάποιος δεν ακολούθησε σωστά τις ιατρικές οδηγίες. Η φυσική εξέλιξη της λειτουργίας του β κυττάρου του παγκρέατος είναι ύστερα από μερικά χρόνια να μην μπορεί να εκκρίνει την ινσουλίνη που χρειάζεται ο οργανισμός».

Οι σύγχρονες ινσουλίνες

Στη διαχείριση του διαβήτη, οι σύγχρονες ινσουλίνες θεωρούνται πολύ σημαντική εξέλιξη αφού παρέχουν βελτιωμένο έλεγχο του σακχάρου χωρίς να αυξάνουν τον κίνδυνο που έχει σχέση με την ασφάλεια κατά τη χρήση.
«Οι σύγχρονες ινσουλίνες εξασφαλίζουν ότι τα θεραπευτικά σχήματα μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες του κάθε ατόμου με διαβήτη και όχι οι ανάγκες κάθε ατόμου στα χαρακτηριστικά της κάθε ινσουλίνης», λέει η κ. Μπενρουμπή. «Η ευελιξία στη δοσολογία και ο βελτιωμένος γλυκαιμικός έλεγχος, χωρίς αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας κατά τη χρήση, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους».
Κατασκευάζονται με τροποποίηση της χημικής δομής της ανθρώπινης ινσουλίνης, με στόχο να δημιουργηθούν μόρια που μιμούνται καλύτερα τη δράση της ινσουλίνης που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό.

Έτσι:
Οι σύγχρονες, ταχείας δράσης, ινσουλίνες γίνονται αμέσως πριν από το φαγητό (και όχι μισή ώρα πριν όπως συνέβαινε με τις παλαιότερες). - Οι μακράς δράσης ινσουλίνες μπορεί να χορηγούνται, σε πολλές περιπτώσεις, μόνο μία φορά την ημέρα.
Πριν από μερικές ημέρες αποσύρθηκε η εισπνεόμενη ινσουλίνη. «Ο λόγος της απόσυρσης φαίνεται ότι είναι το γεγονός ότι οι πωλήσεις δεν κάλυπταν παγκοσμίως το κόστος παραγωγής και διάθεσης», εξηγεί η κ. Μπενρουμπή. «Η εξέλιξη θα οδηγήσει σίγουρα στη δημιουργία συσκευών χορήγησης φιλικών προς τον χρήστη, μικρού μεγέθους, ώστε η χορήγηση της ινσουλίνης να γίνεται εύκολα και διακριτικά. Το κόστος της ινσουλίνης ανά μονάδα χορήγησης πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να καλύπτεται από τους ασφαλιστικούς φορείς».

Αρχείο Αναρτήσεων