Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Διαστάσεις επιδημίας παίρνει η ανορεξία

Εμφανίστηκε πριν από περίπου 20 χρόνια ως η ασθένεια που χτυπούσε το χώρο του μόντελινγκ, όμως τελευταία αρχίζει να εξελίσσεται σε μάστιγα του δυτικού κόσμου.

Δυστυχώς η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς εκατοντάδες νέα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα διατροφικών διαταραχών και φθάνουν ένα βήμα πριν από το θάνατο. Μόνο την τελευταία 5ετία, περίπου, το 20% των εφήβων που νοσηλεύθηκαν στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αποτελούσαν περιπτώσεις ανορεξίας και άτυπων διαταραχών διατροφής.

Πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αφορούσε τη διερεύνηση διαταραγμένων στάσεων και συμπεριφορών στην πρόσληψη τροφής μαθητών και μαθητριών Λυκείων, ηλικίας 17 ετών, έδειξε ότι 2 στα 3 κορίτσια και 1 στα 3 αγόρια θα ήθελαν να χάσουν κιλά, ακόμη κι όταν θεωρούν το βάρος τους κανονικό!

Στην Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία» οι κλίνες, μόλις 10 στον αριθμό, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες νεαρών με σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα, ενώ υπάρχει και λίστα αναμονής, σύμφωνα με τον κ. Γεράσιμο Κολαϊτη, επίκ. καθηγητή της Παιδοψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 1986 που λειτουργεί η Μονάδα μέχρι το 2004 νοσηλεύθηκαν 49 παιδιά με νευρική ανορεξία. Ο χρόνος νοσηλείας των παιδιών στο νοσοκομείο φθάνει έως και τους 5 μήνες!

Την Τετάρτη θα γιορτάσουμε ακόμη μία Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ωστόσο το πρόβλημα θα παραμείνει και θα αφορά την έφηβη της διπλανής πόρτας, ίσως και της δικής μας πόρτας, όλες τις νέες που χάνουν την όρεξή τους για ζωή!

Το πιο οδυνηρό είναι ότι η χώρα μας δεν έχει πραγματοποιήσει καμία στατιστική μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ υπάρχει μόλις μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, η «Ανάσα», που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο με στόχο την ενημέρωση, πρόληψη και υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές. Ξεκίνησε με πρωτοβουλία μιας εξειδικευμένης ομάδας επιστημόνων και της ηθοποιού Ζέτας Δούκα, που έχει βιώσει την ασθένεια, και υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων.

Στους τρεις μήνες λειτουργίας της η «Ανάσα» προσφέρει πραγματική... ανάσα σε χιλιάδες άτομα που την έχουν επισκεφθεί στη Λ. Συγγρού, ενώ καθημερινά οι ειδικοί δέχονται πάνω 80 τηλεφωνήματα απ όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Κλειδί η σωστή καθοδήγηση
Η ανορεξία είναι μια κατάσταση σχεδόν αδιανόητη για όποιον δεν την έχει γνωρίσει. Ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί, με τη σωστή καθοδήγηση των ειδικών και τo άτομo να βρει την έξοδο από τον λαβύρινθο στον οποίο έχει εγκλωβιστεί.

Οι ανορεξικοί ασχολούνται υπερβολικά με το τι τρώνε, με τη μέτρηση των θερμίδων και αποστρέφονται καθετί παχυντικό. Εχουν διαταραγμένη εικόνα του σχήματος και βάρους του σώματός τους. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι η εκούσια μείωση του σωματικού βάρους με μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κάτω του 18,5.

Δύο τύποι δίαιτας επικρατούν... «περιοριστικός», της νηστείας και ο «καθαρτικός», βουλιμικός τύπος. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η ικανοποίηση του ασθενούς όταν κατορθώνει να μειώσει το βάρος του. Στο βουλιμικό τύπο της ψυχογενούς ανορεξίας, ο περιορισμός της προσλαμβανόμενης τροφής συνδυάζεται με υπερφαγικά επεισόδια.

Η υπερφαγία τελειώνει με την πρόκληση εμέτου και μπορεί να συνδυάζεται με κατάχρηση καθαρτικών ή διουρητικών, ως μέσων απαλλαγής από το περιττό βάρος.

Eθνος

Αρχείο Αναρτήσεων