Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Πόση γυμναστική χρειαζόμαστε

Επιστήμονες μας συμβουλεύουν για την διάρκεια και την ένταση της γυμναστικής που χρειάζεται για να βελτιωθεί η φυσική μας κατάσταση Σημαντικά οφέλη στην υγεία μπορεί να αποκομίσει όποιος γυμνάζεται έστω και λίγη ώρα την εβδομάδα, σύμφωνα με μία νέα ιρλανδική μελέτη.


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen's, στο Μπέλφαστ, ανακάλυψαν ότι τρεις περίπατοι της μισής ώρας ο καθένας την εβδομάδα είναι αρκετοί για να μειωθεί η αρτηριακή πίεση, να απαλλαγεί κανείς από το υπερβάλλον σωματικό βάρος και να βελτιώσει γενικά την φυσική του κατάσταση.

Όπως γράφουν οι επιστήμονες στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας», στη μελέτη τους συμμετείχαν 106 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 40 έως 60 ετών, οι οποίοι δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Από τους 44 από αυτούς ζήτησαν να περπατάνε πέντε μέρες την εβδομάδα για 30 λεπτά κάθε φορά.

Από άλλους 42 ζήτησαν να κάνουν την ίδια βόλτα τρεις φορές την εβδομάδα. Και από τους υπόλοιπους, να συνεχίσουν να κάθονται.

Έπειτα από 12 εβδομάδες, και στις δύο ομάδες των περιπατητών παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (είναι ο μεγάλος αριθμός στην μέτρηση), της περιμέτρου της μέσης και της περιμέτρου των ισχίων (γοφών), καθώς και σημαντική βελτίωση της γενικότερης φυσικής κατάστασης.

Όπως εξάλλου ήταν αναμενόμενο, στην ομάδα των& καθιστικών εθελοντών δεν παρατηρήθηκε καμία αλλαγή στις προαναφερθείσες παραμέτρους.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν στο άρθρο τους ότι ακόμα και λίγα εκατοστά να χάσει κανείς από την περίμετρο της μέσης του και ακόμα και λίγο να «ρίξει» την πίεσή του, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων και θανάτου από αυτά.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όλους τους ενήλικες να γυμνάζονται ήπια επί τουλάχιστον 30 λεπτά την φορά, πέντε φορές την εβδομάδα ή να γυμνάζονταν έντονα, επί τουλάχιστον 20 λεπτά την φορά, τρεις φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι ουσιώδη οφέλη μπορεί κανείς να αποκομίσει ασκούμενος ακόμα λιγότερο από αυτά τα όρια και αυτό είναι σαφώς πολύ καλύτερο από το να μην κάνει απολύτως τίποτα.

Αρχείο Αναρτήσεων