Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Καρδιακή ανεπάρκεια

ΠΡΩΤΗ αιτία θανάτου εξακολουθούν να αποτελούν τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ διαστάσεις επιδημίας τείνει να λάβει η καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία «χτυπά» το 1%-2% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο στη χώρα μας καταγράφονται κάθε χρόνο περίπου 25.000 νέα περιστατικά καρδιακής ανεπάρκειας, πολλά από τα οποία (10%-15%) αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς.

Oπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας Νικόλαος Εξαδάκτυλος, με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Καρδιακής Ανεπάρκειας που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, πρόκειται για ένα σύνδρομο που αφορά όλες τις ηλικίες, ακόμη και παιδιά, με τα περισσότερα κρούσματα να εμφανίζονται στην τρίτη ηλικία. Oσον αφορά τα δύο φύλα, δεν έχουν παρατηρηθεί διαφορές ως προς τη συχνότητα εμφάνισης αλλά ως προς τα αίτια. Στις γυναίκες πιο συχνό αίτιο είναι η υπέρταση, ενώ στους άνδρες η στεφανιαία νόσος.

Το σύνδρομο της καρδιακής ανεπάρκειας αποτελεί το τελευταίο στάδιο κάθε καρδιακού νοσήματος. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, τη νόσο θα εμφανίσει κάθε άτομο που πάσχει από κάποιο είδος καρδιοπάθειας, καθώς και όσοι πάσχουν από αναπνευστική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους πολίτες και να τους οδηγήσουν στο γιατρό είναι ταχυκαρδία, δύσπνοια, καρδιακό άσθμα, πνευμονικό οίδημα, οιδήματα άκρων και χάσιμο βάρους.

Αυξάνει σε συχνότητα

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι το μόνο καρδιολογικό πρόβλημα που αυξάνει σε συχνότητα. Συγκεκριμένα, πλήττει έναν στους 1.000 πολίτες μέχρι την ηλικία των 65 ετών και το 10% του πληθυσμού άνω των 65 ετών. Στη χώρα μας διαγιγνώσκεται κάθε χρόνο περίπου σε 25.000 Ελληνες. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια άνθρωποι που υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ οι θάνατοι που σημειώνονται ετησίως ξεπερνούν τους 500.000.

Αν και πρόκειται για μία από τις πλέον κακοήθεις νόσους και έχει μέση επιβίωση περί τα τριάμισι χρόνια, δηλαδή χειρότερη επιβίωση κι από τον καρκίνο, από την εφαρμογή και χρήση νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων, θεραπευτικών μεθόδων και τεχνικών, τόσο για τη διάγνωση όσο και για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας προκύπτουν αισιόδοξα μηνύματα. Oι ειδικοί υπογραμμίζουν μάλιστα ότι ο κατάλληλος συνδυασμός φαρμάκων και τεχνικών επιτυγχάνει αναστροφή της εξέλιξης της νόσου σε ποσοστό που φτάνει ακόμη και το 30%.

Νέες μέθοδοι

Στις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται αποτελεσματικά στη χώρα μας συμπεριλαμβάνονται οι νέες συσκευές υποβοήθησης, που εμφυτεύονται δίπλα στην καρδιά. Oχι μόνον επιμηκύνουν και βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αλλά υπάρχει και πιθανότητα να αποκαταστήσουν πλήρως το πρόβλημα. Μία τέτοια μέθοδος είναι ο ηλεκτρικός επανασυγχρονισμός, ο οποίος εφαρμόζεται όταν ορισμένα τμήματα της αριστερής κοιλίας συσπώνται με μη ικανοποιητική σειρά. Oι γιατροί επιτυγχάνουν αλλαγή της σειράς και σύσπαση μέσω της τοποθέτησης ειδικού βηματοδότη.

Η «τεχνητή καρδιά»

Εξίσου ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα από τη μεταμόσχευση αρχέγονων κυττάρων του αίματος ή μυοβλαστών, καθώς και από τη χρήση της μηχανικής υποστήριξης της καρδιακής λειτουργίας. Η λεγόμενη «τεχνητή καρδιά» αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως «γέφυρα» μέχρι να βρεθεί μόσχευμα, για να υποβληθεί ο ασθενής σε μεταμόσχευση καρδιάς. Εχει διαπιστωθεί όμως ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της συσκευής παραμένουν ακόμη και όταν ο ασθενής αποσυνδεθεί από το μηχάνημα, χωρίς να έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Αρχείο Αναρτήσεων