Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η ρύπανση μπορεί να προκαλεί έμφραγμα

 

Μικροσκοπικά σωματίδια των ατμοσφαιρικών ρύπων, μεγέθους μικρότερου από το ένα δέκατο του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, μπορεί να προκαλούν θρόμβωση του αίματος, όπως ανακοίνωσαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Το εύρημά των επιστημόνων εξηγεί πως μπορεί να προκαλεί έμφραγμα και εγκεφαλικό η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Μεγάλες πληθυσμιακές μελέτες έδειξαν ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που εκπέμπονται από φορτηγά, λεωφορεία και εργοστάσια που καίνε κάρβουνο αυξάνουν τον κίνδυνο μοιραίων εμφραγμάτων και εγκεφαλικών.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν ήξεραν έως πρότινος πως ακριβώς αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια μπορεί να κοστίσουν τη ζωή. Η νέα μελέτη όμως φαίνεται ότι δίνει μία απάντηση.

"Τώρα ξέρουμε ότι προκαλούν φλεγμονή στους πνεύμονες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο", είπε ο δρ Γκόκχαν Μουτλού από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Σικάγου, ο οποίος μελέτησε τις επιδράσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων σε ποντίκια.

Όπως εξήγησαν στην "Επιθεώρηση Κλινικής Διερεύνησης" οι επιστήμονες, οι πνεύμονες που παθαίνουν φλεγμονή εξαιτίας της ρύπανσης εκκρίνουν ιντερλευκίνη-6, μία ουσία του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία προκαλεί φλεγμονή και έχει αποδειχθεί ότι διευκολύνει την θρόμβωση του αίματος.

Η νέα αυτή μελέτη δημοσιεύεται μόλις μία εβδομάδα έπειτα από τη δημοσίευση μίας άλλης μελέτης στην "Ιατρική Επιθεώρηση της Νέας Αγγλίας", η οποία έδειξε ότι η εισπνοή των αναθυμιάσεων του ντίζελ επηρεάζει αρνητικά ανθρώπους που επιζούν από ένα έμφραγμα, καθώς διαταράσσει την ικανότητα του οργανισμού τους να διασπά τους θρόμβους του αίματος.

Οι ερευνητές εξέθεσαν ποντίκια σε σωματίδια ρύπων τα οποία είχε συγκεντρώσει η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, και τα σωματίδια αναμίχθηκαν με διάλυμα αλατόνερου και εγχύθηκαν στους πνεύμονες των ποντικιών. Μέσα σε μόλις 24 ώρες, τα επίπεδα της ιντερλευκίνης-6 είχαν 15πλασιαστεί στους πνεύμονες των ζώων, τα οποία άρχισαν να παρουσιάζουν θρομβώσεις.

Το χρονικό όριο των 24 ωρών είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι κλινικές (σε ανθρώπους) μελέτες έχουν δείξει ότι σε μέρες που η ρύπανση ξεπερνάει τα όρια ασφαλείας, παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των εμφραγμάτων.

Στο επόμενο στάδιο της μελέτης, οι επιστήμονες προκάλεσαν ανοσοκαταστολή στα ζώα, ώστε να καταστείλουν δράση των μακροφάγων κυττάρων στους πνεύμονές τους και να διαπιστώσουν εάν έτσι μπορούν να αποτρέψουν τις θρομβώσεις.

Τα μακροφάγα είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και εκκρίνουν την ιντερλευκίνη-6.

Τα ανοσοκατασταλμένα ποντίκια δεν παρουσίασαν αυξημένες θρομβώσεις, τόνισαν οι ερευνητές - και αυτό ήταν η απόδειξη πως "η ιντερλευκίνη-6 βρίσκεται τελικά πίσω τους", επεσήμαναν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες προγραμματίζουν τώρα να μελετήσουν κατά πόσον η ασπιρίνη μπορεί να αντιστρέψει τις θρομβωτικές συνέπειες της ρύπανσης στα ποντίκια. Η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης συνιστάται ήδη στους ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα (εφ όσον δεν υπάρχει αντένδειξη), ως μέσον προστασίας από το έμφραγμα λόγω θρόμβωσης.

Αρχείο Αναρτήσεων