Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ενδοκρινικό σύστημα

Το ενδοκρινικό σύστημα αποτελείται από αδένες που βρίσκονται σε διάφορα σημεία του σώματος όπως παρουσιάζεται κατωτέρω. Κάθε αδένας παράγει διαφορετικές ορμόνες που ρυθμίζουν τη δραστηριότητα άλλων οργάνων και ιστών στο σώμα. Αυτές οι ορμόνες εκκρίνονται άμεσα στο αίμα που διατρέχει τον αδένα. Σε αντίθεση, οι εξωκρινείς αδένες απελευθερώνουν ορμόνες σε έναν σωλήνα ή έναν αγωγό. Η επιστήμη που ασχολείται με τη δομή και την λειτουργία των αδένων, τη διάγνωση και τη θεραπεία των διαταραχών του ενδοκρινικού συστήματος καλείται ενδοκρινολογία.

Τα σημαντικότερα μέρη (ενδοκρινείς αδένες κλπ) και η λειτουργία τους:

Ο υποθάλαμος

Είναι τοποθετημένος στον εγκέφαλο, στη βάση του οπτικού χιάσματος και είναι συνδεμένος με την υπόφυση μέσω του μίσχου. Ενεργεί ως κέντρο συλλογής πληροφοριών για την εσωτερική κατάσταση του σώματος και τις χρησιμοποιεί για να ρυθμίσει την έκκριση των ορμονών που παράγονται από την υπόφυση.

Η υπόφυση

Είναι σημαντικός αδένας και συχνά αναφέρεται ως "κύριος αδένας", επειδή ελέγχει αρκετούς από τους άλλους αδένες. Είναι συνήθως στο μέγεθος μπιζελιού και βρίσκεται σε μία οστέϊνη κοιλότητα στη βάση του εγκεφάλου και ακριβώς πίσω από τη γέφυρα της μύτης. Ο αδένας αποτελείται από δύο μέρη (τον πρόσθιο λοβό ή αδενοϋπόφυση και τον οπίσθιο λοβό ή νευροϋπόφυση) κάθε ένα των οποίων έχει διαφορετικές λειτουργίες.

Θυρεοειδής και Παραθυρεοειδείς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι στο λαιμό, κοντά στο μήλο του Αδάμ. Ενσωματωμένοι στην οπίσθια επιφάνεια αυτού του αδένα είναι τέσσερις παραθυρεοειδείς αδένες. Ο θυρεοειδής ελέγχει πολλές λειτουργίες, όπως τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία και τον μεταβολισμό. Οι παραθυρεοειδείς διαδραματίζουν ρόλο στο μεταβολισμό ασβεστίου στο σώμα.

Επινεφρίδια

Τα επινεφρίδια (κάθε ένα ζυγίζει περίπου 4 γραμμάρια και είναι στο μέγεθος του αντίχειρα) είναι τοποθετημένα ακριβώς επάνω από τα νεφρά και αποτελούνται από δύο μέρη, το σώμα και το φλοιό. Παράγουν ορμόνες ουσιαστικές για τη ζωή και μας βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.

Επίφυση

Είναι ένα μικροσκοπικό σώμα που βρίσκεται στη μέση γραμμή, πάνω από τον εγκέφαλο. Παράγει την ορμόνη μελατονίνη.

Διάφορα άλλα όργανα στο σώμα περιέχουν επίσης ο ενδοκρινή ιστό και είναι υπό τον άμεσο έλεγχο της υπόφυσης, αν και δεν είναι ενδοκρινείς αδένες αποκλειστικά:

Οι ωοθήκες

Βρίσκονται, μία σε κάθε πλευρά της μήτρας. Εκτός των ωαρίων, απαραίτητων για την αναπαραγωγή, παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, ορμόνες που είναι απαραίτητες για την εμμηνόρροια και άλλα θηλυκά σεξουαλικά χαρακτηριστικά.

Οι όρχεις

Βρίσκονται σε ένα σάκο κάτω από την ουρήθρα. Παράγουν ορμόνες απαραίτητες για την παραγωγή σπέρματος και τα άλλα ανδρικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά.

Το Πάγκρεας Εκτός από τη συμβολή του στην πέψη, ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος που παρέχει στο σώμα ενέργεια.

Αρχείο Αναρτήσεων