Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Παιδιά με υπέρταση

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της υπέρτασης στους ανηλίκους και η τάση αυτή, αν δεν αναχαιτισθεί, θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας

Σιωπηρή επιδημία αποτελεί η αυξημένη αρτηριακή πίεση σε παιδιά και εφήβους - μια επιδημία που συνοδοιπορεί με αυτήν της παχυσαρκίας και τροφοδοτείται από την ανθυγιεινή διατροφή, την υπερκατανάλωση άλατος και την καθιστική ζωή, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Μπράιαν Ουίλιαμς από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και πρώην πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Υπέρτασης, τα τελευταία 20 χρόνια έχουν διπλασιαστεί τα ποσοστά της υπέρτασης στους ανηλίκους και η τάση αυτή, αν δεν αναχαιτισθεί, θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας και θα υπονομεύσει τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών στην αντιμετώπιση της νόσου.
Η μελέτη διεξήχθη στις ΗΠΑ και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας στους 20 εφήβους πάσχει από υπέρταση, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της οποίας είναι έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφροπάθεια.

Εξελισσόμενη επιδημία

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική μελέτη, σχεδόν το 25% των νεαρών ενηλίκων στη Γηραιά Αλβιώνα έχει συστολική πίεση (ο μεγάλος αριθμός στη μέτρηση) πάνω από 140 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (mmΗg)- και αυτό ακριβώς είναι το όριο για τη διάγνωση της υπέρτασης των ενηλίκων.
Το εύρημα αυτό ώθησε τον καθηγητή Φραντσέσκο Καπούτσιο, από το Πανεπιστήμιο του Ουόργουικ, να μιλήσει για μια «εξελισσόμενη επιδημία στους νέους, η οποία σχετίζεται στενά με την παράλληλη επιδημία της παχυσαρκίας».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι «πολλοί σημερινοί έφηβοι θα χρειάζονται πολύπλευρη θεραπεία στα 40 τους, καθώς η υπέρταση θα έχει δημιουργήσει βλάβες στον οργανισμό τους», εξήγησε. «Πριν από δύο δεκαετίες, η ηλικία των 50 ετών ήταν αυτή κατά την οποία άρχιζε να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης συνεπειών της υπέρτασης. Σήμερα, είναι τα 25 ή τα 30 χρόνια».

Λάθος συμπεράσματα

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας», επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Case Western Reverse, στο Κλίβελαντ, προσπάθησαν να εξακριβώσουν την έκταση της αδιάγνωστης υπέρτασης στα παιδιά. Για τον σκοπό αυτό ανέλυσαν τους ιατρικούς φακέλους 14.000
παιδιών και εφήβων, ηλικίας 3 έως 18 ετών, που ζούσαν στο Βόρειο Οχάιο.
Όπως ανακάλυψαν, 507 παιδιά είχαν υπέρταση αλλά μόνο στον ιατρικό φάκελο 136 παιδιών (λίγο πάνω από το 25% των περιπτώσεων) είχε εγγραφεί η σχετική διάγνωση. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι ακόμα και όταν μετριέται η πίεση των παιδιών, συχνά δεν εξάγονται τα σωστά συμπεράσματα.
Ο Τζο Κόρνερ, από την Εταιρεία Εγκεφαλικών της Βρετανίας, απέδωσε στους τρόπους προώθησης των πρόχειρων φαγητών, ιδίως όσων περιέχουν πολύ αλάτι, τις παρατηρούμενες αλλαγές. Ο καθηγητής Καπούτσιο συμφώνησε μαζί του: «Πρέπει να σταματήσουμε την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών μας, να τους παράσχουμε μια σωστή διατροφή με λιγότερο αλάτι και να τα αποτρέψουμε να αρχίσουν το κάπνισμα», είπε. «Αυτό πρέπει να είναι το κύριο μήνυμα».

Αρχείο Αναρτήσεων