Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Φυτοφάρμακα και βλάβες στον οργανισμό μας

Πολλά από τα φυτοφάρμακα που αποτελούν πλέον μέρος της ζωής μας μπορούν να στοιχίσουν πολύ σοβαρά στην υγεία μας. Ο άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί στις ουσίες αυτές μέσω διαφορετικών πηγών: του δέρματος όταν έρχεται σε άμεση επαφή μαζί τους, της αναπνοής αλλά και του νερού ή των τροφών που καταναλώνει.

Μία από τις κύριες κατηγορίες φυτοφαρμάκων είναι τα οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα, μεταξύ των οποίων το γνωστό DDT, που απαγορεύθηκε ήδη από τη δεκαετία του 1970, αλλά και το επίσης απαγορευμένο lindane, που εντοπίστηκε στα επιφανειακά ύδατα από τους έλληνες ερευνητές. Η κατηγορία αυτή των φυτοφαρμάκων έχει απαγορευθεί στην ΕΕ (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ουσιών όπως το endosulfan, το οποίο επίσης έχει συνδεθεί με καρκινογένεση) καθώς αποδείχθηκε ότι αποτελούν χημικά με μεγάλη αντοχή και αργή αποικοδόμηση στο περιβάλλον.

Μόλις εισέλθουν στον οργανισμό τα οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό, όπου και μπορούν να παραμείνουν επί έτη. Κυκλοφορούν επίσης στον ορό του αίματος, ενώ έχουν και την ικανότητα να περνούν μέσω του πλακούντα (εξαιτίας της τροφοδοσίας του με αίμα) από την έγκυο στο έμβρυο. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε υπολείμματα τέτοιων φυτοφαρμάκων έχουν εντοπιστεί σε αμνιακό υγρό, σε πλακούντα, σε έμβρυα, καθώς και σε ομφαλοπλακουντιακό αίμα. Παράλληλα και το μητρικό γάλα μπορεί να «φιλοξενεί» τέτοιου είδους ουσίες. Και στη χώρα μας έχουν ανευρεθεί υπολείμματα DDT σε μητρικό γάλα. Τα οργανοχλωριωμένα φυτοφάρμακα συνδέονται με βλάβες στο ήπαρ, στο ενδοκρινικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων βλαβών στον θυρεοειδή αδένα), με διαταραχές στο ανοσοποιητικό και στο νευρικό σύστημα, αλλά και με βλάβες στα οστά, στους νεφρούς και στο αίμα.

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία είναι αυτή των οργανοφωσφορικών φυτοφαρμάκων, ενώ η τρίτη αφορά τα καρβαμιδικά φυτοφάρμακα. Και αυτές οι κατηγορίες έχουν κατά καιρούς συνδεθεί κυρίως με βλάβες του κεντρικού νευρικού συστήματος αλλά και με εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, με ορμονικές διαταραχές και με πρόκληση καρκίνου.

Οι βασικές κατηγορίες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι: εντομοκτόνα (3.520 τόνοι ανά έτος), ζιζανιοκτόνα (3.440 τόνοι ανά έτος) και μυκητοκτόνα (2.800 τόνοι ανά έτος). Οι τριαζίνες αποτελούν το 27% των συνολικά χρησιμοποιούμενων ζιζανιοκτόνων, ενώ οι οργανοφωσφορικές ενώσεις αποτελούν το 23% των συνολικά χρησιμοποιούμενων εντομοκτόνων.

Αρχείο Αναρτήσεων