Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Δεν εντοπίζονται στα τσεκ απ

Ο 22χρονος ποδοσφαιριστής της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα έχασε τη ζωή του από σπάνιο καρδιολογικό πρόβλημα (πιθανώς μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας, που είναι γνωστή και ως νόσος Νάξος, επειδή σε αυτό το κυκλαδίτικο νησί πρωτοπεριγράφηκε), το οποίο δεν είχε γίνει αντιληπτό Τον αιφνίδιο θάνατο των αθλητών έφερε ξανά στο προσκήνιο ο χαμός του 22χρονου αμυντικού της Σεβίλλης Αντόνιο Πουέρτα. Ο Πουέρτα κατέρρευσε στις 25 Αυγούστου, στη διάρκεια του πρώτου ποδοσφαιρικού αγώνα της ομάδας του για το εφετινό ισπανικό πρωτάθλημα, και πέθανε προχθές σε νοσοκομείο της Σεβίλλης. Την ίδια μοίρα είχαν το 2003 ο 28χρονος Καμερουνέζος Μαρκ Βιβιέν Φόε που πέθανε σε τουρνουά της ΦΙΦΑ στη Λυών, το 2004 ο 24χρονος Ούγγρος Μίκλος Φέχερ που πέθανε στην Πορτογαλία και την περασμένη εβδομάδα ο 16χρονος Aντον Ριντ, που πέθανε στη διάρκεια της προπόνησης με την αγγλική ομάδα Βάλσαλ.

Σε όλες τις περιπτώσεις η αιτία διαπιστώθηκε ότι ήταν κάποιο συγγενές- δηλαδή εκ γενετής- καρδιολογικό πρόβλημα, το οποίο εκδηλώθηκε αιφνιδίως και προφανώς δεν είχε προκαλέσει συμπτώματα στους νεαρούς ούτε είχε γίνει αντιληπτό με τις εξετάσεις που είθισται να κάνουν οι αθλητές. Τέτοιου είδους προβλήματα είναι σπάνια, σύμφωνα με τους ειδικούς- αλλά το κόστος τους μπορεί να είναι μεγάλο.

Όπως εξηγεί ο καρδιολόγος Aρης Αναστασάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Κληρονομικών Καρδιαγγειακών Παθήσεων- Ειδικού Κέντρου Καρδιολογίας Αθλητών & Νέων της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα νοσήματα που ευθύνονται για τον αιφνίδιο θάνατο στις νεαρές ηλικίες είναι καταστάσεις δύσκολες στη διάγνωσή τους. «Τα νοσήματα αυτά είναι γενετικής αιτιολογίας και δεν εκδηλώνονται από την πρώτη στιγμή της γέννησης, αλλά αναδύονται σιγά-σιγά», λέει. «Μπορεί, δηλαδή, το καρδιογράφημα που κάνει ένας αθλητής να είναι καθαρό την μία χρονιά και την επομένη να έχει ύποπτα ευρήματα. Και αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο συστηματικός καρδιολογικός έλεγχος όχι μόνον των επαγγελματιών αθλητών, αλλά και όσων νέων αποφασίζουν να ασχοληθούν έστω και ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό». 3-4 νέοι στην Αττική τον μήνα Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας, μόνο στην Αττική χάνουν κάθε μήνα αιφνιδίως τη ζωή τους 3-4 νέοι άνθρωποι, μέσης ηλικίας 22 έως 23 ετών- «το ηλικιακό φάσμα είναι 10 έως 30 ετών, αλλά οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άτομα ηλικίας 20-25 ετών», επισημαίνει ο κ. Αναστασάκης. Το 40% των νέων αυτών πεθαίνουν στη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας αλλά όλοι, αθλητές ή μη, πάσχουν από κάποια καρδιαγγειακή νόσο που ανιχνεύεται με την νεκροψία. Οι συνηθέστερες κληρονομικές καρδιαγγειακές νόσοι που ανιχνεύονται είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, το σύνδρομο μακρού QΤ, το σύνδρομο Βrugada και η πολύμορφη κοιλιακή ταχυκαρδία.

Το συχνότερο στους αθλητές, ειδικά στους επαγγελματίες αθλητές, το νόσημα που εντοπίζεται πιο συχνά είναι το επονομαζόμενο σύνδρομο μεσοκοιλιακού διαφράγματος, το οποίο ανιχνεύεται μόνο με υπερηχογράφημα καρδιάς, κατά τον γιατρό του Πανιωνίου κ. Γιώργο Κατσιφαράκη. «Εφέτος, κατά τις εξετάσεις που κάναμε σε όλη την ποδοσφαιρική επαγγελματική ομάδα, ανακαλύψαμε το πρόβλημα αυτό σε μεταγραφόμενο 18χρονο ποδοσφαιριστή και δεν υπογράψαμε το δελτίο υγείας του για να αγωνιστεί, αλλά τον παραπέμψαμε σε ειδικούς γιατρούς για να κάνει την ενδεδειγμένη θεραπεία», λέει ο κ. Κατσιφαράκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Πανιωνίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε επίπεδο γενικού πληθυσμού 1 άνθρωπος στους 500 έχει υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και άλλος 1 στους 1.000 κάποιο από τα υπόλοιπα νοσήματα. Συνολικά, δηλαδή, περίπου 50.000 νέοι στη χώρα μας έχουν κάποιο από τα σπάνια καρδιολογικά νοσήματα, κατά τον κ. Αναστασάκη. Ποιοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου Τι να κάνουν οι γονείς και οι έφηβοι

Αρχείο Αναρτήσεων