Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το τσιγάρο

Αν δεν είχα κόψει μαχαίρι το τσιγάρο, εκείνη τη μοιραία βραδιά του '89, που μεταδίδονταν τα αποτελέσματα των εκλογών, σήμερα σίγουρα θα ήμουν μακαρίτης. Το έμφραγμα παραμόνευε. (Με πέταξε στην Εντατική του «Ευαγγελισμού», το '92). H ασταθής στηθάγχη, όμως, που με είχε στείλει στο «Υγεία», ήταν παρούσα. Και μου έκαιγε το στέρνο.

«Καπνίζεις;» με ρώτησε ο Νίκος Καρατζάς. «Σαν αράπης!». «Το τσιγάρο, έχει περισσότερα θύματα από τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο...». Ύστερα, πήγα στο Λονδίνο. Σ' έναν σπουδαίο καθηγητή, που παρακολουθούσε και τον Καραμανλή. H ίδια ερώτηση: «Καπνίζεις;». «Το έκοψα πριν από 2 μήνες». «Να το κόψεις για πάντα. Αλλιώς θα πεθάνεις!».

Μετά, ήρθαν ο Κρεμαστινός, ο Λιβάνης, οι στεφανιογραφίες, τα τεστ κοπώσεως με θάλλιο, το «μπαλονάκι» στη Φρανκφούρτη, οι δίαιτες, τα φάρμακα, η καθημερινή άσκηση... Και όλα αυτά από το τσιγάρο! Το πρωτοκάπνισα έφηβος, για να παραστήσω τον «άντρα» σε μια κοπελίτσα. Στον στρατό του 'δωσα και κατάλαβε. Και στη δημοσιογραφία, με νυχτερινή δουλειά επί δεκαετίες, το 'να άναβα, τ' άλλο έσβηνα. Ώσπου μου 'δωσε μια και με έριξε στο καναβάτσο. Ευτυχώς, με πήγε σφαίρα στο νοσοκομείο ο γιος μου και σώθηκα.

Θυμήθηκα την περιπέτειά μου με το τσιγάρο - περιπέτεια που μου 'χει αφήσει λαβωματιές - χάρη σ' ένα αφιέρωμα της «Καθημερινής» («Επτά ημέρες»), με τίτλο «Ο καπνός, μια ιστορία πάθους». Λέει πολλά αυτό το αφιέρωμα. Και σε κάνει, όταν το τελειώσεις, να μην ξαναβάλεις στο στόμα σου το ρημάδι, είτε με φίλτρο είτε άφιλτρο είτε ελαφρύ είτε βαρύ.

Μια ματιά: «Περισσότερο από 80% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα». «Το κάπνισμα προκαλεί βλάβη στους αεραγωγούς του αναπνευστικού συστήματος και σταδιακή καταστροφή των πνευμονικών κυψελίδων, με αποτέλεσμα χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα». «H στυτική δυσλειτουργία οφείλεται στο 75% των περιπτώσεων σε φυσικά αίτια. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας, περίπου κατά 50%, σε ηλικίες 30-40 ετών». Και πολλά άλλα.

Λοιπόν: θα πετάξετε το πακέτο ή θα συνεχίσετε το παφ-πουφ; Σας μιλάει ένας «παθός». Που ακούει τσιγάρο και παίρνει δρόμο...

ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Αρχείο Αναρτήσεων