Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Γιατί πρήζονται τα πόδια όταν κάνει ζέστη

Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά

Μια αναγνώστρια μού έστειλε προσφάτως επιστολή στην οποία γράφει ότι οι αστράγαλοί της πρήζονται όταν κάνει ζέστη και θα ήθελε να μάθει ποιες είναι οι αιτίες και τι μπορεί να κάνει γι΄ αυτό. Η αλήθεια είναι ότι όσο γυμνασμένοι κι είναι, οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανό να παρατηρήσουν ότι τα πόδια τους πρήζονται όταν κάνει ζέστη. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και όσοι κάνουν μεγάλα αεροπορικά ταξίδια, αλλά ο μηχανισμός που προκαλεί τη διόγκωση των ποδιών στο αεροπλάνο είναι αρκετά διαφορετικός και σχετίζεται με τις αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, στην οξυγόνωση του αίματος και την ακινησία επί ώρες.

Γιατί πρήζονται

Εάν ένας άνθρωπος έχει την τάση να παρουσιάζει πρήξιμο των ποδιών, συνήθως την παρατηρεί όταν κάνει ζέστη και γι΄ αυτό ταλαιπωρείται περισσότερο απ΄ όσο οι άλλοι. Τα πόδια πρήζονται το καλοκαίρι επειδή τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται από τη ζέστη, με συνέπεια να αλλάζει ο μηχανισμός της επιστροφής του αίματος από τα κάτω άκρα προς την καρδιά- επιστροφή που γίνεται από τις φλέβες των ποδιών. Για να αποφύγει κανείς το πρήξιμο των ποδιών πρέπει να γυμνάζεται ήπια σχεδόν σε καθημερινή βάση, καθώς και να μην κάνει το λάθος να προσπαθήσει να αποφύγει το πρήξιμο ελαττώνοντας την ποσότητα του νερού που καταναλώνει.

Όχι πολύ αλάτι

Εάν, εξάλλου, βάζει αλάτι στο νερό του- κάτι που πολλοί κάνουν επειδή ξέρουν ότι η έντονη εφίδρωση του καλοκαιριού προκαλεί και απώλεια άλατος- πρέπει να προσέχει να μην το παρακάνει. Πολλοί άνθρωποι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον εαυτό τους καταναλώνοντας πάρα πολύ αλάτι στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν την πρέπουσα ισορροπία των αλάτων στον οργανισμό τους. Απαραίτητο είναι ακόμα να διατηρούνται τα πόδια υπερυψωμένα όταν αναπαύεται κανείς, ώστε να ρέει πιο εύκολα το αίμα προς την καρδιά. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους του, για να το πετύχει αυτό. Τέλος, πρέπει κανείς να φοράει άνετα ρούχα και όχι στενά, ενώ ειδικά οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα τακούνια.

 
© Τhe Τimes, 2007

Αρχείο Αναρτήσεων