Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Στατίνες: Το χάπι της ζωής...

Προς μεγάλη έκπληξη της επιστημονικής κοινότητας, οι στατίνες, το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, που χορηγείται κυρίως για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορεί να θωρακίσει τον οργανισμό από καρδιοπάθειες και πρόωρους θανάτους ακόμα και δέκα χρόνια μετά το πέρας της χορήγησής του.

Η πρώτη μακροπρόθεσμη μελέτη, που διεξήχθη από πανεπιστήμιο της Σκοτίας σε δείγμα 6.500 ανδρών και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Νιου Ινγκλαντ Τζέρναλ» καταδεικνύει ότι τα θαυματουργά αποτελέσματα των στατινών έχουν μεγάλη διάρκεια.

Συγκεκριμένα, οι πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων σε ασθενείς που σταμάτησαν τη λήψη τους, παρουσίασαν μείωση πάνω από 25%, ενώ δεν υπήρξαν καθόλου παρενέργειες.

Τα θαυματουργά αυτά φάρμακα προστατεύουν τα τοιχώματα των αρτηριών από τη δημιουργία πλάκας (από την εναπόθεση, δηλαδή, λιπιδίων στις αρτηρίες), η οποία, με τη σειρά της, μπορεί να προκαλέσει στένωση των αρτηριών ευνοώντας την εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου.

Τα θεαματικά αποτελέσματα της δράσης των στατινών, υποστηρίζουν οι συντάκτες της μελέτης, θα πρέπει να κινητοποιήσουν τις υγειονομικές αρχές προς την κατεύθυνση της συνταγογράφησής τους σε μεσήλικα άτομα με αυξημένη τη χοληστερόλη.

Ο καθηγητής Στιούαρτ Κόμπε από το Ινστιτούτου της Γλασκόβης και υπεύθυνος του καρδιολογικού τμήματος της έρευνας, έκανε λόγο για ανεπάντεχα αποτελέσματα που εξέπληξαν ευχάριστα τους επιστήμονες.

Τόνισε όμως ότι τα πορίσματα της έρευνας δεν δείχνουν ότι οι ασθενείς θα πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνουν τις στατίνες, αφού τα ευεργετικά τους αποτελέσματα διαρκούν τουλάχιστον επί δέκα χρόνια.

Στοιχεία
Η νέα έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία παλαιότερης μελέτης, που διεξήχθη μεταξύ των ετών 1989 και 1991, και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 6.500 άνδρες, ηλικίας 45 έως 64 ετών.

Το δείγμα εκείνο δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας, εμφάνιζε όμως αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Η εξέλιξη της υγείας των εθελοντών μελετήθηκε από τους επιστήμονες έως τον Μάιο του 1995.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξέλιξη της υγείας των ίδιων εθελοντών για δέκα επιπλέον χρόνια.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης έρχεται τρεις μήνες μετά τη δήλωση συμβούλου της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν ότι οι στατίνες θα πρέπει να χορηγούνται σε όλους τους άνδρες άνω των 50 ετών και τις γυναίκες άνω των 60 ετών για την αποτελεσματική θωράκιση του οργανισμού τους από τις καρδιοπάθειες.

Η ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ

  • Οι θαυματουργές στατίνες:
  • Θεραπεύουν την υψηλή χοληστερίνη
  • Προλαμβάνουν την καρδιακή προσβολή και τα εγκεφαλικά επεισόδια
  • Ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη
  • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ
  • Μειώνουν τα ποσοστά απόρριψης του μοσχεύματος σε ασθενείς.
Εθνος

Αρχείο Αναρτήσεων