Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ποια είναι ύποπτα ενοχλήματα

H αιφνίδια εμφάνιση διαφόρων συμπτωμάτων είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο και συνήθως δεν υποδηλώνει κάτι σοβαρό. Ωστόσο, ορισμένα ενοχλήματα που παρουσιάζονται χωρίς εμφανή λόγο ενδέχεται να αποτελούν προάγγελο κάποιας υποκείμενης ασθένειας και η άμεση εξέταση από έναν γιατρό αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχημένης αντιμετώπισης.

Πέντε είναι τα κυριότερα συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίζουν και να σας παρακινούν να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Το πρώτο, είναι η δύσπνοια ή ο πόνος στη διάρκεια μιας φυσικής δραστηριότητας που υποχωρούν με την ανάπαυση, και μπορεί να υποδηλώνουν στηθάγχη ή έμφραγμα.

Το δεύτερο, είναι ο επίμονος βήχας, που διαρκεί εβδομάδες, δεν οφείλεται σε ίωση ή κρυολόγημα και μπορεί να σημαίνει από μια απλή βρογχίτιδα έως κάτι πολύ πιο σοβαρό, όπως ο καρκίνος.

Τρίτο σύμπτωμα που χρειάζεται άμεση διερεύνηση είναι ένα αιφνίδιο και συχνά σοβαρό επεισόδιο κεφαλαλγίας, με τον πόνο να επιμένει και συχνά να παραμένει στη μια πλευρά της κεφαλής. Σε τέτοια περίπτωση μια πιθανή αιτία είναι ένα ανεύρυσμα, δηλαδή ένα «αδύναμο» σημείο σε κάποιο αγγείο του εγκεφάλου.

Τέταρτο σύμπτωμα είναι το απότομο αλλά και σύντομο μούδιασμα ή αδυναμία του ενός χεριού, του ενός ποδιού ή της μιας πλευράς του προσώπου που μπορεί να υποδηλώνει παροδική ισχαιμία του μυοκαρδίου ή ακόμα και επικείμενο έμφραγμα, και συχνά συγχέεται με το εγκεφαλικό.

H εμφάνιση, τέλος, αίματος είτε από τον κόλπο είτε σε μία κένωση είτε κατά την ούρηση μπορεί να σημαίνει από απλά προβλήματα (λ.χ. συνέπεια από λήψη ορμονών, αιμορροΐδες και ραγάδες ή νεφρολιθίαση και ουρολοίμωξη, αντιστοίχως) έως καρκίνο (στο ενδομήτριο ή στον τράχηλο της μήτρας, στο παχύ έντερο και στον νεφρό ή στην ουροδόχο κύστη, αντιστοίχως).

Αρχείο Αναρτήσεων