Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τα συν και τα πλην της σοκολάτας

Η σοκολάτα είναι τονωτική, αντιστρεσογόνος και αφροδισιακή, η σοκολάτα έχει τη δύναμη να διώχνει τις μαύρες σκέψεις από το μυαλό. Υπεύθυνες, γι' αυτό, θεωρούνται η τρυπτοφάνη, γνωστή ως «ορμόνη της καλής διάθεσης» και η φαινυλεθυλαμίνη, ουσία που μοιάζει στη σύσταση με τις αμφεταμίνες και έχει διεγερτική δράση. Σύμφωνα με αμερικανικές έρευνες, ο οργανισμός εκκρίνει φαινυλεθυλαμίνη όταν είμαστε ερωτευμένοι, με αποτέλεσμα να τα βλέπουμε όλα ρόδινα.

Πρόθυμα, λοιπόν, ροκανίζουμε τη «μαύρη κυρία» στις μικροστενοχώριες μας και σε περιόδους υπερκόπωσης. Ο «χρόνος της βασιλείας της», όμως, έρχεται τη στιγμή του διαβόητου προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, οπότε οι γυναίκες καταλαμβάνονται από απίθανες βουλιμικές τάσεις. Έρευνα γαλλικού νοσοκομείου διαπίστωσε ότι το 50% των γυναικών καταναλώνει μανιωδώς σοκολάτες τις δύο τελευταίες μέρες του κύκλου. Αν και δεν εντάσσεται σε καμία από τις βασικές κατηγορίες τροφών, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη τη θεωρούν απαραίτητη.

Η σοκολάτα μπορεί να αρέσει σε όλους, ωστόσο, κατηγορείται για πολλά. Σε αντίθεση, όμως, με την άποψη που έχει ευρύτερα επικρατήσει, η ιατρική δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αποδείξει ότι ενοχοποιείται για οποιαδήποτε αρνητική επίδραση, αν εξαιρέσουμε τις θερμίδες. Η σοκολάτα αποτελεί πολυθερμιδική τροφή, ιδίως όταν συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς. Μια απλή σοκολάτα γάλακτος μεσαίου μεγέθους (50 γρ.) περιέχει 220 θερμίδες. Από αυτές το 40% προέρχεται από λιπαρά συστατικά.

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από ημικρανίες πιστεύουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας επιδεινώνει την κατάστασή τους. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ως «ενόχους» τις ουσίες τυραμίνη και φαινυλεθυλαμίνη, οι οποίες όμως περιέχονται στη σοκολάτα σε μη επικίνδυνες ποσότητες. Βέβαια, οι σοκολάτες που περιέχουν ξηρούς καρπούς μπορεί να θεωρηθούν υπεύθυνες για αλλεργίες, ημικρανίες και στομαχικές διαταραχές.

Πολλοί γιατροί υποστηρίζουν πως είναι συμπτωματικό το ότι οι έφηβοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής την ίδια ακριβώς περίοδο που καταναλώνουν πολλές σοκολάτες. Ακόμη, φαίνεται ότι η σοκολάτα χαλαρώνει τους σφιγκτήρες του οισοφάγου και εμποδίζει τα οξέα της περιοχής να αυξάνονται και να προκαλούν καούρες. Παράλληλα, η σοκολάτα περιέχει καφεϊνη σε ελάχιστες ποσότητες, αρκεί να αναλογιστούμε ότι ένα κιλό σοκολάτας υγείας ή γάλακτος δίνει τόση καφεϊνη όση περιέχουν δύο φλιτζάνια καφέ.

Αρχείο Αναρτήσεων