Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Υποψήφιοι... καρδιοπαθείς τα περισσότερα Ελληνόπουλα

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ... καρδιοπαθείς είναι τα περισσότερα Ελληνόπουλα εξαιτίας του τρόπου ζωής και κυρίως του τρόπου που τρέφονται. Τα περισσότερα είναι παχύσαρκα, τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης, τρώνε ανθυγιεινές τροφές ­ με προτίμηση τα φαστφουντάδικα ­ αθλούνται ελάχιστα και σαν αποτέλεσμα αυτών έχουν τάση για ανάπτυξη χοληστερίνης και υπέρταση.

Έρευνα που διενεργήθηκε από το Ελληνικο Ίδρυμα Καρδιολογιας (ΕΛΙΚΑΡ) σε 400 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε ότι:

* Το 12-13% των παιδιών ηλικίας 10-11 ετών έχει υπέρταση.

* Το 10-15% των παιδιών έχει τάση χαμηλής χοληστερίνης.

* Το 25% των παιδιών που εξετάστηκαν είναι παχύσαρκα, άλλωστε επισκέπτονται 4-5 φορές, κατά μέσο όρο, καταστήματα φαστ φουντ.

* Το 15-20% αρχίζει να καπνίζει ή να έχει επαφή με το τσιγάρο από την Α' Γυμνασίου.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΕΛΙΚΑΡ, καθηγητής Καρδιολογίας κ. Π. Τούτουζας, μαζί με τους κ.κ. Χρ. Στεφανάδη, αν. καθηγητή Καρδιολογίας, Αθ. Μανώλη, επιμελητή Β' και προϊστάμενο του Αντιυπερτασικου Ιατρείου στο Τζάνειο, Ι. Σκούμα επιμελητή Β' στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θ. Μακρή επιμελητή Β' στο Λαϊκό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού που είναι αύριο.

Συμμετέχοντας στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, που, φέτος, έχει άξονα την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στον βιομηχανικά αναπτυγμένο κόσμο και στην Ελλαδα, 400 γιατροί του ΕΛΙΚΑΡ θα συναντήσουν, μέσα στις σχολικές αίθουσες σχολείων σε όλη τη χώρα, παιδία της Α' Γυμνασίου και θα τους μιλήσουν γι' αυτό το θέμα.

Έτσι, θα μιλήσουν:

* Για τη σωστή διατροφή που είναι ψάρι, κοτόπουλο, φρούτα και χόρτα.

*Για αποφυγή του αλατιού γιατί η υπέρταση θεωρείται νόσος σε έξαρση με 2.000.000 πάσχοντες στον ελληνικό πληθυσμό.

­ Για τη σημασία αποφυγής του καπνίσματος και, αντίθετα, επιδίωξη της σωματικής άσκησης για τη λειτουργία της καρδιάς και γενικότερα θα τους μιλήσουν για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων δια μέσου της σωματικής άσκησης..

Αρχείο Αναρτήσεων