Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ποιοι παράγοντες απειλούν την καρδιά μας;

Για να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα εναντίον ενός εχθρού, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα για αυτόν. Οι εχθροί της καρδίας μας είναι πολλοί και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις σκατώνουν κάθε χρόνο 17,5 εκατομμύρια ανθρώπων και αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτων.

Οι περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής προσβολής, πέραν του 90%, μπορούν να προβλεφθούν. Οι αιτίες που τις προκαλούν είναι οι ίδιες σε όλες τις χώρες του κόσμου, πλούσιες ή φτωχές. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η πρόληψη μπορεί να προσφέρει πολλά και να σώζει κάθε χρόνο εκατομμύρια ζωές.

Η πρόβλεψη του ποιος θα υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου μπορεί να γίνει με την αξιολόγηση 9 παραγόντων οι οποίοι μπορούν να μετρηθούν εύκολα κατά την κλινική εξέταση των ασθενών.

Οι κυριότεροι παράγοντες που απειλούν την καρδιά μας είναι:

  1. Κάπνισμα

  2. Ψηλή κακή χοληστερόλη στο αίμα

  3. Ψηλή πίεση

  4. Διαβήτης

  5. Παχυσαρκία με αυξημένο λίπος εντοπισμένο γύρω από την κοιλιά

  6. Στρες

  7. Απουσία καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών

  8. Απουσία καθημερινής σωματικής άσκησης

  9. Κατανάλωση αλκοόλ

Οι δύο πιο σημαντικοί παράγοντες για την πρόκληση καρδιακής προσβολής είναι το κάπνισμα και η ψηλή κακή χοληστερόλη στο αίμα. Οι δύο πρώτοι αυτοί παράγοντες είναι μαζί υπεύθυνοι για την πρόκληση του 66% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου παγκοσμίως.

Το στρες φαίνεται να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στην πρόκληση στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος μυοκαρδίου από ότι μέχρι σήμερα ήταν γνωστό. Σύμφωνα με αριθμό ερευνών, φαίνεται ότι είναι υπεύθυνο για το 33% των περιπτώσεων καρδιακής προσβολής

Το ψυχολογικό στρες που είναι δυνατόν να προκληθεί από την ένταση στο σπίτι ή στην εργασία, από οικονομικά προβλήματα, διαζύγιο, θάνατο ενός παιδιού ή όταν υπάρχει το αίσθημα απώλειας ελέγχου της ζωής, αποδεικνύεται από τους κύριους παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση καρδιακής προσβολής.

Η σωματική άσκηση, η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, προσφέρουν προστασία στην καρδία από το έμφραγμα.

Συμπεράσματα πρόσφατων ερευνών ανατρέπουν αυτό που μέχρι τώρα ήταν αποδεκτό, δηλαδή ότι μόνο το 50% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου μπορούν να προβλεφθούν. Αντίθετα πέραν του 90% των περιπτώσεων μπορούν να προβλεφθούν σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου, σε ηλικιωμένους ή νεότερους, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση.

Η μέση ηλικία κατά την οποία εκδηλώνεται το έμφραγμα στους άνδρες, είναι 9 χρόνια μικρότερη σε σύγκριση με τις γυναίκες. Στις χώρες της Μέσης Ανατολής, στην Αφρική και στη Νότια Ασία, το 10% των εμφραγμάτων εκδηλώνεται σε νέους κάτω των 40 ετών.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται συνεχώς διαφώτιση του κοινού για τη σημασία της πρόληψης και των δράσεων εναντίον των παραγόντων που απειλούν την καρδία μας. Τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι η πρόληψη μπορεί να μειώνει μέχρι και κατά 80% τις περιπτώσεις εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Για να επιτευχθεί η αποτελεσματική αυτή πρόληψη χρειάζεται ένας συνδυασμός αλλαγών στον τρόπο ζωής μας: Αποφυγή του καπνίσματος, πιο υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, αποτελεσματικός χειρισμός και αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκαλούν στρες.

Είναι λυπηρό να έχουμε τόσους πολλούς θανάτους λόγω εμφράγματος μυοκαρδίου, τη στιγμή που το 80% από αυτούς, μπορεί να προληφθεί. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Παγκόσμιο Οργάνωση Υγείας, δυστυχώς ο αριθμός των ανθρώπων που αποβιώνουν λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων (εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακή προσβολή, θρομβώσεις, πνευμονική εμβολή) αυξάνεται λόγω της πανδημίας παχυσαρκίας και διαβήτη που παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, παγκοσμίως.

Παράλληλα σημειώνουμε ότι κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι και διαβητικοί λόγω της τοξικής, πλούσιας σε ενέργεια, κακής διατροφής. Η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας και διαβήτη που εξελίσσεται σήμερα ανεξέλεγκτη, θα αυξήσει δραματικά τον αριθμό θανάτων από έμφραγμα που θα βλέπουμε στα επόμενα χρόνια.

Δυστυχώς φαίνεται ότι μέχρι να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο ζωής μας, να αλλάξουμε το περιβάλλον με τρόπο τέτοιο που να ευνοεί τη σωματική άσκηση και να σταματήσουμε την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά που μας χαρακτηρίζει σήμερα, η συχνότητα των καρδιακών προσβολών δεν πρόκειται να σταματήσει να αυξάνεται.

Αρχείο Αναρτήσεων