Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

50.000 Έλληνες φεύγουν κάθε χρόνο από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη χώρα μας από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Η συχνότερη αιτία είναι η στεφανιαία νόσος, είτε υπό τη μορφή οξέος εμφράγματος, είτε έπειτα από μειωμένη λειτουργικότητα της καρδιάς και αφού έχει προηγηθεί έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί τονίζουν ότι υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση, ισορροπημένο σωματικό βάρος και τακτική παρακολούθηση διάφορων δεικτών (σάκχαρο, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), αποτελούν τις αιχμές του δόρατος για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Σήμερα, η θεραπευτική αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων συνίσταται σε συντηρητική και επεμβατική. Η πρώτη περιλαμβάνει τη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, τη διακοπή του καπνίσματος, την απώλεια βάρους, την ελεγχόμενη άσκηση και, βέβαια, τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών.
Η επεμβατική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αγγειοπλαστική, το γνωστό σε όλους «μπαλονάκι», κατά την οποία συνήθως τοποθετούνται ενδαγγειακοί νάρθηκες (stents). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στην επιλογή των stents, καθώς τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τα επικαλυμμένα stents απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση συνδυασμού αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων για την αποφυγή όψιμης θρόμβωσης.
Τα παραπάνω επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός, ο αναπλ. καθηγητής Καρδιολογίας Φίλιππος Κ. Τρυποσκιάδης και ο αναπληρωτής διευθυντής Β' Καρδιολογικού Τμήματος Ωνάσειου Γεώργιος Θεοδωράκης, στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης με θέμα «Καρδιακή Ανεπάρκεια» του Ελληνικού Κολεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο.
Μιλώντας για τις νεότερες εξελίξεις στις καρδιαγγειακές παθήσεις, ο κύριος Κρεμαστινός τόνισε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι οι πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Στις χώρες αυτές η θνητότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις στη δεκαετία του 1950 κυμαινόταν από 600-800 θανάτους ετησίως ανά 100.000 κατοίκους. Σήμερα, οι χώρες αυτές πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ, κατεβάζοντας τους αριθμούς αυτούς στο επίπεδο των 250-300 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους.
Η χώρα μας, δυστυχώς, υπολογίζεται ότι έχει 400-500 θανάτους ετησίως ανά 100.000 γενικού πληθυσμού. Βρίσκεται, δηλαδή, περίπου στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν οι πρωτοπόρες αυτές xώρες τη δεκαετία του 1980.
Από την πλευρά του ο κύριος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι μία συχνή πάθηση που μπορεί να εμφανίσει αιφνίδιο καρδιακό θάνατο στους αθλητές είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, η αρρυθμιογόνος δεξιά κοιλία και διάφορες άλλες φλεγμονές της καρδιάς, όπως η μυοκαρδίτιδα.
Τέλος, ο κύριος Τρυποσκιάδης ανέφερε ότι στους ασθενείς με πολύ σοβαρή στεφανιαία νόσο (νόσο τριών αγγείων με δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας ή νόσο στελέχους) ενδείκνυται η διενέργεια αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass). Επισημαίνεται ότι η συντηρητική αγωγή αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης της χρόνιας στεφανιαίας νόσου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/11/2006

Αρχείο Αναρτήσεων