Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Το εμβόλιο της γρίπης δεν καταπολεμά όλους τους ιούς

Ενώ οι Καναδοί αρχίζουν να παίρνουν προληπτικά το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι δεν είναι απόλυτα προστατευτικό καθώς οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς με αποτέλεσμα να εγείρεται θέμα εν όψει του επερχόμενου χειμώνα.

Η διαδικασία παραγωγής του εμβολίου της γρίπης αρχίζει ένα χρόνο πριν από της διάθεσή του στην αγορά των φαρμάκων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί όλα τα νέα είδη γρίπης στον κόσμο προσφέροντας πληροφορίες στους εργαστηριακούς επιστήμονες για τη μεταλλαγή ορισμένων ιών. Οι επιστήμονες παρακολουθούν τους νέους ιούς όπως εξελίσσονται στο νότιο ημισφαίριο της γης όπου επικρατεί χειμώνας, τους καταγράφουν και τους αναλύουν. Ωστόσο, είναι γνωστό πως η αναπαραγωγή των ιών της γρίπης μπορεί να επιφέρει αλλαγή στον γενετικό κωδικό τους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιλέγει τους ιούς που θεωρεί πως θα κυριαρχήσουν στο βόρειο ημισφαίριο και διαλέγει τρεις υποτύπους του ιού Α και έναν του ιού Β για να βάλει στα εμβόλια της γρίπης. Οι επιστήμονες προειδοποιούν όμως πως το φετινό εμβόλιο είναι ξεπερασμένο καθώς δύο από τους ιούς που περιέχει έχουν ήδη μεταλλαχθεί, γι αυτό προειδοποιούν τον κόσμο ότι δεν είναι απολύτως ασφαλές.

Κάθε χρόνο οι ερευνητές αλλάζουν δύο από τα τρία είδη ιών που βάζουν στα εμβόλια, γι αυτό είναι απαραίτητη η επανάληψη του εμβολίου της γρίπης κάθε φθινόπωρο.

Φέτος οι ερευνητές επέλεξαν να συνθέσουν το εμβόλιο της γρίπης απο τους παρακάτω τύπους:

Influenza A - Solomon Islands/3/2006 (H1N1)-like

Influenza A - Wisconsin/67/2005 (H3N2)-like

Influenza B - Malaysia/2506/2004-like antigen

Το είδος Wisconsin και το είδος Malaysia έχουν ήδη μεταλλαχθεί αλλά οι γιατροί συστήνουν στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο ιδιαίτερα εάν βρίσκονται σε ηλικίες υψηλού κινδύνου.

Αρχείο Αναρτήσεων