Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Θανατηφόρες... συνήθειες

Χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σώζονται κάθε χρόνο, αν αλλάζαμε ως λαός συνήθειες της καθημερινότητάς μας.

Ενας στους τέσσερις θανάτους αποδίδεται στην υπέρταση, ένας στους πέντε στο κάπνισμα και ένας στους τρεις στην υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία, την καθιστική ζωή και τη χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν έγκαιρα τη σημασία της πρόληψης και μας ξεπερνούν -χρόνο με τον χρόνο- στο προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης. Το 1991, οι Ελληνες κατείχαμε τη δεύτερη καλύτερη θέση σε χρόνια ζωής (77,35) στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μία δεκαετία αργότερα, υποχωρήσαμε στην έβδομη θέση, για να φτάσουμε στην ενδέκατη θέση το 2004. Ολο αυτό το διάστημα κερδίσαμε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια (1,7 χρόνια), όταν οι άλλοι ευρωπαϊκοί λαοί προσέθεταν -κατά μέσο όρο- σχεδόν τρία επιπλέον χρόνια ζωής. Ακόμη και η μικρή αύξηση, οφείλεται κυρίως στη μείωση της σχετικά υψηλής βρεφικής θνησιμότητας και όχι στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής των ενηλίκων Ελλήνων.

ΜελέτηΤις ανακοινώσεις αυτές έκανε χθες ο αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής κ. Γιάννης Τούντας, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης για την αξιολόγηση της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Ο κ. Τούντας σχολίασε ότι η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά, που αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας (48%), μειώνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά με ρυθμούς βραδύτερους σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στον καρκίνο, ο οποίος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου (25%). Η θνησιμότητα στην Ελλάδα παραμένει σταθερή την τελευταία εικοσαετία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώνεται συνεχώς. Οι αρνητικές αυτές διαπιστώσεις οφείλονται κυρίως στην ανεξέλεγκτη δράση των βασικών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλάσματα, λόγω της απουσίας οποιασδήποτε οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης στη χώρα μας.

Οι κάτοικοι της Ελλάδας καπνίζουν υπερβολικά, είναι υπερτασικοί, έχουν αυξημένο σωματικό βάρος, δεν ασκούνται και δεν κάνουν τις βασικές προληπτικές εξετάσεις.

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη ευρωπαϊκή θέση στο κάπνισμα, με αυξητικές τάσεις και στα δύο φύλα. Το ποσοστό του πληθυσμού με αυξημένο σωματικό βάρος ανέρχεται στο 57,7%, το οποίο μας δίνει τη δεύτερη χειρότερη θέση μετά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 35% του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα. Προηγείται σε συχνότητα η υπέρταση και ακολουθούν η υπερχοληστερολαιμία, οι αρθρίτιδες, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι αγχώδεις διαταραχές.

Αρχείο Αναρτήσεων