Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

«Κανείς δεν ακούει τους επιστήμονες»

ΑΛΕΝ ΚΑΡΠΕΝΤΙΕ, ο πατέρας της μητροειδούς βαλβίδας

Για τον πατέρα των αντικαταστάσεων μιτροειδούς βαλβίδας αλλά και τον μεγάλο φιλάνθρωπο που δημιούργησε ένα ίδρυμα καρδιαγγειοχειρουργικής στο Βιετνάμ όπου διενεργούνται σήμερα 1.000 εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς ετησίως, ομότιμο καθηγητή Αλέν Καρπεντιέ το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή είναι η δίψα για απόκτηση νέων γνώσεων. Τα μάτια του 72χρονου δρος Αλέν Καρπεντιέ λάμπουν όποτε μιλά για μάθηση. Ενθουσιώδης για την επιστήμη του, γαλήνιος στην ομιλία του, χαμογελαστός παραχώρησε στην «Ε» μια μικρή συνέντευξη το πρωί της Κυριακής. «Καλύτερα να περπατήσουμε. Μην καθίσουμε στο ξενοδοχείο. Αλλωστε για την καρδιά θα μιλήσουμε και η άσκηση είναι ένα δυνατό όπλο για να μη νοσήσει», λέει.

«Σε καιρούς που τα παιδιά μαθαίνουν από τους μεγάλους να τρώνε χάμπουργκερ και να καπνίζουν οι καρδιοπάθειες είναι οι νόσοι της εποχής. Είναι τραγικό να βλέπεις ένα νέο πανέμορφο 16χρονο κορίτσι να καπνίζει νωρίς το πρωί. Οταν ήμουν νέος δεν έβλεπες ποτέ νέα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο με ένα τσιγάρο στο χέρι.

»Σχεδόν κανείς όμως δεν ακούει τους επιστήμονες που φωνάζουν. Αυτό δεν το συναντά κανείς μόνο στην ιατρική. Το ίδιο ισχύει και για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Επιστρέφω από τις ΗΠΑ όπου διαπίστωσα ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον».

- Τι βλέπετε στο μέλλον της καρδιοχειρουργικής;

«Βλέπω ένα λαμπρό μέλλον. Πολλοί -κυρίως οι νεότεροι- υποστηρίζουν ότι η καρδιοχειρουργική θα εξαφανιστεί, λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν. Αυτό όμως είναι μια πραγματικότητα δεκαετιών. Πάντα όμως υπάρχει χώρος για μια νέα ανακάλυψη, για τρεις λόγους: Διότι νέες ασθένειες αντικαθιστούν τις παλιές, διότι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο πληθυσμός των ηλικιωμένων ατόμων και διότι υπάρχουν χώρες στις οποίες η ιατρική δεν έχει αναπτυχθεί.

»Οπωσδήποτε η καρδιοχειρουργική δεν θα αλλάξει μορφή. Θα γίνει μια ομαδική προσπάθεια χειρουργών, καρδιολόγων, ραδιολόγων σε αντίθεση με το παρελθόν, κατά το οποίο οι καρδιοχειρουργοί εργάζονταν χωριστά από τους καρδιολόγους κ.ο.κ. Επιπλέον θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα θεραπειών».

- Ποια είναι η τελευταία πρόκληση που συναντήσατε στην επιστήμη σας;

«Για μένα εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια ασθένεια που δεν κατανοούμε ακόμα και είναι η διατακτική καρδιομυοπάθεια που επηρεάζει νέα άτομα - κυρίως νέες γυναίκες. Η νόσος μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε ελάχιστους μήνες. Θυμάμαι πολύ καλά την περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας μόλις 35 ετών πέρυσι που μου περιέγραφε πως σε διάστημα 6 μηνών δεν μπορούσε να περπατήσει. Η μόνη λύση που μπορούσα να της προτείνω ήταν η μεταμόσχευση καρδιάς. Αν μπορούσα να κατανοήσω την ασθένεια για να εφεύρω τρόπους να την αντιμετωπίσω και να τη θεραπεύσω θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό. Εκανα στην 35χρονη μεταμόσχευση καρδιάς και κατόπιν ξεκίνησα την έρευνα με την ομάδα μου».

Την ίδια ώρα ο Καρπεντιέ και η ομάδα του εργάζονται για την αναβάθμιση της μιτροειδούς βαλβίδας, την οποία ο ίδιος επινόησε προ δεκαετιών, αλλά και στον τομέα των κυτταρικών θεραπειών.

- Τι θα λέγατε σε έναν νέο καρδιοχειρουργό που μόλις ξεκινά;

«Να μη σταματήσει ποτέ να διευρύνει τους ορίζοντες των γνώσεών του. Οταν εργαζόμουν για τη δημιουργία της μιτροειδούς βαλβίδας αναγκάστηκα να επιστρέψω στα θρανία για να μάθω χημεία. Αυτή χρειαζόμουν για να αναπτύξω την τεχνική. Και δεν σταμάτησα εκεί. Αυτό θα έλεγα σε κάθε νέο και όχι μόνο καρδιοχειρουργό. Να μην επαναπαύεται στις γνώσεις του, να προσθέτει σε αυτές. Αν ήμουν νέος θα επέστρεφα ξανά στα θρανία και θα μάθαινα τουλάχιστον τρεις ακόμα ειδικότητες».

Της ΝΤΑΝΙ ΒΕΡΓΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2007

Αρχείο Αναρτήσεων