Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ακτινοβολία τηλεφώνων και υγεία

Υγεία και όρια
Τα φυτοφάρμακα που ρίχνουν στις καλλιέργειες βλάπτουν την υγεία μας, το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία, το σεξ χωρίς προφυλάξεις εγκυμονεί κινδύνους, οι ορμόνες που δίνουν στα ζώα ίσως είναι επικίνδυνες, η υπερπρόσληψη ορισμένων βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό επίσης κ.ο.κ.
Άρα, τι κάνουμε; Τα κόβουμε όλα, δεν τρώμε, δεν πίνουμε, δεν αναπνέουμε, δε ζούμε; Μάλλον όχι. Όταν ένα χέρι πονάει, το κόβουμε ή κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες για να το θεραπεύσουμε; Η λύση στα παραπάνω προβλήματα είναι αρχικά πειράματα/έρευνες και έπειτα νόμοι/ενημέρωση.
Η λύση είναι ο καθορισμός ορίων στη χλωρίωση του νερού, στην περιεκτικότητα τροφίμων και ποτών σε συντηρητικά, στην εκπομπή καυσαερίων από τα οχήματα, στις προφυλάξεις κατά την ερωτική επαφή, στην πρόσληψη βιταμινών, στη δοσολογία των φαρμάκων, στην έκθεση στον ήλιο αλλά και στις άλλες ακτινοβολίες. Η λύση είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα όρια αυτά. Ψάχνοντας σε πάρα πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις βρήκα τις παρακάτω τιμές ισχύος εκπομπής:
Bluetooth:
Μέγιστη ισχύς (εμβέλεια σε παρένθεση) :
100mW (100m), 2,5mW (10m), 1mW (1m).


WiFi:
Μέγιστη ισχύς: 100mW
(εμβέλεια: 32m εσωτερικοί χώροι, 95m εξωτερικοί χώροι)
Μέση ισχύς : 25-32mW.


DECT
Μέγιστη ισχύς: 250mW.
Μέση ισχύς: 10mW.


Κινητό τηλέφωνο:
Μέγιστη ισχύς: 2W.
Διακύμανση ισχύος: 2mW-250mW.


Ασύρματα και κινητά τηλέφωνα
Τα κινητά τηλέφωνα δεν εκπέμπουν πρακτικά ποτέ στη μέγιστη ισχύ λόγω διαχωρισμού των καναλιών επικοινωνίας σε χρονοθυρίδες. Κάθε συσκευή καταναλώνει ορισμένες μόνο από τις διαθέσιμες χρονοθυρίδες του καναλιού ώστε αυτό να είναι σε θέση να εξυπηρετεί ταυτόχρονα πολλούς χρήστες. Τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν στο 1/8 των χρονοθυρίδων, άρα τα 2W max είναι πρακτικά 250mW. Ειδικότερα, τα κινητά έχουν την ικανότητα να προσαρμόζουν την εκπομπή τους ανάλογα με την ποιότητα του σήματος από 2mW όταν είναι δίπλα σε κεραία ως τα 250mW όταν είναι δύσκολη η επικοινωνία τους με την κεραία. Ανάμεσα στα 2mW και στα 250mW υπάρχουν 15 περίπου ενδιάμεσες επιλογές εκπομπής ισχύος.
Σε αντίθεση με τα κινητά τηλέφωνα, που έχουν προσαρμοζόμενη ισχύ εκπομπής ανάλογη με την ποιότητα του σήματος, τα ασύρματα τηλέφωνα παλαιάς τεχνολογίας εκπέμπουν πάντα με την ίδια ισχύ. Το πρόβλημα αυτό υφίσταται σε όλα όσα κατασκευάστηκαν ως το 2006. Το γερμανικό κράτος πρότεινε την κατασκευή ασύρματων τηλεφώνων με προαρμοζόμενη ισχύ τόσο για το τηλέφωνο όσο και για τη βάση του. Συνέστησε επίσης στους κατασκευαστές να παράγουν ασύρματα τηλέφωνα τα οποία δε θα εκπέμπουν όταν το τηλέφωνο θα είναι τοποθετημένο στη βάση του. Ορισμένες εταιρίες ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη σύσταση του γερμανικού κράτους με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πλέον στη διεθνή αγορά τηλέφωνα DECT τα οποία εκπέμπουν 80% λιγότερη ακτινοβολία κατά την ομιλία και μηδαμινή όταν είναι τοποθετημένα στη βάση τους. Μια λίστα με τέτοια ασύρματα τηλέφωνα μπορείτε να βρείτε εδώ. Πιθανότατα δεν είναι η μοναδική, οπότε κατά την αγορά ενός DECT συνίσταται η ανάγνωση των τεχνικών του χαρακτηριστικών.


Ισχύς εκπομπής και απόσταση
Εκτός από την ισχύ εκπομπής ενός πομπού σημαντικό ρόλο παίζει και η απόσταση μας από αυτόν. Η ισχύς των τηλεοπτικών πομπών είναι της τάξης των χιλιάδων W, αλλά δεν κινδυνεύουμε επειδή τοποθετούνται έξω από τις πόλεις.
Σχετικά με τις κεραίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, όσο πυκνότερα τοποθετημένες είναι τόσο μικρότερη είναι η ισχύς εκπομπής τους, διαφορετικά θα υπάρχουν παρεμβολές ανάμεσα τους στο κυψελωτό δίκτυο. Είναι γνωστό ότι ο ΟΤΕ έχει εγκατεστημένες πολλές κεραίες σε ιδιόκτητα κτίρια του εντός κατοικημένων περιοχών.
Το πρόβλημα της ακτινοβολίας επικεντρώνεται κυρίως στα κινητά τηλέφωνα, και όχι στις κεραίες, επειδή είναι ταυτόχρονα:
1) μικρή η απόσταση μας από αυτά, και
2) σχετικά μεγάλη η ισχύς εκπομπής τους.


Πομποί και δέκτες
Τα κινητά τηλέφωνα και οι κεραίες του δικτύου είναι πομποδέκτες που λειτουργούν πολύ διαφορετικά. Οι κεραίες του δικτύου λειτουργούν συνέχεια ως πομποί, εκπέμποντας σήματα προς όλα τα κινητά τηλέφωνα της περιοχής τους. Τα κινητά τηλέφωνα λειτουργούν κυρίως ως δέκτες λαμβάνοντας τα παραπάνω σήματα. Με αυτό τον τρόπο τα κινητά συγχρονίζονται με συγκεκριμένες κεραίες, λαμβάνουν πληροφορίες για το δίκτυο κ.ο.κ.
Σε κατάσταση αναμονής, το κινητό δέχεται κατά περιόδους σήματα από την πλησιέστερη κεραία χωρίς να εκπέμπει. Λειτουργεί ως πομπός μόνο στην περίπτωση που θέλουμε να μιλήσουμε για να μεταδώσει τη φωνή μας. Επομένως, δεχόμαστε ακτινοβολία από αυτό μόνο όταν μιλάμε εμείς στο τηλέφωνο. Τότε η πλησιέστερη κεραία μετατρέπεται - προσωρινά - σε δέκτη λαμβάνοντας το σήμα - τη φωνή μας - το οποίο και προωθεί στο δίκτυο. Αντίθετα, όταν ακούμε έναν συνομιλητή μας το κινητό τηλέφωνο μετατρέπεται - προσωρινά - σε απλό δέκτη σήματος. Τα προφανή πλεονεκτήματα αυτής της στρατηγικής είναι η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας από τα κινητά (άρα και η μεγαλύτερη αυτονομία της μπαταρίας) και η μείωση της ακτινοβολίας.


Προτάσεις
Μια πρόταση είναι να τα διατηρούμε σε μια σχετική απόσταση όταν μιλάμε. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει κοντά μας κάποιο γραφείο ή τραπέζι μπορούμε να τα τοποθετούμε σε αυτό και να μιλάμε μέσω bluetooth ή handsfree.
Μια άλλη πρόταση είναι να φροντίζουμε να αγοράζουμε κινητά τηλέφωνα με μικρό SAR. Σημασία έχει επίσης να μην καλύπτουμε την κεραία του κινητού μας τηλεφώνου - π.χ. με το χέρι μας - όταν προσπαθεί να εκπέμψει.
Είναι προτιμότερο επίσης να μιλάμε σε εξωτερικούς χώρους παρά σε κλειστούς. Πόσες φορές δεν έχουμε αναζητήσει ένα παράθυρο ή ένα μπαλκόνι για να βρούμε σήμα; Μέχρι να το βρούμε το κινητό εκπέμπει στα όρια του. Επιπλέον, η ομιλία ενώ κινούμαστε με το αυτοκίνητο δεν ενδείκνυται. Καταρχήν επειδή η μεταλλική κατασκευή του δυσχεραίνει την επικοινωνία και κατά δεύτερο λόγο επειδή η μετακίνηση μας μπορεί να συνεπάγεται αλλαγή κυψέλης, άρα συχνότερη εκπομπή σημάτων από και προς τις κοντινές κεραίες του δικτύου.


Υπηρεσίες σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ίντερνετ
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν νέα προγράμματα συνδυασμού κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Ουσιαστικά πρόκειται για κινητή τηλεφωνία η οποία καθίσταται σταθερή εντός μιας προκαθορισμένης γεωγραφικής ζώνης (home zone). Η υπηρεσία αυτή υπόσχεται χρεώσεις σταθερής τηλεφωνίας εντός αυτής της ζώνης όχι μέσω των συμβατικών χάλκινων γραμμών αλλά μέσω των κυψελωτών δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η ιδέα αυτή αν και είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε διάφορες χώρες από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν την επέλαση ανταγωνιστικών τεχνολογιών όπως VoIP, WiMax κλπ. Τα προγράμματα που απλώς μετατρέπουν ένα κινητό τηλέφωνο σε σταθερό μέσα στο σπίτι δεν ενδείκνυνται καθώς αυξάνουν περαιτέρω την έκθεση μας σε ακτινοβολία (λόγω της μικρής απόστασης μας από αυτό).
Υπάρχει άραγε εναλλακτική λύση σε αυτή την υπηρεσία με την ίδια ευχρηστία αλλά με μικρότερη ακτινοβολία προς τον χρήστη; Υπάρχει. Είναι η τοποθέτηση στο σπίτι ενός κουτιού για την επικοινωνία με το κυψελωτό δίκτυo, η καλωδιακή σύνδεση του με βάση DECT και η χρήση ασύρματου τηλεφώνου. Εννοείται ότι πρωταρχική σημασία για την επιλογή της θέσης του κουτιού έχει η ευκολία επικοινωνίας του με την πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Εφόσον έχουμε καλό σήμα στο σπίτι, το κουτί προτείνεται να τοποθετηθεί στην εσωτερική πλευρά ενός απομακρυσμένου εξωτερικού τοίχου και σε υψηλό σημείο, ενώ η βάση του ασύρματου τηλεφώνου σε μέρος τέτοιο που να έχει οπτική επαφή με τα περισσότερα σημεία του σπιτιού (εννοείται ότι μιλάμε πάντα για ασύρματες συσκευές νέας τεχνολογίας, τις λεγόμενες ECO DECT). Αν όμως δεν έχουμε καλό σήμα καλό θα είναι να μην προχωρήσουμε σε αυτή τη λύση και στην εγκατάσταση του κουτιού διότι αυτό θα είναι αναγκασμένο να επικοινωνεί - έστω και μόνο όταν μιλάμε - με την πλησιέστερη κεραία στη μέγιστη ισχύ εκπομπής.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η παρατεταμένη χρήση των δικτύων 3G για παροχή internet εντός του σπιτιού δεν προτείνεται καθότι οι ώρες χρήσης του διαδικτύου είναι για πολλούς περισσότερες από τις ώρες ομιλίας στο κινητό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ακόμα περισσότερη ακτινοβολία (αν και κατά το σερφάρισμα ο πομπός δεν είναι στο σώμα μας).


Σκέψεις
Τώρα που έληξαν τα συμβόλαια μου στις διάφορες εταιρίες παροχής υπηρεσιών σταθερής, κινητής τηλεφωνίας και ADSL προσανατολίζομαι στη σύναψη νέων καθώς και στην αγορά νέου κινητού τηλεφώνου μιας και η πλοήγηση στο παλιό είναι πλέον προβληματική (δεν ανταποκρίνεται σωστά το joystick). Εννοείται ότι σε όλες τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπάρχει πλέον φορητότητα, δηλαδή δυνατότητα διατήρησης υπάρχοντος τηλεφωνικού αριθμού.
Έτσι, ενώ κατέληξα αρχικά στο W61oi, ο SAR του (1,31) με έπεισε να κοιτάξω προς το K800i τελικά (0,58). H Ελλάδα έχει θέσει αυστηρότερα εθνικά όρια από τα ευρωπαϊκά για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες. Ενώ η ΕΕ έχει για τα κινητά τηλέφωνα ως όριο τα 2W/kg, στην Ελλάδα αυτό είναι μόλις 1,4W/kg. Είναι απορίας άξιο το πώς ορισμένες συσκευές με SAR μεγαλύτερο του 1,4 πωλούνται ακόμα και σήμερα στα ελληνικά καταστήματα (Sony Ericsson W880, T650i).
Προς το παρόν τα πακέτα double play δε με συγκινούν επειδή έχουν αναφερθεί πολλά προβλήματα στους εναλλακτικούς εξαιτίας του VoIP...

http://fx-gr.blogspot.com/2007/10/blog-post.html

Αρχείο Αναρτήσεων