Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Καρδιακά νοσήματα και αθλητές: θανατηφόρος συνδυασμός

Ο θάνατος τριών αθλητών μέσα στους αγωνιστικούς χώρους τον Αύγουστο έφερε σύννεφα πάνω από το καθεστώς των ιατρικών ελέγχων που γίνονται καθώς και προβληματισμό για το αν μπορούν αυτοί να δείξουν όλα τα πιθανά προβλήματα υγείας, τα οποία τις περισσότερες φορές υπάρχουν εκ γενετής

ΣΤΙΣ 28 Αυγούστου ο Αντόνιο Πουέρτα δέχεται την πιο καθοριστική «ντρίμπλα» στη ζωή του. Στο νοσοκομείο της Σεβίλλης χάνει τη μονομαχία με το θάνατο και φεύγει από τη ζωή σε ηλικία μόλις 22 ετών.

Ο άτυχος Ισπανός ήταν ο τέταρτος ποδοσφαιριστής που έχανε τη ζωή του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους, μετά τον Μαρκ Βιβιέν Φοέ, τον Μίκλος Φέχερ και τον 16χρονο Άντον Ριντ. Μία μέρα μετά το θάνατο του Πουέρτα, ένας ακόμη ποδοσφαιριστής, ο Κάσουε Νσόφουα πέθανε, λίγα λεπτά μετά την κατάρρευσή του στο γήπεδο όπου έκανε προπόνηση.

Αυτά τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φοβίας για τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο, τόσο στους παράγοντες όσο και στους αθλητές, που βλέπουν τους συμπαίκτες τους να φεύγουν αιφνίδια από τη ζωή. Όλα αυτά τη στιγμή που οι εξετάσεις που κάνουν οι αθλητές πριν από την έναρξη της χρονιάς ή πριν από μια μεταγραφή είναι εξονυχιστικές.

Όπως τονίζουν οι γιατροί, τα περισσότερα καρδιακά νοσήματα που εμφανίζονται στους αθλητές είναι προβλήματα που υπήρχαν εκ γενετής, τα οποία όμως, δεν είχαν παρουσιάσει κάποια συμπτώματα και επιδεινώθηκαν στη συνέχεια.

Ο δρ. Ντομένικο Κοράντο, στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, είπε πως «οι αθλητές που έχουν εκ γενετής ανώμαλο καρδιακό παλμό μπορεί να μη γνωρίζουν την κατάστασή τους, μέχρι να είναι πολύ αργά για να το αντιμετωπίσουν».

Τονίστηκε επίσης, πως τα καρδιακά νοσήματα, όπως ο μη φυσικός σφυγμός ή η αρρυθμία είναι περισσότερο εμφανή και δυνητικά μοιραία για τους αθλητές και πως η αδρεναλίνη που παράγεται από την άσκηση κάνει δυσκολότερη την κατάσταση.

Όταν μάλιστα κάποιος αθλητής υποστεί ανακοπή καρδιάς κατά τη διάρκεια της άθλησης, υπάρχει περιθώριο μόνο λίγων δευτερολέπτων για να σωθεί η ζωή του.

Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω της δυναμικής άσκησης, το σώμα δεν έχει το αναγκαίο οξυγόνο για να αρχίσει η καρδιά να χτυπά ξανά, ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί άμεσα απινιδωτής.

Ο δρ. Γκόρντον Τομασέλλι, επικεφαλής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο John Hopkins, υπογράμμισε πως και τα καρδιολογικά τσεκ απ μπορεί να είναι πολλές φορές ατελή. «Μπορούν να αναδείξουν πολλά από τα προβλήματα που είναι δυνατό να προκαλέσουν ξαφνικό θάνατο, αλλά όχι όλα».

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο δρ. Ντάγκλας Ζάιπς, καθηγητής Καρδιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, οι προπονητές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία σε πιθανά παράπονα που θα κάνουν οι αθλητές τους, όπως πόνοι στο στήθος και μειωμένη αναπνοή, καθώς αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα δεν πρέπει να αγνοούνται, διότι μπορούν να σώσουν τη ζωή κάποιου αθλητή.

Αιτίες πρόκλησης αιφνίδιου θανάτου

Οι αιτίες πρόκλησης αιφνίδιου θανάτου είναι πολλές και οι περισσότερες είναι κληρονομικές.

Οι κυριότερες είναι: η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που ευθύνεται για το 50% των θανάτων νεαρών αθλητών, η ιδιοπαθής υπερτροφία της αριστερής κοιλίας (το 10% των αιφνίδιων καρδιακών θανάτων), οι συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων αρτηριών (18% των ΑΚΘ), η αρρυθμιογόνος μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας που σχετίζεται και με τη νόσο της Νάξου, η ρήξη αορτής, η στένωση αορτής στην οποία οφείλεται το 25% των θανάτων αθλητών ηλικίας <25 ετών και η λεγόμενη καρδιακή διάσειση (commotion cordis).

Η διάσειση της καρδιάς έχει παρατηρηθεί μετά από χτύπημα στο προκάρδιο και στο κατώτερο τμήμα του στέρνου σε νεαρά άτομα, χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας.

Εάν το χτύπημα συμβεί κατά την ευάλωτη περίοδο του καρδιακού κύκλου (λίγο πριν την κορυφή του κύματος Τ), προκαλείται κοιλιακή ταχυκαρδία και μαρμαρυγή.

Πρόληψη αιφνίδιων θανάτων αθλητών

Η άριστη φυσική κατάσταση δε σημαίνει και προστασία απέναντι στον αιφνίδιο θάνατο κατά τη διάρκεια άθλησης, όταν υπάρχει κάποια μορφή λανθάνουσας καρδιοπάθειας. Μπορεί μάλιστα ο θάνατος να είναι η πρώτη εκδήλωση της νόσου.

Τα συμπτώματα και η λεπτομερής εξέτασή τους μπορεί να οδηγήσουν στη διάγνωση ενός καρδιακού νοσήματος, όπως και ο προληπτικός έλεγχος των αθλητών.

του Νίκου Κλόκα
nklokas@kathimerini.gr

Αρχείο Αναρτήσεων