Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ένα γράμμα αγωνίας ενός ασθενούς

Ελαβα ένα γράμμα από έναν ασθενή ο οποίος εκφράζει απορία και με ερωτά γιατί όταν ο γιατρός τού εμφύτευσε 7 stents στις αρτηρίες της καρδιάς του, του είπε ότι τώρα πια είναι άτρωτος, ενώ σήμερα διαβάζει ότι κινδυνεύει από θρομβώσεις των ίδιων των stents και το χειρότερο ότι είναι υποχρεωμένος να παίρνει αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για να προστατεύεται από τη θρόμβωση των stents, δηλαδή να προστατεύεται από ένα αιφνίδιο έμφραγμα ή αιφνίδιο θάνατο.
Ενα άλλο θέμα που επίσης απασχολεί τον ασθενή και ερωτά είναι το ότι για να βγάλει έστω και ένα δόντι τού λένε να διακόπτει τη θεραπεία για 5 μέρες, γιατί δεν σταματά η αιμορραγία μετά την εξαγωγή του δοντιού. Κατά συνέπεια προβληματίζεται και φοβάται για το τι θα συμβεί σε ένα τροχαίο ατύχημα ή σε μια οργανική αιμορραγία (π.χ. γαστρορραγία) και ερωτά πόσο απειλείται η ζωή του. Δυστυχώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η πραγματικότητα με ρεαλισμό. Η απάντησή μου είναι σαφής... «Ο γιατρός σας και όχι αυτός που σας εμφύτευσε τα 7 stents πρέπει εφεξής να σας συμβουλεύει». Το πρόβλημα τίθεται άμεσα αφού οι αρμόδιες αρχές αδρανούν και ουδείς γιατρός ελέγχεται για το πόσα stents εμφυτεύει. Το μόνο μέσο προστασίας του ασθενούς που απομένει είναι η σωστή ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις πιο υπεύθυνες στήλες όχι μόνον έγκριτων διεθνών επιστημονικών περιοδικών αλλά και σοβαρών μεγάλων εφημερίδων αναγράφεται πως θα έπρεπε να έχει απαγορευτεί η χρήση των stents (μπαλονάκι) εάν δεν χρησίμευαν για τη διάνοιξη μιας αρτηρίας που πρόσφατα θρομβώθηκε και δημιούργησε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη.
Εν τούτοις εδώ είναι αναγκαίο να αντιγράψω απόσπασμα από τις κατευθυντήριες οδηγίες των μεγαλύτερων καρδιολογικών επιστημονικών ενώσεων της Ευρώπης και της Αμερικής, όπου συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ακόμα και στις περιπτώσεις εμφράγματος όπου υποχρεωτικά διανοίγεται η αρτηρία με αγγειοπλαστική και εμφυτεύεται stent, δεν θα πρέπει να εμφυτευτεί stent σε άλλες στενωτικές βλάβες οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στην ίδια την αρτηρία ή σε άλλες αρτηρίες της καρδιάς».
Για μένα προσωπικά το όλο θέμα είναι τραγικό γιατί αναγκάζομαι να καταφεύγω σ' αυτήν τη μεθοδολογία, δηλαδή μέσω αυτής της στήλης, για να ενημερώνω για το δέον γενέσθαι ενώ γνωρίζω ότι ανεξέλεγκτα εμφυτεύονται stents στις περισσότερες νοσηλευτικές μονάδες. Αυτό ίσως είναι και η απάντησή μου σε ορισμένους σοβαρούς φίλους μου που μου ασκούν κριτική γιατί γράφω εκλαϊκευμένα και δεν περιορίζομαι σε επιστημονικά άρθρα και εργασίες μόνο σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συγγράμματα.
Πιστεύω ότι το ιπποκρατικό καθήκον κάθε γιατρού όταν εξαντλήσει όλα τα επιστημονικά μέσα σωστής επιστημονικής ενημέρωσης είναι να καταφεύγει κατ' ευθείαν στην ενημέρωση του πολίτη για να τον προφυλάξει από την ενδεχόμενη άγνοια ή τυχόν εκμετάλλευση από τρίτους. Γιατί επιτέλους η εκμετάλλευση μπορεί να γίνεται ανεκτή στη σύγχρονη κοινωνία μας μέχρις ενός ορίου, όχι όμως μέχρι του ορίου της απειλής της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας-

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αρχείο Αναρτήσεων