Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Νέα διαδερμική τεχνική για καρδιοπαθείς

Επαναστατικές μέθοδοι στην αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, που ήδη εφαρμόζονται στο εξωτερικό με καλά αποτελέσματα, πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα και στη χώρα μας. Ειδικότερα, μέσα στο 2007 αναμένεται να αρχίσει στο Ωνάσειο η διαδερμική αντιμετώπιση των αορτικών ανευρυσμάτων, αλλά και η διαδερμική αντικατάσταση αορτικών και πνευμονικών βαλβίδων.

Η διαδερμική εμφύτευση καρδιακής βαλβίδας έγινε για πρώτη φορά το 2000 και έκτοτε γίνονται προσπάθειες για βελτίωση της νέας αυτής τεχνικής.

Η νέα διαδερμική τεχνική, σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, πραγματοποιείται στο εξωτερικό σε λίγους ασθενείς με αορτική στένωση και αυξημένο χειρουργικό κίνδυνο, με καλά πρώιμα αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι ακόμη τέλεια.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικού Κέντρου από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής καρδιοχειρουργό Γεώργιο Παλατιανό, τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής καθηγητή Καρδιολογίας και διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΩΚΚ Διονύσιο Κόκκινο και τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού τομέα του Κέντρου Σταυρούλα Λακουμέντα.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2006 στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental με συμμετοχή πολλών διεθνώς αναγνωρισμένων καρδιοχειρουργών και καρδιολόγων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε χθες ότι ο κύριος όγκος εργασιών του Παιδοκαρδιολογικού Τμήματος του Ωνασείου αφορά περιπτώσεις ασθενών που θεραπεύονται με μπαλόνια για τις στενώσεις αγγείων και βαλβίδων ή με την τοποθέτηση μικροσυσκευών, δηλαδή με ομπρέλες για τον αρτηριακό πόρο και τη μεσοκολπική ή μεσοκοιλιακή επικοινωνία και με νάρθηκες (stents), για τις στενώσεις των αγγείων.

Βαριές αρρυθμίες

Στις παραπάνω επεμβατικές πράξεις πρέπει να αναφερθεί και η οριστική θεραπεία βαριών αρρυθμιών στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο.

Σήμερα αντιμετωπίζεται όλο και μεγαλύτερος αριθμός ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες, 20-30% του συνόλου των δραστηριοτήτων του τμήματος. Ετσι, η μεγαλύτερη ηλικιακά ασθενής, στην οποία έχει τοποθετηθεί ομπρέλα για σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας, ήταν 70 ετών, ενώ για τοποθέτηση ενδοαγγειακής πρόθεσης στον ισθμό ο μεγαλύτερος ασθενής ήταν 62 ετών και για σύγκλειση αρτηριακού πόρου θεραπεύθηκε ασθενής ηλικίας 64 ετών.

Επίσης από το 2005 έχει εφαρμοστεί η τεχνική της ταχείας διακίνησης καρδιοχειρουργικών ασθενών (fast track) από τον Αναισθησιολογικό Τομέα του Ωνασείου σε συνεργασία με την Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η τεχνική αυτή, εξήγησαν οι ομιλητές, βασίζεται στη βραχεία παραμονή των ασθενών στη ΜΕΘ, με απότερο σκοπό τη μείωση της νοσηρότητας των ασθενών, αλλά και την ελάττωση του κόστους των καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων και η εφαρμογή τέτοιων κλινικών πρωτοκόλλων μπορεί να επεκταθεί σε μεγάλο αριθμό καρδιοχειρουργικών ασθενών σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αρχείο Αναρτήσεων