Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τρεις στους δέκα, ούτε με βιάγκρα

Μόνιμη λύση στους άνδρες που πάσχουν από Στυτική Δυσλειτουργία , και οι οποίοι φτάνουν τις 300 . 000 στη χώρα μας , εξασφαλίζει πρωτοποριακή μέθοδος που εφαρμόζεται στο Ανδρολογικό Τμήμα της Ουρολογικής Κλινικής του « Αγ . Ανδρέα » που για μία ακόμα φορά διακρίθηκε στο Διεθνές Συνέδριο που έγινε προ ημερών στο Σεράγεβο .

Απαντώντας στα ερωτήματα της « Π » ο Dr Αριστομένης Γκέκας που είναι Αναπληρωτής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του « Αγ . Ανδρέα » και Υπεύθυνος του Ανδρολογικού τμήματος παρουσιάζει την μέθοδο αυτή μη κρύβοντας ότι οι συνάδελφοί του δεν φροντίζουν να ενημερώνουν τους πάσχοντες και τους « βομβαρδίζουν » με χάπια στα οποία όμως δεν ανταποκρίνονται οι 3 στους 10 άνδρες που κάνουν χρήση . Κι αυτό συμβαίνει όταν το συγκεκριμένο πρόβλημα καλούνται να το αντιμετωπίσουν άνδρες όλων των ηλικιών με επιπτώσεις ακόμα και στην γονιμοποίηση . Ενώ όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι 1 στους 10 ευρωπαίους θα παρουσιάσει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας .

*** Κατ αρχήν πόσο εκτεταμένο είναι το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και ποιες ηλικίες απασχολεί ;

---- Σαν στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας τέτοιας στύσης , κατάλληλης για σεξουαλική επαφή .

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300 . 000 άνδρες παρουσιάζουν κάποιου βαθμού στυτική δυσλειτουργία αλλά από αυτούς μόνο το 5 % θα απευθυνθεί σε ειδικά εκπαιδευμένους Ουρολόγους για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του . Η άγνοια , ο φόβος και η ντροπή αποτρέπουν τα άτομα αυτά να βρουν λύση , όταν στο 95 % των περιπτώσεων η ιατρική μπορεί να την δώσει .

*** Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας ;

---« Τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας διαχωρίζονται σε ψυχογενή , όπως άγχος , κατάθλιψη και σε οργανικά - όπως ο διαβήτης , αγγειακά προβλήματα , η υπέρταση , η ριζική προστατεκτομή για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη , η σκλήρυνση κατά πλάκας , τα τραύματα στην σπονδυλική στήλη κ . α με περίπου το 85 % των περιπτώσεων να έχουν οργανικό υπόβαθρο ».

*** Σε ότι αφορά την θεραπευτική αντιμετώπιση τι ρόλο έπαιξε τελικά το πολυσυζητημένο χάπι βιάγκρα ;

--- « Είναι γεγονός ότι την επανάσταση στην θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας την έφερε η κυκλοφορία των από του στόματος λαμβανομένων φαρμάκων με πρώτο το Viagra . Ωστόσο , 3 στους 10 άνδρες με διαταραχή στην στύση τους δεν ανταποκρίνονται στα σκευάσματα αυτά . Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι δεν βλέπουν ανταπόκριση με την φαρμακευτική αγωγή 3 στους 10 υπερτασικούς , 4 στους 10 διαβητικούς , 6 στους 10 άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ριζική επέμβαση για καρκίνο του προστάτη και άνδρες με ινώδη σκλήρυνση και κάμψη του πέους ».

*** Επομένως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανδρών που δεν καλύπτεται από τα σκευάσματα αυτά ; Υπάρχει άλλη λύση ;

---« Αρκετοί άνδρες επιτυγχάνουν ικανοποιητική στύση με την ένεση φαρμάκων απευθείας στο πέος . Διαδικασία επώδυνη για τον ασθενή και τραυματική για το πέος . Όταν έλθει όμως η στιγμή που και οι ενέσεις δεν αποδίδουν , τότε η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης αποτελεί την θεραπεία εκλογής ».

*** Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως λειτουργεί το συγκεκριμένο σύστημα ;

----« Οι πεϊκές προθέσεις διακρίνονται στις εύκαμπτες και τις υδραυλικές . Οι εύκαμπτες αποτελούνται από δυο κυλίνδρους εξασφαλίζοντας σταθερό μήκος και μερική σκληρότητα . Οι υδραυλικές προθέσεις είναι πιο εξελιγμένες και αποτελούνται από δυο κυλίνδρους οι οποίοι εμφυτεύονται στο πέους , μια αντλία η οποία τοποθετείται στο όσχεο και ένα ρεζερβουάρ το οποίο βρίσκεται κοντά στην ουροδόχο κύστη . Η πρόθεση αποτελεί ένα κλειστό υδραυλικό σύστημα και η λειτουργία της είναι η εξής : όταν ο άνδρας επιθυμεί να έχει στύση τότε πιέζοντας μια μικρή αντλία που βρίσκεται στο όσχεο , δίπλα από τους ορχεις , υγρό μεταφέρεται από το ρεζερβουάρ στους κυλίνδρους που βρίσκονται στο πέος . Αντιστρόφως , όταν ο ασθενής επιθυμεί την χάλαση τότε πιέζοντας τμήμα της αντλίας υγρό από τους κυλίνδρους επιστρέφει στο ρεζερβουάρ ».

*** Η τοποθέτηση των προθέσεων γίνεται με χειρουργική επέμβαση ;

---« Οι προθέσεις τοποθετούνται στο πέος με μια μικρή τομή , η επέμβαση διαρκεί περίπου μια ώρα και ο χρόνος παραμονής το νοσοκομείο είναι 1 - 2 ημέρες . Η πρόθεση δεν είναι ορατή και μπορεί να μην γίνει αντιληπτή από την ερωτική σύντροφο . Ο άνδρας μπορεί να επιτύχει μέσα σε δευτερόλεπτα μια σκληρή στύση που θα του επιτρέπει την επαφή , όποτε αυτός το επιθυμεί , για όσο χρονικό διάστημα θέλει , ενώ η αίσθηση , η εκσπερμάτιση και ο οργασμός είναι φυσιολογικά . Επίσης , η τοποθέτηση πρόθεσης εξασφαλίζει επιτυχείς σεξουαλικές επαφές σε βάθος χρόνου αφού και οι μηχανικές αντοχές της εξασφαλίζονται για χρόνο πέραν των δέκα ετών ».

*** Όπως συμπεραίνουμε αν και πρόκειται για μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδο το ποσοστό των ανδρών που την επιλέγει είναι περιορισμένο . Που οφείλεται αυτό ;

---« Αν και η τοποθέτηση των πεϊκών προθέσεων αποτελεί μια παγκοσμίως γνωστή θεραπεία της στυτικής διαταραχής , η οποία δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα , λίγοι είναι οι ασθενείς που την γνωρίζουν , αλλά λίγοι είναι και οι ιατροί οι οποίοι ενημερώνουν για την επιλογή αυτή . Διεθνείς αλλά και δικές μας μακροχρόνιες μελέτες έχουν δείξει ότι το 85 %- 93 % των ανδρών δηλώνουν ικανοποιημένοι με την επιλογή της τοποθέτησης πρόθεσης και το 71 % θα παραμείνει ικανοποιημένο στα 10 χρόνια . Το παράδοξο είναι ότι ενώ τα ποσοστά ικανοποίησης είναι υψηλά , μόνο το 0 , 4 % του μεγάλου αριθμού ανδρών με σοβαρά προβλήματα στύσης θα υποβληθεί σε τοποθέτηση πρόθεσης . Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι προθέσεις αποτελούν την μοναδική θεραπεία που επιτρέπει την αυθόρμητη σεξουαλική επαφή και ότι αποτελούν μια επιστημονικά αποδεκτή και ασφαλή , αν εκτελείται από ειδικούς Ουρολόγους Ανδρολόγους , θεραπευτική επιλογή ».

Αρχείο Αναρτήσεων