Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Οι καρδιοπάθειες και οι ευθύνες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαπιστώνει αδιέξοδο με την ενημέρωση, τις προτροπές και τις παραινέσεις. Επιτεύχθηκε ό,τι επιτεύχθηκε. Από 800 θανάτους οφειλόμενους σε καρδιοπάθειες ανά 100.000 πληθυσμού οι πρωταθλήτριες πέντε χώρες κατέβασαν τους αριθμούς στους 200-300 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού. Η Αμερική, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Φινλανδία τα κατάφεραν. Με τις υπόλοιπες χώρες τι γίνεται; Η καθεμιά ακολουθεί τη δική της πορεία. Η Ελλάδα βρίσκεται, δυστυχώς, αρκετά ψηλά, 400-500 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους. Είμαστε δηλαδή στο επίπεδο που ήσαν οι 5 πρωταθλήτριες χώρες πριν από 25 χρόνια. Αλήθεια, τι έκαναν οι χώρες αυτές για να το αντιγράψουμε και εμείς; Οι χώρες αυτές, πέραν της σωστής διαφήμισης, της μεθοδευμένης ενημέρωσης και γενικότερα της συστηματικής εφαρμογής των μέτρων πρόληψης, υιοθέτησαν μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων. Κατοχύρωσαν νομοθετικά την εισαγωγή του μαθήματος αγωγής Υγείας στα σχολεία σ' όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί κατά πειστικό τρόπο επηρεάζουν τους νέους, ούτως ώστε να αποδεχθούν ποιο είναι το σωστό και πρέπον που πρέπει να ακολουθήσουν στη ζωή τους. Η νομοθεσία στοχεύει στο να πείσει τον πολίτη ποιο είναι το συμφέρον του δημιουργώντας ένα κοινωνικό κλίμα, όπου καθιστά πιο δύσκολη τη ζωή αυτού που ακολουθεί το λάθος δρόμο. Οταν π.χ. απαγορεύει στις τηλεοράσεις να εμφανίζουν καπνιστές, οι οποίοι καπνίζουν ζωντανά στις τηλεοπτικές εκπομπές, αποθαρρύνει το νέο να αρχίσει το κάπνισμα, επιθυμώντας να ταυτισθεί με τα τηλεοπτικά πρότυπα και τους διάττοντες αστέρες της τηλεοράσεως.

Και η Πολιτεία προχωρεί ένα βήμα ακόμα. Δεν σταματά στην απαγόρευση, αλλά, αντιθέτως, επιβάλλει υψηλά πρόστιμα στους τηλεοπτικούς σταθμούς που παραβαίνουν το νόμο. Απαγορεύει το κάπνισμα στους πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους (εστιατόρια, νοσοκομεία, θέατρα, κινηματογράφους κ.λπ.) με επιβολή υψηλών προστίμων, όταν παραβαίνουν το νόμο οι ιδιοκτήτες τους. Ετσι, δημιουργείται κατ' ανάγκην η νοοτροπία της σωστής κοινωνικής συμπεριφοράς, την οποία έχουν ανάγκη κυρίως οι νέοι. Για τον λόγο αυτόν π.χ. ο καπνιστής προκειμένου με τη σύντροφό του να βρεθεί σ' αυτούς τους χώρους, θα αναγκασθεί για πολλές ώρες να στερηθεί το κάπνισμα. Τα μέτρα αυτά δημιουργούν κατ' ανάγκη σιγά σιγά σωστή κοινωνική συμπεριφορά, χωρίς να αντιστρατεύονται στην ελευθερία του κάθε ατόμου, η οποία πάντα θεωρείται δεδομένη και απαραβίαστη.

Σε ανάλογα μέτρα υποχρεώνονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι μεγάλες βιομηχανίες και τα πολυκαταστήματα, όπου επιπροσθέτως υποχρεώνονται να δημιουργήσουν ειδικά εστιατόρια μεσογειακής διατροφής, γυμναστήρια ή και κολυμβητήρια, ούτως ώστε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να μάθει να διατρέφεται σωστά και να ασκείται.

Ετσι στην πράξη οι προηγμένοι λαοί σήμερα προωθούν τον αντικαπνιστικό αγώνα, καταπολεμούν την παχυσαρκία και την υπερχοληστεριναιμία και υποβοηθούν την καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.

Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται οι καρδιοαγγειακοί θάνατοι, ελαττώνονται οι εισαγωγές των ασθενών στα νοσοκομεία και υποβοηθάται η εθνική οικονομία με την περιστολή των δαπανών που αναγκάζεται να καταβάλλει για την αντιμετώπιση της νοσηλείας των εκατομμυρίων ασθενών και τη συνταξιοδότησή τους.

Αυτά, για τους ψυχρούς οικονομολόγους. Ομως στην προκειμένη περίπτωση για τους γιατρούς και για τον απλό άνθρωπο το κέρδος είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής και η υγεία του καθενός ξεχωριστά, που αξίζει περισσότερο από το οποιοδήποτε οικονομικό όφελος.

Η χρονιά αυτή θα είναι αφιερωμένη στην αλλαγή του τρόπου ζωής. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πιέσει όλες τις κυβερνήσεις για την επιβολή των αναγκαίων μέτρων. Ελπίζουμε ότι και εμείς ως χώρα θα ανταποκριθούμε θετικά

Αρχείο Αναρτήσεων