Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Γιατί κινδυνεύει η υγεία των πρώην καπνιστών

Καναδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τον λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα εξακολουθούν να διατρέχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα. Ως φαίνεται, το κάπνισμα επιφέρει μόνιμες αλλοιώσεις στην δραστηριότητα βασικών γονιδίων, παρότι το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που κάνει επιδιορθώνεται με τον χρόνο.

Σε μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «BMC Genomics», ο δρ Ράι Τσάρι, από το Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου της Βρετανικής Κολομβίας, στο Βανκούβερ, και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο – και το κάπνισμα αποτελεί τον ισχυρότερο αιτιολογικό παράγοντα που σχετίζεται με αυτόν.

Για να διαπιστώσουν πως ακριβώς επιδρά, πήραν κυτταρικά δείγματα από τους βρόγχους οκτώ νυν και 12 πρώην καπνιστών, καθώς και από τέσσερις εθελοντές οι οποίοι ουδέποτε είχαν καπνίσει.

Αναλύοντας τα δείγματα, διαπίστωσαν ότι υπήρχαν πολυάριθμες αλλοιώσεις της γονιδιακής δραστηριότητας στα δείγματα των νυν καπνιστών, οι περισσότερες από τις οποίες είχαν αντιστραφεί στα δείγματα των πρώην καπνιστών οι οποίοι είχαν κόψει το κάπνισμα τουλάχιστον έναν χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο, σε μερικά γονίδια οι αλλοιώσεις ήταν πιο επίμονες – και ορισμένες από αυτές πιστεύεται ότι σχετίζονται με την αυξημένη επιρρέπεια στην ανάπτυξη καρκίνου του πνεύμονα.

Στην πραγματικότητα, τρία συγκεκριμένα γονίδια που σχετίζονται με την ικανότητα του οργανισμού να επιδιορθώνει το DNA, είχαν επίμονα μειωμένη δραστηριότητα (επιστημονικά λέγεται έκφραση).

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου του πνεύμονα, πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια από το τελευταίο τσιγάρο – στα δέκα χρόνια έπειτα από τη διακοπή, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με αυτόν που διατρέχουν οι νυν καπνιστές.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν αργεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα ή δεν εξισωθεί ποτέ με αυτόν των μη καπνιστών, τα άλλα οφέλη είναι τεράστια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κόβουν το κάπνισμα στα 30 τους χρόνια ελαττώνουν κατά περισσότερο από 90% τις πιθανότητες που έχουν να πεθάνουν πρόωρα από νοσήματα που προκαλεί το κάπνισμα, όπως η στεφανιαία νόσος και οι πνευμονοπάθειες.

Αντίστοιχα, όσοι κόβουν το κάπνισμα στα 50 τους μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 50%, ενώ ακόμα και όσοι κόβουν το τσιγάρο μετά τα 60 τους θα ζήσουν περισσότερο απ’ όσο εάν εξακολουθούσαν να καπνίζουν.

Πηγή: ΑΠΕ

Αρχείο Αναρτήσεων