Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Βαλβίδα στην καρδιά χωρίς χειρουργείο

Εμφύτευση νέας βαλβίδας στη θέση της παλιάς, νοσούσας, βαλβίδας της καρδιάς χωρίς χειρουργείο εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε εξειδικευμένα κέντρα τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ η αποτελεσματικότητα της μεθόδου βρίσκεται υπό αξιολόγηση και υπολογίζεται να εφαρμοστεί και στη χώρα μας μέσα στο 2006.

Σήμερα πραγματοποιούνται επαναστατικά βήματα στην κατεύθυνση της κατάργησης του χειρουργείου για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιακών παθήσεων χάρη στην επεμβατική καρδιολογία· για παράδειγμα, πραγματοποιείται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαδερμική διόρθωση των βαλβιδικών παθήσεων (μιτροειδούς και αορτικής) χωρίς χειρουργείο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου από τον καθηγητή Καρδιολογίας Χρ. Στεφανάδη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Χ. Μπουντούλα και τον λέκτορα Χαράλαμπο Βλαχόπουλο. με αφορμή το Διεθνές Συνέδριο Επεμβατικής Καρδιολογίας AICT 2005, το οποίο διοργανώνει η Α' Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Columbia-Medical Center της Ν. Υόρκης, το Erasmus Medical Center-Thoraxcenter του Ρότερνταμ και το ΕΜΟ Centro Cuore Colombus του Μιλάνου.
Η διαδερμική βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς αποτελεί, υπό προϋποθέσεις, ενδεδειγμένη μέθοδο αντιμετώπισης της στένωσης της μιτροειδούς. Κατά τη μέθοδο αυτή, λαμβάνει χώρα καθετηριασμός της καρδιάς (χωρίς δηλαδή χειρουργική τομή) και γίνεται διάνοιξη της στενωμένης βαλβίδας με διάταση ειδικού μπαλονιού (αρκετά μεγαλύτερο από το μπαλόνι που χρησιμοποιείται στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων). Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, και αποτυπώνεται τόσο σε ειδικές εξετάσεις, όσο, κυρίως στην υποχώρηση των συμπτωμάτων του ασθενούς.
Στην Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική έχει αναπτυχθεί από την προηγούμενη δεκαετία μία εναλλακτική μέθοδος, η λεγόμενη «ανάδρομη» βαλβιδοπλαστική της μιτροειδούς, που εκτελείται με ειδικά καθοδηγούμενο καθετήρα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι με τη συγκεκριμένη τεχνική διατηρείται ανέπαφο το μεσοκολπικό διάφραγμα, ένας σχηματισμός της καρδιάς που, κατά την κλασική μέθοδο, «τραυματίζεται» εκουσίως προκειμένου ο καθετήρας να φτάσει στη νοσούσα βαλβίδα.
Τι αλλάζει
Τώρα, όπως ανέφεραν χθες οι ειδικοί, μια νέα επαναστατική μέθοδος εφαρμόζεται δοκιμαστικά σε εξειδικευμένα κέντρα τα τελευταία τρία χρόνια. Κατά τη μέθοδο αυτή, που είναι επίσης μη χειρουργική, γίνεται εμφύτευση νέας βαλβίδας στη θέση της παλιάς, νοσούσας βαλβίδας!
Επίσης, αναφέρθηκε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης ARTS, στην οποία φάνηκε ότι σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο σε πολλά αγγεία, δεν υπήρχαν διαφορές στο ποσοστό θανάτου ανάμεσα σε αυτούς που αντιμετωπίστηκαν με stents και σε αυτούς που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση by-pass (8% και 7,6% αντίστοιχα), 5 χρόνια μετά τη μία ή την άλλη επέμβαση.
Η περαιτέρω βελτίωση των νέας γενιάς stent, τα επόμενα έτη, δίνει την αισιοδοξία ότι θα αντιμετωπιστούν με παρόμοια αποτελεσματικότητα και ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή ασθενείς με νόσο στελέχους (είναι η μεγαλύτερη και σημαντικότερη στεφανιαία αρτηρία).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/10/2005

Αρχείο Αναρτήσεων