Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Δεν μας σώζουν αντιρυτιδικές κρέμες

Ούτε κολλαγόνα , ούτε αντιρυτιδικές κρέμες , ελαστίνες αλλά και ορμόνες μπορούν να σταματήσουν την φυσική γήρανση του ανθρώπου της οποίας όμως τα σημάδια μπορεί να είναι πιο ανώδυνα μέσω της άσκησης , της σωστής διατροφής με φρούτα και λαχανικά και της αποφυγής του καπνίσματος . Πιο τυχερές οι γυναίκες που η βιολογική τους ηλικία είναι 8 - 10 χρόνια μικρότερη από αυτή των ανδρών .

Το θέμα προσεγγίστηκε απ όλες τις πλευρές στη διάρκεια των εργασιών του 1ου Συνεδρίου της Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδας με θέμα « Ημέρες Γηριατρικής », που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Συνεδριακό Κέντρο του ΑΤΕΙ Πάτρας . Το συνέδριο σημείωση ιδιαίτερη επιτυχία χάρις την φροντίδα της Οργανωτικής Επιτροπής Πρόεδρος της οποίας ήταν ο Πρόεδρος της Εταιρείας και Αν . Καθηγητής Νευρολογίας Παναγιώτης Γ . Παπαθανασόπουλος .

Το θέμα της αντιγήρανσης με συντονιστή τον Καθηγητή και Γηρίατρο του Πανεπιστημίου Nancy Γαλλίας Αθανάσιο Μπενέτο και ομιλητές τον Καθηγητή Νευρολογίας του Α . Π . Θ . Σταύρο Μπαλογιάννη , τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ιτέας Γηρίατρο Γεώργιο Σπαθαράκη και τον Καθηγητή Φαρμακολογίας του Α . Π . Θ . Βασίλειο Κόκκα προσεγγίστηκε απ όλες τις πλευρές . Οι ομιλητές με ξεκάθαρο τρόπο απάντησαν στο ερώτημα « αντιγήρανση μύθος ή πραγματικότητα »;

« Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη του γήρατος και την εμφάνιση των σημαδιών του στον άνθρωπο » μας μεταφέρει συμπερασματικά η Αντιπρόεδρος της Γηριατρικής και Γεροντολογικής Εταιρείας Νοτιοδυτικής Ελλάδος Ιωάννα Θεοδωροπούλου και προσθέτει ότι : « Ούτε οι ορμόνες , ούτε τα φάρμακα , ούτε τα διάφορα καλλυντικά που περιέχουν κολλαγόνα και ελαστίνες μπορούν να σταματήσουν τα σημάδια του χρόνου ». Αντιθέτως όμως μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει καλύτερα γερατειά εάν « τρέφεται σωστά , δεν καπνίζει , ασκείται , αποφεύγει το στρες και το άγχος . Καθοριστική είναι η πλούσια κατανάλωση λαχανικών και φρούτων τα οποία περιέχουν ουσίες οι οποίες επιβραδύνουν την εμφάνισης των επιπτώσεων της γήρανσης ».

Επί του θέματος αυτού ο Καθηγητής κ . Μπενέτος έκανε μία ιδιαίτερα σημαντική διευκρίνιση σε σχέση με τους άνδρες και τις γυναίκες . Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι άνδρες και οι γυναίκες δεν έχουν την ίδια βιολογική ηλικία . Για παράδειγμα όταν έχουμε έναν άνδρα και μία γυναίκα ηλικίας 65 ετών η βιολογική ηλικία της γυναίκας είναι 8 - 10 χρόνια μικρότερη που σημαίνει πολύ απλά ότι δείχνει και νεότερη αφού γερνάει πολύ πιο αργά .

Σε ότι αφορά την διάλεξη του κ . Μπενέτου που είχε ως θέμα την Αρτηριακή Γήρανση και την Αρτηριακή Υπέρταση ανέπτυξε τη θεωρία με τα τελομερή κι επισήμανε ότι παίζει καθοριστικό η πρόληψη η οποία πρέπει να ξεκινάει από την μικρή ηλικία με τη σωστή διατροφή και την αποφυγή του αλατιού .

ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ

Αρχείο Αναρτήσεων