Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Μας τρώνε τα φαστ φουντ

Πολλές χώρες είτε έχουν πετύχει σημαντική μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων είτε βελτιώνονται σταδιακά. Η Ελλάδα όμως δεν φαίνεται να τις ακολουθεί... Το τσιγάρο, η πρόχειρη τροφή (fast food) και η ακινησία είναι οι βασικοί παράγοντες γι' αυτή την αρνητική σταθερότητα που παρουσιάζουμε στις μετρήσεις.
Την ανάγκη άσκησης μιας άλλης πολιτικής για την υγεία, πολιτικής που πρέπει να υιοθετήσει η σημερινή αλλά και η εκάστοτε κυβέρνηση πάνω στο θέμα της πρόληψης των καρδιοπαθειών επισήμανε ο καθηγητής καρδιολογίας Δημήτρης Κρεμαστινός, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, μιλώντας με αφορμή την έναρξη του 28ου Πανελλήνιου Συνέδριου που πραγματοποιείται στη Ρόδο.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου, οι χώρες οι οποίες είναι «πρωταθλήτριες» αρνητικά (χώρες της ανατολικής Ευρώπης) φαίνεται πως σταδιακά αγωνίζονται να βελτιώσουν τη θέση τους, όσον αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης των πληθυσμών τους, ενώ η Ελλάδα από το 1980 δεν έχει την κακή πορεία αυτών των χωρών, έχει φτάσει όμως σε ένα επίπεδο από το οποίο, δυστυχώς, δεν βελτιώνεται. Αντίθετα, οι πρωταθλήτριες χώρες με εξαιρετικά ήδη αποτελέσματα, η Αμερική, η Αυστραλία, η Αγγλία και ο Καναδάς, συνέχισαν με τη λήψη μέτρων να βελτιώνουν, όπως καταδεικνύουν οι έρευνες, τα μεγέθη επιβίωσης. Ετσι, από πλευράς επιβίωσης ενώ ήμασταν στις τρεις πρώτες θέσεις κατρακυλήσαμε στη δέκατη έκτη θέση. Αποδεικνύεται έτσι πως η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να πάρει εκείνα τα μέτρα που απέδωσαν στις άλλες χώρες, και που δεν είναι παρά απλά πράγματα:
- Εχουν απαγορεύσει το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
- Εχουν φτιάξει στους χώρους εργασίας εστιατόρια μεσογειακής δίαιτας.
- Εχουν οργανώσει χώρους άσκησης για τους εργαζομένους, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό ώστε ο άνθρωπος ν' αποκτήσει τους φυσικούς του ρυθμούς.
Το Heart Score, που παρουσιάστηκε στη συνέντευξη Τύπου από τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας Ιωάννη Λεκάκη, είναι ένα εργαλείο πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου, που βασίζεται σε δεδομένα που προέρχονται από 12 ευρωπαϊκές προοπτικές μελέτες με 205.178 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν υποστεί κάποιο καρδιαγγειακό σύμβαμα, δηλαδή στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια ή έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στο Heart Score, ο ιατρός εισάγει κάποια στοιχεία από τον ασθενή του, δηλαδή την ηλικία του, το φύλο του, την καπνιστική συνήθειά του, την αρτηριακή του πίεση και την τιμή της χοληστερόλης. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζεται ο κίνδυνος που έχει ο ασθενής να υποστεί θανατηφόρο καρδιαγγειακό σύμβαμα τα επόμενα 10 χρόνια.
Επίσης, υπολογίζεται η σχετική επιβάρυνση κάθε παράγοντα κινδύνου στο συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, γίνεται πρόβλεψη του κινδύνου που θα έχει ο ασθενής σε ηλικία 60 ετών και τέλος, υπολογίζεται η μείωση του κινδύνου για τον ασθενή εάν τροποποιήσει τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, δηλαδή το κάπνισμα, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Μάλιστα, ο γιατρός μπορεί να τυπώσει για το συγκεκριμένο ασθενή συμβουλές με βάση το ατομικό προφίλ του κινδύνου.
Στη μελέτη Scoring δίνεται έμφαση στους υπερτασικούς ασθενείς και θα συσχετιστεί ο κίνδυνος που διατρέχουν με την παρουσία ή όχι σακχαρώδους διαβήτη. Σημειώνεται ότι η έναρξή της στην Ελλάδα με συντονιστή τον κ. Λεκάκη θα γίνει αφού ληφθεί η σχετική άδεια από τον ΕΟΦ.
Πρόκειται για επιδημιολογικό πρόγραμμα καταγραφής του καρδιαγγειακού κινδύνου, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και τη στήριξη της sanofi-aventis.
«Οσοι Ελληνες δεν καπνίζουν, είναι παθητικοί καπνιστές», επισήμανε ο καθηγητής Χαρίσιος Μπουντούλας, διευθυντής Κέντρου Κλινικής Ερευνας και πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου Ιδρυματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών.
Ανέφερε χαρακτηριστικά πως στις 27 Σεπτεμβρίου στο «American Journal of Public Health» δημοσιεύθηκε μια εργασία σύμφωνα με την οποία: Στην Πολιτεία της Ν. Υόρκης (με πληθυσμό περίπου 19 εκατομμύρια) οι ασθενείς που εισήχθησαν σε όλα τα νοσοκομεία της Πολιτείας το 2004 ήταν 3.813 λιγότεροι από αυτούς που αναμενόταν να εισαχθούν αν, τον προηγούμενο χρόνο, δεν είχε απαγορευθεί το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους! «Η ελάττωση», τόνισε, «οφείλεται αποκλειστικά στην απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς χώρους. Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός, εάν η επίδραση είναι η ίδια με αυτή που παρατηρήθηκε στη Ν. Υόρκη, εκτιμάται να είναι 2.207...».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αρχείο Αναρτήσεων