Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Θερίζουν τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα

Θερίζουν τα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ελλάδα, δημιουργώντας για τη χώρα μας ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ στην Ευρώπη, με 20.000 θανάτους τον χρόνο!

Η παντελής έλλειψη οργανωμένης «πολιτικής υγείας» για πρόληψη και θεραπεία αποτελεί τη βασική αιτία για τη θλιβερή πρωτιά. Χιλιάδες υπερτασικοί ασθενείς, με αρρύθμιστη πίεση, παραμένουν στην πρώτη γραμμή κινδύνου, στη συντριπτική πλειονότητά τους χωρίς να το γνωρίζουν.

Η «φονική αδιαφορία» για την ίδια την υγεία μας δεν μπορεί παρά να τοποθετεί τη χώρα μας, μαζί με την Πορτογαλία και την Κροατία, στην προτελευταία θέση μείωσης του δείκτη για τα εγκεφαλικά επεισόδια, με μόνη χώρα να μας ξεπερνά ελάχιστα, τη Βουλγαρία.

«Θα μπορούσαν αυτές οι ζωές να μη χάνονται, αλλά και να μην κινδυνεύουν πολλές χιλιάδες άλλες, αν ακολουθούσαμε ένα πρόγραμμα σύγχρονης προληπτικής και θεραπευτικής παρέμβασης», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο δρ Βασίλης Βοττέας, αν. καθηγητής, διευθυντής καρδιολογικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

«Ο καθένας μας πρέπει να καταφέρνει να διατηρεί τιμές αρτηριακής πίεσης μικρότερες από 140 και 90mmHg, όταν πρόκειται για ασθενείς μόνο με αρτηριακή υπέρταση. Και μικρότερες από 130 και 80mmHg για διαβητικούς και άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Η διάγνωσηΣήμερα υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό υπερτασικών, το οποίο δεν γνωρίζει ότι πάσχει από αρτηριακή υπέρταση, ενώ πολλοί ασθενείς που γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν παίρνουν φαρμακευτική αγωγή. Ενα άλλο ανησυχητικό φαινόμενο είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των υπερτασικών που παίρνει θεραπεία, ρυθμίζεται μόνο το 10-30%.

Η έγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή σύγχρονης και αποτελεσματικής θεραπείας ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 53%, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40% και των στεφανιαίων επεισοδίων κατά 16%. Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης πρέπει να αρχίζει από την εφηβική ηλικία με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη παρέμβαση, εφόσον κρίνεται αναγκαία.

Αρρύθμιστη αρτηριακή υπέρταση σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα οδηγούμαστε προς ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα, που ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας της αιτίας που το προκαλεί, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία ή ακόμα και στον θάνατο».

Η αρτηριακή υπέρταση λόγω της συχνότητάς της παραμένει η πρωταρχική αιτία εγκεφαλικών στο 25% του πληθυσμού, 50% σε ηλικίες 60-70 ετών και άνω του 75% σε ηλικίες μεγαλύτερες των 70 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το 25-30% των ασθενών που υπέστησαν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, πεθαίνουν εντός ενός χρόνου, ενώ το 1/3 των ασθενών εμφανίζει νέο και βαρύτερο επεισόδιο.

Τα ισχαιμικά επεισόδια αποτελούν το 80% του συνόλου των εγκεφαλικών και οφείλονται σε αποφρακτική ή στενωτική βλάβη ενός εγκεφαλικού αγγείου, συνήθως αθηροσκληρωτικής εξεργασίας (βλάβης).

Τα αιμορραγικά επεισόδια, που αποτελούν το υπόλοιπο 20%, διακρίνονται σε αυτά που προκαλούνται είτε από υπαραχνοειδή είτε από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, ρήξη δηλαδή του τοιχώματος των μικρών αγγείων λόγω λέπτυνσης ή σχηματισμού ανευρύσματος.

Ρύθμιση της πίεσης μειώνει κατά 40% τα εγκεφαλικάΗ σύγχρονη έρευνα στρέφεται στον καθορισμό ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών, με βάση τη γενετική τους προδιάθεση, καθώς και ως προς την πιθανότητα ύπαρξης γενετικής συσχέτισης της υπέρτασης και των εγκεφαλικών. Εχει διαπιστωθεί γενετική προδιάθεση για αρτηριακά εγκεφαλικά επεισόδια σε συγγενείς υπερτασικών και διάφορες μελέτες μ αυτό το αντικείμενο βρίσκονται σε εξέλιξη.Η μεγαλύτερη επιδημιολογική μελέτη, γνωστή ως μελέτη «Framingham», έδειξε ότι το 60% των εγκεφαλικών στους υπερτασικούς οφείλονταν σε αποφράξεις μικρών αγγείων λόγω αθηρωματικής πλάκας.Εχει αποδειχθεί από κλινικές μελέτες ότι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε διάρκεια 2 έως 5 ετών οδηγεί σε μείωση των εγκεφαλικών, θανατηφόρων και μη, κατά 40%. Δυστυχώς, η χώρα μας (όπως φαίνεται και στον πίνακα αριστερά), μαζί με την Πορτογαλία και την Κροατία, κατέχει μια θλιβερή πρωτιά στα εγκεφαλικά επεισόδια στην Ευρώπη, με μόνη χώρα να μας ξεπερνά ελάχιστα, τη Βουλγαρία.

Εγκαιρη διάγνωση και η εφαρμογή σύγχρονης και αποτελεσματικής θεραπείας ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας κατά 53%, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 40% και των στεφανιαίων επεισοδίων κατά 16%.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ, ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΤΡΕΣ

«Η θεραπεία της υπέρτασης είναι συνδυασμός φαρμακευτικής και μη φαρμακευτικής αγωγής. Η μη φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει απώλεια βάρους, φυσική άσκηση, μείωση πρόσληψης αλατιού, αποφυγή στρες, σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, στην οποία κυριαρχούν φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Αυτές οι παρεμβάσεις, που συνιστώνται και για την πρόληψη, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση από 2- 4 mmHg. Η φαρμακευτική αγωγή πρέπει να λαμβάνεται πάντα ύστερα από σύμφωνη γνώμη γιατρού. Η λήψη ή η διακοπή φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή είναι λάθος. Παράλληλα με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης μεγάλη σημασία έχει η αντιμετώπιση και των άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα, σακχαρώδης διαβήτης, έλλειψη άσκησης, που είναι συχνό φαινόμενο στους υπερτασικούς και αυξάνει δραματικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σήμερα το πρόβλημα της αρτηριακής υπέρτασης έχει λάβει κοινωνικές διαστάσεις και είναι απαραίτητο κράτος, πολίτες και γιατροί να συνεργασθούν με στόχο την πρόληψη και τη σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση της νόσου», μας λέει ο κ. Βοττέας.

Έθνος

Αρχείο Αναρτήσεων