Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Πρόσφατες έρευνες για τη διατροφή

Ποιο συμπλήρωμα διατροφής βοηθά στην μείωση του σωματικού βάρους; Ποια λαχανικά προστατεύουν τους καπνιστές; Ποιο είναι το σνακ που βοηθά στην καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος; Ιχθυέλαιο για λιγότερο σωματικό λίπος
Άτομα τα οποία επιδιώκουν να χάσουν σωματικό βάρος μπορούν να βοηθηθούν παίρνοντας μερικές κάψουλες ιχθυελαίου, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.
Οι ερευνητές, που μελέτησαν τη δράση αυτού του συμπληρώματος διατροφής σε υπέρβαρα ενήλικα άτομα, διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός γυμναστικής και διατροφικών συμπληρωμάτων ιχθυελαίου είναι αποτελεσματικός για τον περιορισμό του σωματικού λίπους, για τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που πήραν ιχθυέλαιο μόνο ή και γυμνάζονταν, είδαν τα επίπεδα της "καλής" HDL χοληστερόλης να ανεβαίνουν, ενώ τα τριγλυκερίδιά τους (μια ανθυγιεινή μορφή σωματικού λίπους) ελαττώθηκαν. Υπάρχουν επίσης αποδεικτικά στοιχεία από εργαστηριακές μελέτες ότι το ιχθυέλαιο επηρεάζει τον μεταβολισμό με τρόπο που να μπορεί να ελαττώνει το σωματικό βάρος.
Τα λαχανικά που προστατεύουν τους καπνιστές
Ερευνητές από το Γερμανικό Ίδρυμα Ανθρώπινης Διατροφής του Πότσνταμ παρουσίασαν μια έρευνα σύμφωνα με την οποία τα κρεμμύδια, αλλά και τα μήλα, τα μούρα, το σπανάκι, τα λάχανα και το μπρόκολο παρέχουν σημαντική προστασία από τον καρκίνο του παγκρέατος, ιδίως στους καπνιστές.
Το όφελος αποδίδεται σε μία ομάδα ουσιών που περιέχουν αυτά και άλλα φυτικά τρόφιμα – τις φλαβονόλες. Από τους 183 χιλιάδες εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα, όσοι κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις λιγότερες.
Ειδικά στους καπνιστές, όμως, παρατηρήθηκε πολύ μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καθώς οι καπνιστές που κατανάλωναν τις περισσότερες φλαβονόλες είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του παγκρέατος σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν ελάχιστες.
Το κάπνισμα αποτελεί αυτή τη στιγμή τον μοναδικό γνωστό παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος και «εκτός από τη διακοπή του, έως τώρα δεν είχαμε κάποιον άλλο παράγοντα του τρόπου ζωής που να ξέραμε ότι μπορεί να προστατεύσει από αυτόν τον επικίνδυνο καρκίνο», είπε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ούτε Ντλινγκς.
Γιαούρτι για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος
To γιαούρτι μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο για την καταπολέμηση της κακοσμίας του στόματος, της τερηδόνας και της ουλίτιδας σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη. Όπως δήλωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει τα επίπεδα του σoυλφιδίου του υδρογόνου, κύρια αιτία της κακοσμίας του στόματος, κατά 80% στα άτομα που έλαβαν μέρος στη μελέτη. Επίσης τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας και της ουλίτιδας είχαν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των καταναλωτών γιαουρτιού.
Βέβαια ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της κακοσμίας του στόματος είναι η υιοθέτηση ενός προγράμματος στοματικής υγιεινής. Αυτό σημαίνει βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, μείωση της συχνότητας κατανάλωσης σακχαρωδών σνακ και ποτών, η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα τέσσερα άτομα υποφέρουν τακτικά από κακοσμία του στόματος, ενώ 19 στους 20 εκδηλώνουν ουλίτιδα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Αρχείο Αναρτήσεων