Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Βήχετε συχνά; Μήπως έχετε ΧΑΠ;

Καπνίζετε; Βήχετε συχνά; Έχετε δυσκολία στην αναπνοή ύστερα από σωματική δραστηριότητα; Εάν ναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχετε εκδηλώσει Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, και πρέπει άμεσα να εξεταστείτε από πνευμονολόγο. Αυτό επισημαίνουν οι ειδικοί γιατροί, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις της χώρας ενημερωτικές εκδηλώσεις. Όπως τόνισαν οι πνευμονολόγοι - μέλη της Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κα Ουρανία Αναγνωστοπούλου, κ. Νίκος Τζανάκης και κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς, περισσότεροι από 350.000 Έλληνες πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια -γνωστή και ως νόσος των καπνιστών, αφού η κύρια αιτία της είναι το κάπνισμα - ενώ άλλοι 350.000 διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο τα επόμενα 10 χρόνια εάν δεν κόψουν το τσιγάρο. Σύμφωνα με μελέτη της Πνευμονολογικής Εταιρείας, ΧΑΠ εμφανίζει το 8,5% των Ελλήνων άνω των 35 ετών.

Ακρως ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι έχουν εμφανίσει ΧΑΠ και είναι ενδεικτικό ότι οι ασθενείς δεν ανησυχούν από τον «τσιγαρόβηχα», που είναι το πρώτο σύμπτωμα της νόσου. Η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί απαραίτητο βήμα στην αντιμετώπιση της νόσου και σύμφωνα με τους ειδικούς όσο πιο νωρίς γίνει αυτό το βήμα τόσο το καλύτερο για την έκβαση της θεραπείας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ΧΑΠ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών (αδυναμία εκτέλεσης απλής σωματικής δραστηριότητας, συχνές εισαγωγές στο νοσοκομείο, πρόωρη συνταξιοδότηση) και σταδιακά μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο

Λίστα αναμονής έξι μηνών έχουν τα κέντρα αποκατάστασης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Η «νόσος των καπνιστών» ταλαιπωρεί περισσότερους από 350.000 Ελληνες, καθώς η χώρα μας εμφανίζει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στον κόσμο. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να βοηθηθούν από μόλις ένα κέντρο αποκατάστασης στην Αθήνα και ένα ημιτελές στη Θεσσαλονίκη. Για να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση, χρειάζονται τουλάχιστον ακόμη τρία ειδικά κέντρα

α παραπάνω τόνισαν χθες η γενική γραμματέας της Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Ουρανία Αναγνωστοπούλου, και οι πνευμονολόγοι κ. Επαμεινώνδας Κοσμάς και Νικόλαος Τζανάκης, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η ασθένεια αποτελεί μια σημαντική απειλή για τους καπνιστές και πως η μόνη ελπίδα είναι τα προγράμματα ενημέρωσης. Όσα χρήματα κι αν διατεθούν από το κράτος -είπαν- για την αποκατάσταση των νοσούντων είναι πέντε φορές περισσότερα από εκείνα που θα χρειάζονταν για την πρόληψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καπνιστές πεθαίνουν κατά μέσο όρο πέντε έως δέκα χρόνια νωρίτερα από τους μη καπνιστές. Οι πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι δύο έως τρεις φορές περισσότερες από τις παθήσεις της καρδιάς.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος, ακόμη και στην ηλικία των 50 ετών, μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο του θανάτου, ενώ όσοι πάψουν να καπνίζουν στα 30, αποτρέπουν σχεδόν κάθε κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ασθένειας είναι αρχικά πρωινός βήχας, αποβολή πτυέλων και αργότερα δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή, αρχικά στο περπάτημα και προοδευτικά στην παραμικρή κίνηση.

Σε ομάδα υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι συγκεντρώνουν τρία από τα εξής πέντε στοιχεία: Καπνίζει, είναι πάνω από 40 ετών, βήχει, αποβάλλει πτύελα και δυσκολεύεται στην αναπνοή.

Για την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στους καπνιστές να κάνουν κάθε χρόνο μία σπιρομέτρηση (εξέταση αναπνοής). Οι καπνιστές με βήχα ή φλέγματα ή δύσπνοια έχουν μεγάλες πιθανότητες να πάσχουν ήδη και πρέπει να επισκεφθούν άμεσα γιατρό και να διακόψουν το κάπνισμα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αρχείο Αναρτήσεων