Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

SOS για ασύρματες συσκευές

Tα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που από τις ασύρματες συσκευές μπορεί να αποτελέσουν μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, προειδοποιούν οι επιστήμονες Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούνται από συσκευές ασύρματης σύνδεσης μπορεί να αποδειχθούν επιζήμια για τον άνθρωπο προειδοποιούν οι επιστήμονες αν και δεν είναι πολλά τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτή την εξέλιξη

Οι ερευνητές, προς το παρόν, παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε και εξαπλώθηκε πρόσφατα και δεν μπορούν να ισχυριστούν με βεβαιότητα αν εγκυμονεί κίνδυνος για τη δημόσια υγεία ή σε ποιο βαθμό μπορεί να αποδειχθούν επιβλαβή για τους χρήστες.

"Ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, όταν γίνεται διευρυμένη χρήση ασύρματων δικτύων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή" προειδοποίησε η Ζακλίν ΜακΓκλέιν, εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος σε μια πρόσφατη έκθεσή της. Έντονες ανησυχίες εκφράζει ταυτόχρονα και η γαλλική περιβαλλοντική οργάνωση Ρriartem, η οποία χαρακτηρίζει "καταστροφική" την εγκατάσταση 400 σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, στο Παρίσι και ισχυρίζεται ότι "Το νέο σύστημα αυξάνει την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση, αλλά δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους για την υγεία".

Την ίδια ώρα, πάντως, οι επιστήμονες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη μεγάλη έρευνα που πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τη συμμετοχή 7.000 ασθενών με καρκίνο στον εγκέφαλο, σε 13 χώρες (μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και ο Καναδάς).

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στη μελέτη Ιnterphone θα προσπαθήσουν να εκτιμήσουν πόσο επικίνδυνο είναι το κινητό τηλέφωνο για την ανάπτυξη καρκινικού όγκου, αλλά και για άλλες ασθένειες, όπως Πάρκινσον, ημικρανίες, διαταραχές στον ύπνο και κατάθλιψη. Όπως επισημαίνει η "Ιnternational Ηerald Τribune", τα αποτελέσματα της έρευνας αναμένονται σε ένα χρόνο.

Οι μελέτες που είχαν γίνει μέχρι τώρα στις ΗΠΑ έδειξαν πως δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις από τη χρήση των κινητών για περίοδο μέχρι 10 χρόνια. Όμως, την άνοιξη του 2007, τα αποτελέσματα μικρότερης έρευνας στις Σκανδιναβικές Χώρες, στην οποία συμμετείχαν 1.500 ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο, ήταν ανησυχητικά για περίοδο μεγαλύτερη της δεκαετίας. "Αυξήθηκε σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου στον εγκέφαλο για περίοδο χρήσης του κινητού άνω των 10 ετών από την ίδια πλευρά του κεφαλιού, όπου αναπτύχθηκε ο όγκος", επισήμανε η Ελίζαμπεθ Καρντίς, ερευνήτρια της Ιnterphone.

Για την προφύλαξη μας, οι ειδικοί συνιστούν:

• τήρηση αποστάσεων από τις πηγές ακτινοβολίας,

• προτίμηση των καλωδιωμένων συσκευών, όπως για παράδειγμα headsets κινητών τηλεφώνων και μόντεμ

• κλείσιμο των συσκευών ασύρματης τεχνολογίας όταν η λειτουργία τους δεν είναι αναγκαία.

Αρχείο Αναρτήσεων