Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τα νέας γενιάς stent: Αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Τα νέας γενιάς stent είναι επικεκαλυμμένα με φάρμακο το οποίο απελευθερώνεται σταδιακά και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό εκείνων των κυττάρων που οδηγούν στην επαναστένωση ή και στην πλήρη απόφραξη του stent. Η πλειονότητα των μελετών ώς τώρα έχει δείξει σαφή υπεροχή των επικεκαλυμμένων με φάρμακο stent σε σχέση με τα απλά stent σε όλους τους τύπους στενώσεων ακόμα και σε υψηλού κινδύνου ασθενείς, όπως είναι οι ασθενείς με πολλαπλές στενώσεις, σακχαρώδη διαβήτη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Μετά από αυτά τα ευρήματα, τα επικεκαλυμμένα με φάρμακο stent έγιναν αποδεκτά με ενθουσιασμό από την ιατρική κοινότητα και χρησιμοποιούνται στην πλειονότητα των αγγειοπλαστικών παγκοσμίως. Μάλιστα ορισμένα κέντρα της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών τοποθετούν σχεδόν αποκλειστικά επικεκαλυμμένα με φάρμακο stent, εκτός αν υπάρχει συγκεκριμένη αντένδειξη, όπως γνωστή αλλεργία στο φάρμακο ή αδυναμία λήψης διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής, δηλαδή ασπιρίνη, και μιας θειενοπυριδίνης, τικλοπιδίνης (Ticlid) ή κλοπιδογρέλης (Plavix ή Iscover) για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Φυσικά, οποιοδήποτε φάρμακο ή τεχνολογικό προϊόν μπορεί να έχει επιπλοκές και παρενέργειες, οι οποίες να μην είναι άμεσα ορατές αλλά να αποκαλυφθούν ύστερα από εκτεταμένη χρήση. Δεδομένου ότι πάντα γνώμονας είναι η ασφάλεια, αν αποδειχτεί ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τα οφέλη, τότε αποσύρεται άμεσα. Αν τα οφέλη ξεπερνούν κατά πολύ τους κινδύνους, συνεχίζεται η χορήγησή του με ενημέρωση του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών για τις πιθανές παρενέργειες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ασπιρίνη, το πιο κοινό και διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο έχει αποδείξει την αξία του τόσο στη θεραπεία όσο και στην πρόληψη πληθώρας παθήσεων. Η ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει αιμόλυση σε άτομα με έλλειψη ενός συγκεκριμένου ενζύμου ή γαστρορραγία σε άτομα που έχουν έλκος του πεπτικού συστήματος. Ετσι, και τα επικεκαλυμμένα με φάρμακο stent μπορεί να έχουν τις επιπλοκές τους. Πρόσφατες μελέτες σε μεγάλους πληθυσμούς ασθενών έδειξαν ότι η πρόωρη διακοπή της αντιαιμοπεταλιακής αγωγής μπορεί σε ένα πολύ μικρό ποσοστό να έχει αποτέλεσμα τη θρόμβωση του stent και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η πιθανότητα θρόμβωσης, βέβαια, δεν είναι φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στα επικεκαλυμμένα με φάρμακο stent. Και τα κοινά stent μπορεί σε πολύ μικρό ποσοστό να παρουσιάσουν θρόμβωση μέσα στον πρώτο μήνα μετά την εμφύτευση. Για τον λόγο αυτό, οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες καρδιολογίας συνιστούν τη λήψη διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής για ένα μήνα ύστερα από εμφύτευση κοινού stent και για τουλάχιστον 6 μήνες έπειτα από εμφύτευση επικεκαλυμμένου με φάρμακο stent.
Τα επικεκαλυμμένα με φάρμακο stent έχουν συμβάλει σημαντικά στη μείωση της επαναστένωσης και των επανεπεμβάσεων λόγω αυτής και πάνω απ' όλα είναι ασφαλή. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική ενημερώνονται από τον γιατρό τους λεπτομερώς και τονίζεται η σημασία της μη διακοπής των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων. Αν είναι γνωστό ότι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε επείγουσα εξωκαρδιακή επέμβαση τους επόμενους μήνες τοποθετείται ένα κοινό stent και λαμβάνεται διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή μόνο για ένα μήνα. Αν ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε προγραμματισμένη εξωκαρδιακή επέμβαση, η επέμβαση αναβάλλεται έως ότου μπορεί να διακοπεί με ασφάλεια η διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή. Σε περίπτωση που προκύψει επείγουσα εξωκαρδιακή επέμβαση μετά την αγγειοπλαστική με επικεκαλυμμένο με φάρμακο stent, αναζητείται η συμβουλή του θεράποντος καρδιολόγου και γίνεται διακοπή της αντιαιμοπεταλιακής αγωγής για το μικρότερο δυνατό διάστημα.
Τα επικεκαλυμμένα με φάρμακο stent, αναμφίβολα, είναι ένα από τα σπουδαιότερα βήματα της επεμβατικής καρδιολογίας. Οπως είναι αναμενόμενο, η έρευνα συνεχίζεται για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων για επικάλυψη των stent, αλλά και νέων υλικών για την κατασκευή των stent, ενώ πολλά νέας γενιάς βελτιωμένα stent βρίσκονται ήδη στο στάδιο των κλινικών μελετών με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αρχείο Αναρτήσεων