Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τα stents και η ώρα της πολιτείας

Η στήλη αυτή έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με την αγγειοπλαστική και τα stents. Αναλυτικά έχει αναφερθεί στο πότε πρέπει να εμφυτεύονται και πότε όχι. Πότε ωφελείται ο άρρωστος και πότε βλάπτεται. Εχει μάλιστα υπαινιχθεί τα διάφορα συμφέροντα που εμπλέκονται και πολύ ευγενικά κάλεσε το υπουργείο Υγείας να πάρει θέση.

Αυτές οι γραμμές γράφονται στη Νέα Ορλεάνη της Αμερικής όπου διεξάγεται το συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας. Πρώτη είδηση του συνεδρίου και πρώτη είδηση του Τύπου και της τηλεόρασης αποτελεί η εργασία-σταθμός που ανακοινώθηκε. Ειδικότερα μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αμερικής, η «USA Today», προβάλλει στην πρώτη σελίδα το θέμα αντιγράφοντας από το «New England Journal of Medicine», ένα από τα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά, τα αποτελέσματα της εργασίας που τώρα δημοσιεύει.
Υστερα από 5 χρόνια παρακολούθησης τυχαιοποιημένων ασθενών με στεφανιαία νόσο (σύνολο ασθενών 2.287) συνέβησαν 212 θάνατοι και καρδιακές προσβολές στους ασθενείς που ελάμβαναν φάρμακα και παράλληλα υπεβλήθησαν σε αγγειοπλαστική με stent, έναντι 202 αντίστοιχων συμβαμάτων σε ασθενείς που ελάμβαναν μόνο φάρμακα. Στην απλή γλώσσα αυτό μεταφράζεται ότι αυτός που λαμβάνει stents επιπλέον των φαρμάκων ουδόλως ωφελείται και πιθανόν και να βλάπτεται. Η εργασία αυτή δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για το πόσο ωφελούν και πόσο βλάπτουν τα stents, όταν εμφυτεύονται αδιακρίτως.
Δυστυχώς η επιστημονική αυτή μελέτη δεν είναι η μόνη. Είναι η τελευταία μιας σειράς εργασιών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο «New England Journal of Medicine», στις οποίες αναφέρεται ότι τα επενδεδυμένα stents θρομβώνονται και προκαλούν εμφράγματα μετά τον 1ο χρόνο, συνεχώς και άγνωστο για πόσο διάστημα, γεγονός που μας οδηγεί σε πλήρες θεραπευτικό αδιέξοδο.
Σήμερα κάθε χώρα ανακοινώνει τους δικούς της αριθμούς, όσον αφορά τις θρομβώσεις και τους θανάτους που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς που υπεβλήθησαν σε αγγειοπλαστική με διάφορους τύπους stent. Εμείς τι πράττουμε;
Στη χώρα μας, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αντίστοιχοι αριθμοί, γιατί δεν υπάρχει καταγραφή. Σήμερα οι αγγειοπλαστικές πραγματοποιούνται ακόμα και σε ιδιωτικές κλινικές, όπου τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί πληρώνουν ακριβότερα τον ίδιο τύπο stent κατά 25-50% σε σχέση με τα νοσοκομεία. Γεγονός το οποίο αναμφισβήτητα πυροδοτεί την παραοικονομία και βλάπτει ανεπιφύλακτα τον ασθενή. Δυστυχώς δεν διερωτάται κανείς και ιδιαίτερα το υπουργείο Υγείας τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα. Ερωτήματα προς απάντηση: Πού υπάρχει καταγραφή των εμφυτευμένων stents και ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας; Πόσοι ασθενείς ζουν και πόσοι χάθηκαν;
Ανεξάρτητα από το εάν εγείρονται ή όχι νομικά θέματα πρώτιστο καθήκον όλων μας είναι η διαφύλαξη της υγείας των ασθενών. Το υπουργείο πρέπει άμεσα να συστήσει επιτροπή από καθηγητές διευθυντές των πανεπιστημίων και νοσοκομείων της χώρας και αντίστοιχους διευθυντές του ΕΣΥ με επικεφαλής την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (το μεγαλύτερο επιστημονικό οργανισμό όπου μετέχουν όλοι οι Ελληνες καρδιολόγοι) για να υποδείξει τρόπους προστασίας του ασθενούς από την εφαρμογή των επεμβατικών τεχνικών. Αλλιώς κάποια στιγμή η Δικαιοσύνη θα αναγκαστεί να πάρει θέση εκ των πραγμάτων.
Τέλος, η εργασία αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται πρωτοπόρα και θεμελιώδης από τον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης της Αμερικής, ίσως διαφωτίσει επιτέλους τους αρμόδιους φορείς της χώρας μας για να πράξουν τα δέοντα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ, MD, PhD., καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Αρχείο Αναρτήσεων