Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Εξετάσεις από τη γέννηση

Oι νέες τάσεις της Προληπτικής Ιατρικής θέλουν τις εξετάσεις των παιδιών για χοληστερίνη και πίεση να αρχίζουν όσο το δυνατόν νωρίτερα - Οι εξετάσεις για τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και τη σχέση σωματικού βάρους και ύψους πρέπει να γίνονται μόλις γεννηθεί το παιδί και να συνεχίζονται τακτικά σε όλη του τη ζωή. Αυτό τονίζει ο κ. Καφάτος και εξηγεί: «Με τις πρώτες αυτές εξετάσεις, μπορεί να διαπιστωθεί ποια παιδιά είναι επιβαρημένα από γενετική υπεριλιπιδαιμία (ένα στα 100) ή κληρονομική υπέρταση (5 στα 100), ώστε να υπάρχει ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθησή τους.
● Στον πρώτο χρόνο της ζωής, οι εξετάσεις αυτές πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 3 έως 6 μήνες. Η μέτρηση της πίεσης γίνεται με ειδική περιχειρίδα για τα βρέφη. ● Στον δεύτερο χρόνο, οι εξετάσεις πρέπει να γίνονται κάθε εξάμηνο.
● Στην υπόλοιπη παιδική και εφηβική ηλικία του παιδιού, οι εξετάσεις πίεσης, χοληστερίνης και σωματικού βάρους πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.
«Τα φυσιολογικά επίπεδα της χοληστερόλης είναι στα παιδιά περίπου ίδια με των ενηλίκων, αλλά η αρτηριακή πίεση είναι ανάλογη με την ηλικία και το βάρος του παιδιού», επισημαίνει ο κ. Καφάτος και συμπληρώνει: «Στις εξετάσεις χοληστερόλης των παιδιών, θα πρέπει να μετρώνται ξεχωριστά η LDL και η ΗDL χοληστερόλη, όπως και στους ενήλικες. Οι οδηγίες αυτές περιέχονται στο νέο βιβλιάριο υγείας των Ελληνόπουλων, το οποίο έχουμε ετοιμάσει από το 2005, αλλά δυστυχώς δεν έχει τυπωθεί ακόμα από το υπουργείο Υγείας».
Η υπερλιπιδαιμία και η υπέρταση των παιδιών αρχίζει ήδη από την ενδομήτρια ζωή τους, λόγω κυρίως της κακής διατροφής της μητέρας. «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα ΄΄ΡΕΑ΄΄, στο οποίο συμμετέχουν οκτώ χώρες», λέει ο κ. Καφάτος κι εξηγεί: «Εξετάζουμε έγκυες γυναίκες από τις πρώτες εβδομάδες κυήσεως, μετράμε την ανάπτυξη των εμβρύων, ελέγχουμε το DΝΑ τους, παίρνουμε αίμα από τον ομφάλιο λώρο κ.ά., για να διαπιστώσουμε πόσο ακριβώς επηρεάζει το έμβρυο η κακή διατροφή και οι τοξικές ουσίες από τη μητέρα (φυτοφάρμακα, κάπνισμα κ.ά.)».

Αρχείο Αναρτήσεων