Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Θεραπεία με ρεύμα

Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

Με μεγάλη επιτυχία που φτάνει το 70% μπορεί να αντιμετωπιστεί και στη χώρα μας η συχνότερη αρρυθμία της καρδιάς, η κολπική μαρμαρυγή, που πλήττει το 6-7% του ενήλικου πληθυσμού ενώ στις ηλικίες άνω των 65 το ποσοστό φτάνει το 13%, με μια νέα πρωτοποριακή επέμβαση που εφαρμόζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρωτοποριακής μεθόδου

Η αρρυθμία αυτή γίνεται αισθητή από τους ασθενείς με αίσθημα παλμών και ταχυκαρδία, ενώ άλλες φορές συνυπάρχει και δύσπνοια ή ζάλη.

Ειδικότερα, θεραπεία αφορά ένα σύστημα χαρτογράφησης των κόλπων της καρδιάς σε συνδυασμό με την απομόνωση των πνευμονικών φλεβών, από τις οποίες προέρχεται το 80% των περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής. Με τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής συχνότητας (500 Kh), απομονώνονται οι ηλεκτρικοί παλμοί των πνευμονικών φλεβών οι οποίοι και προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της πρωτοποριακής μεθόδου ανακοίνωσαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας Διονύσιος Φ. Κόκκινος, συντονιστής του Καρδιολογικού Τομέα και διευθυντής του Α' Καρδιολογικού Τμήματος στο Ωνάσειο, ο αναπλ. διευθυντής του Β' Καρδιολογικού Τμήματος Γ. Θεοδωράκης, ο επιμελητής Α' του Β' Καρδιολογικού Τμήματος Ε. Λιβάνης και ο Θ. Μαούνης, καρδιολόγος-ηλεκτροφυσιολόγος, επιμελητής Α', υπεύθυνος ηλεκτροφυσιολογικού εργαστηρίου Α' Καρδιολογικής Κλινικής. Οπως επισημάνθηκε, η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ήπια και την επόμενη μέρα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του, ενώ μέχρι πρότινος η κολπική μαρμαρυγή αντιμετωπιζόταν χειρουργικά με επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Αυτή η μορφή αρρυθμίας μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους στην καρδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι αιτίες της κολπικής μαρμαρυγής είναι ακόμη άγνωστες, όμως οι ειδικοί εικάζουν ότι βασικός παράγοντας κινδύνου είναι η αυξημένη αρτηριακή πίεση ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν η κληρονομική προδιάθεση, η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ και τα βαριά γεύματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, σημείωσαν οι ειδικοί, είναι το γεγονός ότι και η ηλεκτρική ανάταξη και η ανάταξη με φάρμακα τερματίζουν το συγκεκριμένο επεισόδιο της κολπικής μαρμαρυγής. Η κολπική μαρμαρυγή όμως, και οι τρεις μορφές της, χρόνια, παροξυσμική και εμμένουσα, έχουν την τάση να υποτροπιάζουν. Η ανάπτυξη επεμβατικών θεραπειών στη κολπική μαρμαρυγή υπαγορεύθηκε από την αναποτελεσματικότητα των φαρμάκων σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, και την ανακάλυψη σαφών παθοφυσιολογικών μηχανισμών της νόσου.

Σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε η ανακάλυψη ότι σημαντικός αριθμός κολπικών μαρμαρυγών, κυρίως στην παροξυσμική μορφή της νόσου, προέρχεται από εστίες που βρίσκονται στις πνευμονικές φλέβες. Οι πνευμονικές φλέβες είναι τα αγγεία που φέρνουν το οξυγονωμένο αίμα από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο της καρδιάς. Αν επομένως καταστραφεί η εστία που παράγει τις αρρυθμίες ή απομονωθεί από το υπόλοιπο κολπικό μυοκάρδιο, τότε αποτρέπεται η αρρυθμία.

Ο τρόπος αυτός θεραπείας, χαρτογράφησης δηλαδή της έκτοπης δραστηριότητας από τις πνευμονικές φλέβες έχει εφαρμοστεί από το Β' Καρδιολογικό Τμήμα του ΩΚΚ από πενταετίας σε τουλάχιστον 150 ασθενείς. Οι επεμβάσεις αυτές έχουν ξεκινήσει από εξαμήνου περίπου και από το Α' Καρδιολογικό Τμήμα και έχουν εφαρμοστεί σε 15 περίπου ασθενείς.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/04/2006

Αρχείο Αναρτήσεων