Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ένας στους τρεις ασθενείς που υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο πεθαίνει από καρδιακή επιπλοκή. Η καρδιακή θνησιμότητα παραμένει υψηλή και μετά την έξοδο του ασθενούς από το νοσοκομείο.

Οι ασθενείς μετά από εγκεφαλικό πρέπει να κάνουν καρδιολογικούς ελέγχους και να παίρνουν τη σωστή θεραπεία πρόληψης καρδιακών επιπλοκών. Η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι παράγοντες που προκαλούν ή επιδεινώνουν λανθάνοντα καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να θεραπεύονται. Παράδειγμα, η σιωπηρά (άνευ συμπτωμάτων) ισχαιμία του μυοκαρδίου, οι καρδιακές αρρυθμίες, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη κλπ.

Συχνά μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο έπεται δεύτερο. Πολλοί ασθενείς μπαίνουν σε αντιπηκτική αγωγή για πρόληψη νέων θρομβοεμβολικών εγκεφαλικών επεισοδίων. Η φινλανδική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δείχνει ότι ένα χρόνο μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο το 30% των ασθενών είχαν πεθάνει από έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλες καρδιακές επιπλοκές.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο για νέο εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, για καρδιακή προσβολή ή και θάνατο ακόμη ήσαν οι ασθενείς των οποίων το ηλεκτροκαρδιογράφημα έδειχνε μαρμαρυγή των κόλπων.

Η μαρμαρυγή των κόλπων είναι η κατάσταση εκείνη όπου οι άνω κοιλότητες της καρδιάς, οι κόλποι δηλαδή, δεν συστέλλονται. Τα τοιχώματα των καρδιακών κόλπων είναι ακίνητα. Οι μυϊκές ίνες που αποτελούν τα κολπικά τοιχώματα είναι ηλεκτρικά ενεργές, αλλά δεν προκαλούν συντονισμένη μηχανική συστολή. Το αποτέλεσμα της ακινησίας των κόλπων επί μαρμαρυγής είναι η στάση αίματος μέσα στις κολπικές κοιλότητες. Το αίμα ρέει από τους πνεύμονες διά των κόλπων προς τις δύο κοιλίες της καρδιάς (δεξιά και αριστερά) βραδέως. Αυτή η πολύ βραδεία ροή του αίματος μέσα στις κολπικές κοιλότητες προάγει τη δημιουργία θρόμβων. Οι θρόμβοι αυτοί φεύγουν, περνούν από τον αριστερό κόλπο στην αριστερά κοιλία και από εκεί στην αρχή της αορτής. Ταξιδεύοντας οι θρόμβοι που ξεκίνησαν από τον αριστερό κόλπο αποτελούν έμβολα. Εμβάλλονται όπως τα βλήματα μιας ρουκέτας σε διάφορες αρτηρίες του σώματος. Το 87% των κολπικών θρόμβων εμβολίζουν τις αρτηρίες του εγκεφάλου, την οφθαλμική αρτηρία, προκαλώντας παροδική ή μόνιμο τύφλωση, ή άλλες μεγαλύτερες εγκεφαλικές αρτηρίες, με αποτέλεσμα παράλυση της αντίστοιχης περιοχής ή μέλους του σώματος. Το 13% μόνο των κολπικών θρομβοεμβόλων εμβολίζουν τη νεφρική αρτηρία ή κλάδο της, με αποτέλεσμα απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος, ή τη μεσεντέριο αρτηρία ή αρτηρία των ποδιών.

Όταν διαπιστωθεί μαρμαρυγή των καρδιακών κόλπων, απαιτείται θεραπεία για πρόληψη των επιπλοκών της: αντιπηκτική αγωγή για να μη θρομβώνεται εύκολα το αίμα μέσα στους κόλπους της καρδιάς. Η αντιπηκτική αγωγή θέλει προσοχή. Το αντιπηκτικό χάπι είναι το μόνο που δεν έχει «στανταρισμένη» δόση. Η δόση του αντιπηκτικού δισκίου, που πρέπει να παίρνεται το βράδυ, καθορίζεται από την εξέταση του αίματος που λέγεται χρόνος προθρομβίνης. Ο χρόνος προθρομβίνης εκφράζεται διεθνώς ως INR (International Normalized Ratio). Οσο χαμηλότερο είναι το INR τόσο αυξάνεται η πιθανότητα για θρόμβωση και εμβολή και νέο εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ίδιο ισχύει και για τα άτομα που έχουν προσθετικές (τεχνητές) καρδιακές βαλβίδες. Πρέπει να παίρνουν αντιπηκτική αγωγή. Και όσο υψηλότερο είναι το INR τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας από την ελαττωμένη πηκτικότητα του αίματος που προκαλεί το αντιπηκτικό φάρμακο.

Υπάρχει η χρυσή τομή για την πρόληψη θρομβοεμβολικών επεισοδίων στον εγκέφαλο που προκαλεί η μαρμαρυγή των κόλπων της καρδιάς χωρίς να υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας.

Αρχείο Αναρτήσεων