Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σιωπηλός δολοφόνος η υπέρταση

Χωρίς συμπτώματα, βλάπτει καρδιά, αγγεία, μάτια, νεφρούς

Αν και 7 στους 10 Έλληνες υπερτασικούς παίρνουν φάρμακα για την πίεση, μόλις οι 3 στους 10 καταφέρνουν να έχουν φυσιολογική πίεση

Τουλάχιστον δυόμισι εκατομμύρια Έλληνες έχουν υπέρταση, τον συχνότερο παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι υπερτασικοί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν σήμερα τα 950 εκατομμύρια και σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις θα φθάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο το 2025.

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας «Υπέρταση και Καρδιά» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και υπεύθυνος του Αντιυπερτασικού Ιατρείου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, προειδοποιεί: « Η υπέρταση είναι ένας ΄΄σιωπηλός δολοφόνος΄΄, γιατί δεν παρουσιάζει στους περισσότερους συμπτώματα, οπότε όταν διαγνωσθεί, μπορεί ήδη να έχει προκαλέσει βλάβες στην καρδιά, στα αγγεία, στα μάτια και στους νεφρούς. Το 50% των στεφανιαίων επεισοδίων και το 75% των εγκεφαλικών αποδίδονται στην υπέρταση».

Σε πρόσφατη μελέτη ενός εκατομμυρίου ασθενών, βρέθηκε ότι αύξηση κατά 3 έως 4 mmΗg στη συστολική πίεση αντιστοιχεί σε 12% μεγαλύτερο κίνδυνο για θάνατο από ισχαιμική νόσο και κατά 20% για θανατηφόρο εγκεφαλικό.

Παχύσαρκος ο 1 στους 2

Μια σειρά επιδημιολογικών μελετών από διάφορα επιστημονικά κέντρα στην Ελλάδα (Αthens, DΙDΙΜΑ, ΝΕΜΕΑ, ΑΤΤΙCΑ, ΕΡΙC, Νaoussa, Ηypertenshell), προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν το ελληνικό «τοπίο» της υπέρτασης. Οι έρευνες αυτές έδειξαν ότι το 25-40% του πληθυσμού μας έχει υπέρταση και μόλις ο ένας στους δύο το γνωρίζει, με τους άνδρες να έχουν μεγαλύτερη άγνοια της νόσου. Το πιο απογοητευτικό εύρημα είναι ότι, αν και 7 στους 10 Έλληνες υπερτασικούς παίρνουν φάρμακα για την πίεση, μόλις οι 3 στους 10 καταφέρνουν να έχουν φυσιολογική πίεση.

«Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο μίας μελέτης διαρκείας τριών ετών [Ηippokration Ηellenic Ηypertension (3Η) study], καταγράψαμε σε 2.600

υπερτασικούς τις βλάβες στα όργανα-στόχους της υπέρτασης (δηλ. σε καρδιά, αρτηρίες και νεφρούς), καθώς και τις συνυπάρχουσες νοσηρές καρδιαγγειακές καταστάσεις», λέει ο κ. Τσιούφης.

Στη μελέτη αυτή, η μέση ηλικία των υπερτασικών ασθενών που προσήλθαν στο Ιατρείο για διερεύνηση και αντιμετώπιση της υπέρτασης ήταν τα 57 έτη και οι δύο στους τρεις υποβάλλονταν ήδη σε αντιυπερτασική θεραπεία από τον θεράποντα οικογενειακό ιατρό τους. Το 6,5% είχε ιστορικό προηγούμενου εμφράγματος μυοκαρδίου, το 4,5% ιστορικό προηγούμενου εγκεφαλικού επεισοδίου και το 3% ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής (μία συχνή μορφή αρρυθμίας).

«Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3 στους 10 Έλληνες υπερτασικούς είναι καπνιστές και ότι ο ένας στους 2 υπερτασικούς είναι υπέρβαρος», τονίζει ο κ. Τσιούφης, «Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα ότι ένας στους τρεις Έλληνες υπερτασικούς πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο (ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται μία κλινική οντότητα που περιλαμβάνει, εκτός της υπέρτασης, διαταραχή στον μεταβολισμό του σακχάρου, αυξημένη περιφέρεια μέσης, αυξημένα τριγλυκερίδια και χαμηλή ΄΄καλή΄΄ χοληστερόλη)».

Πόσο κινδυνεύει

Όσον αφορά την καρδιά, το 40% των Ελλήνων υπερτασικών έχει υπερτροφία της αριστεράς κοιλίας και αυτό σημαίνει τριπλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα του μυοκαρδίου ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Διαπιστώνεται, επίσης, ότι 6 στους 10 υπερτασικούς στη χώρα μας έχουν διαστολική δυσλειτουργία. Δηλαδή, το μυοκάρδιο έχει αυξημένη σκληρότητα και δυσκολεύεται να υποστεί «χάλαση», ώστε να γεμίσει απρόσκοπτα η κοιλότητα της αριστεράς κοιλίας με αίμα στη φάση της διαστολής, προκαλώντας έτσι συμπτώματα δύσπνοιας και εύκολης κόπωσης.

Επιπλέον, το 7% των Ελλήνων υπερτασικών έχει αυξημένη την κρεατινίνη στον ορό, που υποδηλώνει αρχόμενη νεφρική ανεπάρκεια. Και ένας στους 10 πάσχει από μικροαλβουμινουρία, δηλαδή αποβάλλει πάνω από 30 mg αλβουμίνης στα ούρα 24ώρου, γεγονός που σηματοδοτεί αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μυοκαρδίου.

«Βάσει των πιο πάνω ευρημάτων φαίνεται ότι ο μέσος Έλληνας υπερτασικός έχει έκδηλες βλάβες σε όργαναστόχους και βρίσκεται στη ζώνη του αυξημένου κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια», υπογραμμίζει ο κ. Τσιούφης. «Η έλλειψη ενημέρωσης και κατανόησης της σημασίας της υψηλής αρτηριακής πίεσης από το ευρύ κοινό συμβάλλει στη διαιώνιση του προβλήματος».

Ρεπορτάζ: Μαίρη Κατσανοπούλου

Αρχείο Αναρτήσεων