Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Ψωνίζοντας ψάρια

Οδηγίες προς καταναλωτές

Τη δεύτερη θέση μετά την Ιταλία κερδίζει η Ελλάδα στην κοινοτική μεσογειακή αλιεία αφού από τους 648.435 τόνους που αλιεύθηκαν 140.285 τόνοι αντιστοιχούν στη χώρα μας, σύμφωνα με τη Eurostat. Αλλά και στις θαλασσοκαλλιέργειες οι Ελληνες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν θαλασσινό λαό. Αυτό προκύπτει από στοιχεία του ΣΕΘ (Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών) αφού η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όχι μόνο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου καταλαμβάνει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 50%, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Εκτός από την ικανοποιητική παραγωγή, έχει παρατηρηθεί και αύξηση στην προτίμηση των καταναλωτών όσον αφορά αυτό το είδος εξαιτίας των σκανδάλων που έχουν ξεσπάσει για τις διοξίνες σε πολλά τρόφιμα αλλά και λόγω των προσπαθειών για την ανάδειξη της διατροφικής αξίας τους.

Πώς όμως θα είστε κατοχυρωμένοι για την ποιότητα και την αξία τους εφόσον διάφοροι επιτήδειοι έμποροι προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους πωλούν άνθρακα αντί για χρυσό, όπως κατεψυγμένα ως φρέσκα ή ένα είδος ψαριού μικρής αξίας το παρουσιάζουν ως κάποιο άλλο ακριβότερο; Για να είστε λοιπόν «υποψιασμένοι» καταναλωτές απευθυνθήκαμε σε διάφορους ειδικούς και φορείς οι οποίοι δίνουν συμβουλές για τη διακύμανση των τιμών, τις συνηθέστερες νοθείες φρέσκων και κατεψυγμένων ψαριών αλλά και το πώς θα διαπιστώσετε τη φρεσκότητα ενός ψαριού.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ (ένωση καταναλωτών) εφιστά την προσοχή σας στα εξής σημεία:

* Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε πάγο τη στιγμή της πώλησης.

* Τα ιχθυοπωλεία-ιχθυαγορές που επιλέγετε θα πρέπει να είναι καθαρά και να είναι φανερό ότι τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και καθαριότητας.

* Τα φρέσκα ψάρια που αγοράζετε να τα καταναλώνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εν τω μεταξύ πρέπει οπωσδήποτε να τα βάζετε σε ψυγείο, κατά προτίμηση τυλιγμένα, για να μη μεταδώσουν μικρόβια σε άλλα τρόφιμα.

* Φροντίστε να μην έρχονται τα ψάρια σε επαφή με τρόφιμα τα οποία καταναλώνονται ωμά.

Τα κριτήρια φρεσκότητας του ψαριού είναι εύκολα ορατά από τον καθένα τη στιγμή της αγοράς, εφόσον παρατηρήσετε κυρίως το κεφάλι και αν είναι δυνατόν το υπόλοιπο σώμα.

* Το δέρμα του φρέσκου ψαριού έχει ζωντανό και λαμπερό χρώμα χωρίς αποχρωματισμούς. Η βλέννα του είναι καθαρή (σαν νερό) και διάφανη, τα λέπια του σφιχτοδεμένα και υγρά (εκτός από της ρέγκας, της σαρδέλας και του γαύρου). Οσο πιο μουντό είναι το δέρμα του και όσο λιγότερο διαφανής (γαλακτώδης) η βλέννα του τόσο λιγότερο φρέσκο είναι το ψάρι.

* Το μάτι πρέπει να είναι φουσκωτό, ο κερατοειδής διαφανής και η κόρη μαύρη και λαμπερή. Αν το μάτι είναι βαθουλωμένο στο κέντρο, ο κερατοειδής είναι γαλακτώδης και η κόρη γκρίζα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

* Τα βράγχια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά, με έντονο χρώμα ροδαλό ή κόκκινο και χωρίς βλέννα. Οσο πιο μπαγιάτικο είναι το ψάρι τόσο τα βράγχια κιτρινίζουν και αποκτούν βλέννα η οποία σιγά σιγά γίνεται γαλακτώδης.

* Οσο το ψάρι είναι φρέσκο δεν παρουσιάζει κανένα χρωματισμό κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Με τον χρόνο αυτή η ζώνη γίνεται όλο και πιο κόκκινη.

* Το φρέσκο ψάρι αναδύει μυρωδιά θάλασσας. Σε περίπτωση όπου έχει μυρωδιά αμμωνίας δεν είναι κατάλληλο για κατανάλωση.

* Κατεψυγμένα ψάρια

Οταν αγοράζετε κατεψυγμένα ψάρια δεν είναι δυνατόν να γνωρίζετε αν έχουν καταψυχθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο ή πόσο φρέσκα ήταν όταν καταψύχθηκαν. Υπάρχουν όμως μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που υποδηλώνουν ότι τα ψάρια έχουν τύχει καλών χειρισμών και μπορείτε να τα αναζητήσετε στα κατεψυγμένα ψάρια κατά την αγορά τους.

* Το δέρμα πρέπει να είναι στιλπνό, να μην είναι ξηρό και αφυδατωμένο αλλά να καλύπτεται από ένα λεπτό στρώμα πάγου.

* Το χρώμα του δέρματος να θυμίζει αυτό των νωπών ψαριών και να μην είναι αποχρωματισμένο.

* Τα μάτια να είναι κυρτά και χωρίς αιματώματα.

Μετά την απόψυξη, όταν τα ψάρια έχουν υποστεί μη ενδεδειγμένη ή μεγάλου χρονικού διαστήματος κατάψυξη, παρουσιάζουν χρωματισμό υπόλευκο και θαμπό, έλλειψη επιφανειακής στιλπνότητας, δέρμα αφυδατωμένο, ρυτιδωμένο και κάποιες φορές με λευκές κηλίδες, η σύσταση του κρέατος είναι σπογγώδης και σε ακραίες περιπτώσεις θρυμματίζεται, τα φυσικά συνδεδεμένα υγρά του κρέατος ρέουν εύκολα αν το πιέσετε και ιδιαίτερα στα λιπαρά ψάρια υπάρχει ο κίνδυνος της οξείδωσης του λίπους, τα οποία στο αρχικό στάδιο είναι άοσμα αλλά στη συνέχεια τα οξειδωμένα λιπαρά αναδύουν μυρωδιά ταγγίσματος.

 

Ακόμη πρέπει να έχετε υπόψη σας, αγοράζοντας φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια, τις νοθείες που αφορούν την πώληση κάποιων ψαριών αντί άλλων ειδών που έχουν υψηλότερη εμπορική αξία, όπως κουτσομούρες ως μπαρμπούνια, φαγκριά ως λυθρίνια, γλωσσοειδή (ζακρέτες ή καλκάνια) ως γλώσσες, μελανούρια ως τσιπούρες, τόνους ως ξιφίες, μικρούς τόνους ως παλαμίδες και σκυλόψαρα ως γαλέους.

Επίσης, όσον αφορά τα θαλασσινά, οι πιο συχνές νοθείες τους είναι η πώληση μοσχοχτάποδων ως χταποδιών και θράψαλων ως καλαμαριών. Και στις δύο περιπτώσεις η νοθεία γίνεται με σκοπό το οικονομικό κέρδος λόγω της διαφορετικής εμπορικής αξίας που έχουν τα παραπάνω προϊόντα. Για να μην εξαπατηθείτε έχετε υπόψη σας ότι τα χταπόδια έχουν δύο σειρές βεντούζες στο κάθε πλοκάμι ενώ τα μοσχοχτάποδα έχουν μία σειρά.

Και τα θράψαλα δεν έχουν εσωτερικό όστρακο σε αντίθεση με τα καλαμάρια αλλά ο πιο εύκολος τρόπος διάκρισης είναι ότι στα θράψαλα το τριγωνικό πτερύγιο της ουράς είναι μικρό σε σχέση με αυτό του καλαμαριού του οποίου το μήκος φτάνει στο μισό του σώματός του. Διατροφική αξία

Είναι υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνες και ασβέστιο. Γι' αυτό και θεωρούνται απαραίτητα κυρίως για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Το φυσικό λίπος τους έχει ευεργετικές ιδιότητες. Ενισχύουν την ισορροπημένη ανάπτυξη, χωρίς να παχαίνουν. Διατηρούν το δέρμα και τις αρθρώσεις σε καλή κατάσταση. Βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην παιδική όραση, μειώνοντας τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Ακόμη μειώνουν τις πιθανότητες προσβολής από καρδιοπάθειες, καρκίνο, αρτηριοσκλήρωση.

ΤΟΝΙΑ ΤΣΑΚΙΡΗ

Αρχείο Αναρτήσεων