Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ, MD, PhD., καθηγητή Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντή Β' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ

Αν κάποιος αναζητήσει στα πανεπιστημιακά συγγράμματα τι είναι η κολπική μαρμαρυγή, θα διαβάσει ότι είναι μια αρρυθμία, η οποία αναγκάζει την καρδιά να μη λειτουργεί ρυθμικά, με αποτέλεσμα να συστέλλεται και να διαστέλλεται άρρυθμα, με αυξημένους παλμούς, που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 100-150 το λεπτό. Αποτέλεσμα αυτής της ταχυαρρυθμίας είναι να μην προωθείται σωστά το αίμα προς τα όργανα του οργανισμού και να λιμνάζει στους κόλπους της καρδιάς.

Με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, έχει σταματήσει να λειτουργεί ο φλεβοκόμβος, δηλαδή το ηλεκτρικό εργοστάσιο που παράγει το ηλεκτρικό ρεύμα της καρδιάς και καθορίζει το ρυθμό λειτουργίας της (60-70 παλμούς το λεπτό). Στη θέση του έχουν αναδυθεί διάφορες ηλεκτρικές εστίες που δουλεύουν άναρχα και δεν καταφέρνουν να προκαλέσουν συστολή των κόλπων, η οποία είναι απαραίτητη για να προωθηθεί σωστά το αίμα που επιστρέφει από τα διάφορα όργανα στην καρδιά.

Οταν υπάρχει καρδιοπάθεια που προκαλεί σοβαρή δυσλειτουργία στην καρδιά (όπως π.χ. στένωση μιτροειδούς, έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι δυνατόν η εκδήλωση της κολπικής μαρμαρυγής να οδηγήσει σε οξύ πνευμονικό οίδημα, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά και άμεσα από έναν εξειδικευμένο γιατρό. Ομως, όσον και εάν φαίνεται περίεργο, το πνευμονικό οίδημα δεν είναι η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής.

Η σοβαρότερη επιπλοκή της κολπικής μαρμαρυγής είναι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια σε διάφορα όργανα του οργανισμού, με πλέον επικίνδυνο απ' όλα το εμβολικό επεισόδιο στον εγκέφαλο, το οποίο προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Μέσα στον αριστερό κόλπο υπάρχει μια πτυχή που μοιάζει με κρύπτη και μέσα σ' αυτήν το αίμα που λιμνάζει μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους που μπορεί να εκτοξευθούν υπό μορφή εμβόλων. Η πτυχή αυτή λέγεται ωτίον.

Σήμερα υπάρχουν συσκευές, οι οποίες τώρα δοκιμάζονται ερευνητικά και ουσιαστικά κλείνουν τη συγκεκριμένη κρύπτη (ωτίον) μέσα στην οποία δημιουργείται ο θρόμβος. Επιπλέον, στην καθημερινή κλινική πράξη η χορήγηση αντιπηκτικών φαρμάκων (γουαρφαρίνη-κουμαρινικά) παρεμποδίζει τη δημιουργία θρόμβου. Εν τούτοις είναι προτιμότερο μέσα σε ένα 24ωρο η κολπική μαρμαρυγή να διορθώνεται ή φαρμακευτικά ή ηλεκτρικά με απινίδωση (ηλεκτροσόκ). Ομως, σε ορισμένες περιπτώσεις που η κολπική μαρμαρυγή επανέρχεται παρά τη σωστή θεραπεία, τότε επιχειρείται με καθετηριασμό της καρδιάς ηλεκτρική απομόνωση των εστιών όπου παράγεται η κολπική μαρμαρυγή (πνευμονικές φλέβες). Αυτή η ηλεκτρική θεραπεία ονομάζεται Ablation και έχει επιτυχία που κυμαίνεται στο 40-70% των περιπτώσεων.

Σήμερα η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί στις Ηνωμένες Πολιτείες περί τα 120.000 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο. Στην Ελλάδα ο αριθμός ανέρχεται περί τα 500 εγκεφαλικά επεισόδια τον χρόνο. Το πρόβλημα είναι σοβαρό, γιατί πέραν της εγκεφαλικής αναπηρίας που δημιουργείται, στο 25% των περιπτώσεων οι ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. Κατά συνέπεια το πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής είναι ιδιαίτερα σοβαρό, γιατί βαίνει αυξανόμενο, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνει συνεχώς. Γι' αυτό κατάσταση όπως η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή ανεπάρκεια, που τα ποσοστά εμφάνισής τους αυξάνουν παράλληλα με την ηλικία του πληθυσμού, πρέπει να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, γιατί αποτελούν βασική αιτία εκδήλωσης της κολπικής μαρμαρυγής.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2007

Αρχείο Αναρτήσεων