Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Tο άγχος πυροδοτεί καρδιακή προσβολή

Επιστήμονες διαπίστωσαν συγκεκριμένους μηχανισμούς, οι οποίοι δείχνουν πώς μπορεί το άγχος να πυροδοτήσει καρδιακή προσβολή σε ασθενείς με ευπάθεια.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λονδίνου (UCL) δημοσίευσαν έρευνα, η οποία δείχνει ότι το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση της αρτηριακής πίεσης και να πυροδοτήσει την απελευθέρωση αιμοπεταλίων, τα οποία δημιουργούν θρόμβους.

Η ομάδα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου εξέτασε 34 άνδρες, που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο ή έντονη στηθάγχη τους τελευταίους 15 μήνες. Από αυτούς, εντόπισαν 14 άτομα των οποίων τα συμπτώματα συνοδεύονταν από έντονο στρες, οργή ή και κατάθλιψη.

Οι εθελοντές υποχρεώθηκαν μετά να εκτελέσουν σειρά ψυχολογικά επίπονων ασκήσεων, όπως να φαντασθούν καταστάσεις υψηλού άγχους και να φαντασθούν ότι ετοιμάζονται να βγάλουν λόγο ενώπιον κοινού.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν αμέσως μετά σε αιματολογικές εξετάσεις. Σε όλους τους άνδρες της μελέτης, η αρτηριακή πίεση, οι καρδιακοί σφυγμοί και η καρδιακή λειτουργία αυξήθηκε σημαντικά, ως απάντηση στο άγχος.

Διαχείριση του στρες

Στην ομάδα των ιδιαίτερα ευπαθών ατόμων, όμως, οι τιμές της αρτηριακής πίεσης παρέμειναν ιδιαίτερα αυξημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ομάδα αυτή κατέγραψε, στο μεταξύ, υψηλότερα επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα τους.

«Η έρευνά μας προσφέρει νέες πληροφορίες για τις βιολογικές διεργασίες, που κρύβονται πίσω από την πυροδότηση καρδιακού επεισοδίου. Εχει να κάνει άμεσα με τον τρόπο που διαχειρίζεται κάθε άνθρωπος τις καταστάσεις έντονου άγχους», εξηγεί ο δρ Αντριου Στέπτοου, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτή τη στιγμή, με τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα, μας είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιων ανθρώπων τα σώματα θα αντιδράσουν κακά σε αγχώδη γεγονότα. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί, όμως, να αναγνωρίσει τι του προκαλεί πολύ άγχος και να αναπτύξει μεθόδους αντιμετώπισής του», λέει η δρ Αλισον Σο, εκπρόσωπος της Βρετανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, που συμμετείχε στη σημαντική έρευνα του UCL

Αρχείο Αναρτήσεων