Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η καρδιακή ανεπάρκεια έχει χτυπήσει 200 χιλ. Ελληνες

Σε μείζον πρόβλημα υγείας εξελίσσεται η καρδιακή ανεπάρκεια. Ο αριθμός των πασχόντων στην Ελλάδα φτάνει τις 200.000 και από αυτούς 12.000 χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους. Το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης των πασχόντων ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο που διατίθεται για την αντιμετώπιση όλων των καρκινοπαθών.

Λόγω της βαρύτητας της νόσου χρησιμοποιούνται καθημερινά 500 έως 700 θέσεις νοσηλείας σε νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι ελάχιστοι από τους πάσχοντες στη χώρα μας επωφελούνται σήμερα από τις εξελίξεις στη θεραπεία, όπως είναι η «τεχνητή καρδιά».

Τα παραπάνω ανέφεραν, μεταξύ άλλων, χθες ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας της Καρδιακής Ανεπάρκειας, καθηγητής κ. Ιωάννης Νανάς, ο γενικός της γραμματέας κ. Σταμάτης Αδαμόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής Καρδιολογίας, κ. Λάμπρος Ανθόπουλος, με αφορμή το 9o Πανελλήνιο Συνέδριο της Εταιρείας, το οποίο πραγματοποιείται από αύριο έως και την Κυριακή στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι ύστερα από μακροχρόνια και συνεχή ερευνητική προσπάθεια τα αποτελέσματα της θεραπείας της καρδιακής ανεπάρκειας είναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, εντυπωσιακά. Η ολική θνητότητα των πασχόντων έχει ελαττωθεί κατά 50%, από τη δεκαετία του 70 έως τη δεκαετία του 90.

«Τεχνητή καρδιά»

Η «τεχνητή καρδιά», είπαν, εμφανίζει παρόμοια αποτελεσματικότητα με εκείνη της μεταμόσχευσης καρδιάς και για ορισμένες κατηγορίες ασθενών θεωρείται συμβατικός τρόπος θεραπείας. Η μεταμόσχευση θεωρείται η οριστική θεραπεία, αλλά η προσφορά μοσχευμάτων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η «τεχνητή καρδιά» είναι μια αντλία, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία της καρδιάς και χρησιμοποιείται σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου. Η συσκευή αυτή μπορεί να παρατείνει τη ζωή των ασθενών αρκετούς μήνες, μέχρι να βρεθεί καρδιακό μόσχευμα.

Η τοποθέτηση της αντλίας μπορεί να γίνει στο «Ωνάσειο» και στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Ελάχιστοι ασθενείς απευθύνονται, όμως, στα δύο αυτά κέντρα, είτε επειδή φοβούνται είτε επειδή δεν γνωρίζουν τη μέθοδο.

Αρχείο Αναρτήσεων