Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η παχυσαρκία ένοχη για πάνω από 30 ασθένειες

Διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσος, υπέρταση τα προβλήματα, μεταξύ άλλων, που μπορεί να κρύβουν τα πολλά κιλά.

Περισσότερα από 30 προβλήματα υγείας σχετίζονται με την παχυσαρκία. Διαβήτης τύπου 2, στεφανιαία νόσος, υπέρταση, εγκεφαλικά επεισόδια, υπερτριγλυκεριδαιμία, οστεοαρθρίτιδα, χολολιθίαση και υπνική άπνοια είναι ορισμένα από αυτά. Δεν πρέπει, επίσης, να ξεχνάμε ότι η παρουσία μεγάλων ποσοτήτων λίπους στον οργανισμό σχετίζεται πάντα με εκδήλωση ορισμένων μορφών καρκίνου.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο γενικός χειρουργός κ. Σπυρίδων Ασωνίτης, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να σώσει ζωές. Η παχυσαρκία -σημειώνει- αποτελεί απειλή για άνδρες και γυναίκες και «ενοχοποιείται» για αιφνίδιους θανάτους και στα δύο φύλα. Οι παχύσαρκοι άνδρες νοσούν πιο συχνά από τους αδύνατους, από καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη.

clip_image001

Από την άλλη, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο των έσω γεννητικών οργάνων, του μαστού και της χοληδόχου κύστης. Μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος και του νεφρού εμφανίζονται συχνότερα σε άτομα με πλεονάζον βάρος.

Σοβαρά είναι επίσης τα ψυχολογικά και τα κοινωνικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι παχύσαρκοι. Η πεποίθηση ότι η γοητεία είναι ταυτόσημη με ένα λεπτό σώμα κάνει τους υπέρβαρους να αισθάνονται λιγότερο επιθυμητοί και να εμφανίζουν πιο συχνά συναισθήματα απόρριψης, ντροπής ή κατάθλιψης.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε το σωματικό βάρος; Ο κ. Ασωνίτης, εξηγεί:

Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής, η βελτίωση στην ποιότητα της διατροφής και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελούν τις απαραίτητες συστάσεις. Τέτοιες, όμως, αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να χάσουν συνήθως μέχρι το 10% του βάρους τους.

Η φτωχή αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων δίαιτας, της αλλαγής συμπεριφοράς και της φαρμακευτικής αγωγής έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη και εφαρμογή της χειρουργικής θεραπείας για την αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η βαριατρική, νέος κλάδος της χειρουργικής, καθιέρωσε ορισμένες τεχνικές ,οι οποίες εφαρμόζονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Η επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής μεθόδου πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣclip_image002

Αρχείο Αναρτήσεων