Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Τρώμε 5 κιλά συντηρητικά το χρόνο

Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά, πέντε κιλά συντηρητικά το χρόνο καταναλώνουμε μέσω της τροφής μας οι 'Ελληνες, ανοίγοντας το δρόμο για σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ακόμα και το πιο "ευπαρουσίαστο" οικογενειακό τραπέζι κρύβει πολλές χημικές ουσίες, όπως προσθετικά αρωμάτων, γεύσεις και χρώματος, όμως με άγνωστες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία ανακοίνωσαν Έλληνες επιστήμονες.

Είναι γνωστό ότι ορισμένες από τις ουσίες των συντηρητικών "ενοχοποιούνται" για πρόκληση κάποιων μορφών καρκίνου, γι' αυτό ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τροφές που δίνουν στα παιδιά τους πρέπει να είναι οι γονείς επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Το διατροφικό πρόβλημα  παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στη χώρα μας καθώς συχνά χημικές ουσίες αποσύρονται από την αγορά ως ακατάλληλες παρότι κυκλοφορούσαν για χρόνια.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος εξηγεί ότι τα παιδιά τρώνε ό,τι βλέπουν στην τηλεόραση για αυτό και τα πιάτα τους είναι γεμάτα με χρώματα, αρώματα αλλά και κακής ποιότητας λίπη φυτικής προέλευσης.

Οι βιοχημικοί δείκτες των παιδιών στην Ελλάδα αποτυπώνουν το λανθασμένο διατροφικό μοντέλο που ακολουθούν, καθώς δεν είναι τυχαίο ότι 1 στα 4 ελληνοπούλα έχει υψηλή χοληστερίνη και ζάχαρο αναλογικά με την ηλικία του, ενώ 3 στα 5 είναι παχύσαρκα.

Η λανθασμένη διατροφή που ακολουθούν τα παιδιά στην χώρα μας δυνητικά είναι επικίνδυνη για την υγεία τους όχι μόνο όσον αφορά στα χημικά πρόσθετα αλλά γιατί οδηγεί σε βλάβη των αγγείων, υπέρταση και έμφραγμα ακόμη και σε νεαρές ηλικίες.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι γονείς και με τα συμπληρώματα διατροφής καθώς πολλά παιδιά κυρίως στην εφηβεία καταφεύγουν σε αυτά για να επιτύχουν μια ισορροπημένη δίαιτα όπως πιστεύουν σε σχέση και με την άσκηση.Εκτιμάται ότι 11.000.000 συμπληρώματα διατροφής καταναλώνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα.

Οι επιστήμονες  εκφράζουν επίσης την ανησυχία τους  και για  τις φυτορμόνες οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν μικρότερη ή μεγαλύτερη τοξικότητα κα υπάρχουν στο πιάτο μας καθημερινά.

Αρχείο Αναρτήσεων