Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Μύθος τα αντικαταθλιπτικά

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στους ιατρικούς κύκλους ότι τα «χάπια της ευτυχίας», όπως ονομάζονται τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα νέας γενιάς, αποδεικνύονται αναποτελεσματικά στους περισσότερους ασθενείς.

Βρετανοί ειδικοί ανέλυσαν τα αποτελέσματα 47 κλινικών δοκιμών και ανακοίνωσαν ότι το Prozac, το Efexor και το Seroxat δεν έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τα ψευδοφάρμακα. Αποτελεσματικά μόνο σε ορισμένα περιστατικά βαριάς κατάθλιψης

Ομάδα Βρετανών ειδικών που ανέλυσε τα δεδομένα 47 κλινικών δοκιμών, πολλά από τα οποία είχαν αποκρύψει οι φαρμακοβιομηχανίες, ανακοίνωσε, χτες, ότι το Prozac, το αντικαταθλιπτικό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως και άλλα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας δεν έχουν μεγαλύτερη επίδραση από τα ψευδοφάρμακα.

clip_image001

Η επιστημονική κοινότητα κάνει λόγο για «εξαιρετικά σημαντικά πορίσματα» και χαρακτήρισε «άκρως επικίνδυνο» το γεγονός ότι οι φαρμακοβιομηχανίες δεν δημοσιεύουν το σύνολο των στοιχείων που έχουν στη διάθεσή τους.

Η έρευνα των Βρετανών επιστημόνων, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Δημόσια Βιβλιοθήκη Επιστήμης», έβαλε στο μικροσκόπιο την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών Prozac, (το οποίο, από την έναρξη της κυκλοφορίας το 1988 στις ΗΠΑ, έχει χορηγηθεί σε 40 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως), Efexor και Seroxat.

Τα φάρμακα αυτά έχουν επανειλημμένα ενοχοποιηθεί για σοβαρές παρενέργειες - τάσεις αυτοκτονίας και εθισμό, γι αυτό και, πέραν του Prozac, έχει απαγορευτεί η χορήγησή τους σε παιδιά με συμπτώματα κατάθλιψης.

Σύμφωνα με την έρευνα των Βρετανών επιστημόνων, τα «χάπια της ευτυχίας» αποδεικνύονται αποτελεσματικά μόνο σε ορισμένους ασθενείς με βαριά κατάθλιψη.

«Η διαφορά στη βελτίωση μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν ψευδοφάρμακα και αυτών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά δεν είναι πολύ σημαντική.

Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορούν να τα πάνε καλύτερα χωρίς χημική θεραπεία», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ιρβινγκ Κιρκς του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χαλ.

Ο ίδιος προσθέτει ότι, με βάση τα δεδομένα αυτά, δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που να συνηγορούν υπέρ των αντικαταθλιπτικών, με εξαίρεση τα άτομα που πάσχουν από σοβαρή κατάθλιψη ή σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εναλλακτικές θεραπείες δεν επιτρέπουν να υπάρξει βελτίωση.

Ας μην ξεχνάμε, επισημαίνει, πως πολλοί ασθενείς νομίζουν πως η κατάστασή τους βελτιώνεται απλά και μόνο με τη λήψη ενός χαπιού - πρόκειται για το «φαινόμενο placebo».

Ανησυχία
Σε περίπτωση που επαληθευτούν τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας, θα προκληθεί μεγάλη ανησυχία σε γιατρούς και ασθενείς, καθώς τα αντικαταθλιπτικά αντιπροσώπευαν μία μεγάλη ελπίδα για το μέλλον.

Σχολιάζοντας τα ανησυχητικά πορίσματα της έρευνας, εκπρόσωπος της εταιρείας «Εli Lilly», που παρασκευάζει το Prozac, υπογραμμίζει ότι εκτενείς ιατρικές και επιστημονικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η φλουοξετίνη (Prozac) είναι ένα αποτελεσματικό αντικαταθλιπτικό.

Παράλληλα, εκπρόσωπος της GlaxoSmithkline, που παρασκευάζει το Seroxat, τονίζει ότι οι συντελεστές της έρευνας αυτής δεν αναγνωρίζουν τα θετικά αποτελέσματα που έχουν αυτές οι θεραπείες στους ασθενείς και στις οικογένειές τους για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και έρχονται σε αντίθεση με αυτό που έχει διαπιστωθεί σε κλινικό επίπεδο.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Σωματική άσκηση: Βοηθά πολλά άτομα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα.

Φίλοι: Καλό είναι τα άτομα με ήπια κατάθλιψη να μοιράζονται τα συναισθήματά τους με φίλους και συγγενείς.

Γνωστική θεραπεία της συμπεριφοράς: Βοηθά στον έλεγχο των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων απελπισίας.

Διαπροσωπική θεραπεία: Εστιάζει στις σχέσεις και τα προβλήματα, όπως δυσκολίες στην επικοινωνία.

Ψυχοθεραπεία: Βοηθά στον εντοπισμό των πραγματικών προβλημάτων και την επίλυσή τους με αποτελεσματικούς τρόπους.

Αντικαταθλιπτικά φάρμακα: Συνταγογραφούνται από τους γιατρούς όταν η σωματική άσκηση και η ψυχοθεραπεία δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗclip_image003

Αρχείο Αναρτήσεων