Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Η καρδιοπάθεια ως τεράστια κοινωνικοοικονομική μάστιγα

Σε νέες πρωτοποριακές μεθόδους θεραπείας της καρδιόπαθειας, όπως τα βλαστικά κύτταρα που θα εφαρμοστούν μελλοντικά, αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Κωφίδης, ειδικός καρδιο-θωρακοχειρουργός, καθηγητής χειρουργικής του πανεπιστημίου Σιγκαπούρης και διευθυντής ερευνητικού προγράμματος καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Ποια είναι τα νεότερα από το χειρουργικό μέτωπο κατά της καρδιοπάθειας;

-Έχετε υπόψη σας ότι όταν εμφανίζεται καρδιακή ανεπάρκεια, συνήθως η θεραπεία είναι αυτό που ονομάζουμε πολυφαρμακοθεραπεία. Δηλαδή ένα κοκτέϊλ φαρμάκων, ένας συνδυασμός φαρμάκων που βελτιώνουν ίσως την ποιότητα ζωής του ασθενούς, δεν του επιμηκύνουν την ζωή κατά πολύ. Η καρδιακή ανεπάρκεια και η καρδιοπάθεια γενικά είναι μία τεράστια κοινωνικοοικονομική και υγειονομική μάστιγα. Μόνο το 2% των ασθενών που πάσχουν από αυτή τη νόσο σε τελικό στάδιο έχει πρόσβαση σε χειρουργικές μεθόδους. Θέλουμε να δείξουμε στους ασθενείς τι ετοιμάζει ο τομέας της καρδιοχειρουργικής αν θέλετε όσον αφορά καινούριες τεχνικές, τι μπορούμε να του δώσουμε ως δυνατότητες χειρουργικής σήμερα, να το φέρουμε πιο κοντά στον καρδιοχειρουργό, αχρείαστοι να είμαστε, αλλά αν χρειαστεί επέμβαση, ότι οι επεμβάσεις καλυτερεύουν, ότι οι επεμβάσεις γίνονται λιγότερο τραυματικές και έχουμε έπειτα και τις εναλλακτικές λύσεις του μέλλοντος, όπως τα βλαστικά κύτταρα και τους βιονικούς ιστούς, θα αναφερθούμε και σε αυτά για να δούμε τι μας περιμένει στον 21ο αιώνα.

Τί είναι τα βλαστικά κύτταρα και πώς συμβάλλουν στην θεραπεία καρδιοπαθειών;

-Τα βλαστικά κύτταρα είναι πρώιμες μορφές κυττάρων που κατοικούν στον οργανισμό, είτε στο έμβρυο, είτε στον ενήλικο οργανισμό, τα οποία μπορούμε να πάρουμε από το σώμα, να τα πολλαπλασιάσουμε στο εργαστήριο και να τα επιστρέψουμε στο όργανο που πάσχει, για παράδειγμα στην καρδιά. Τα βλαστικά κύτταρα ονομάζονται βλαστικά, όπως ο βλαστός ενός δέντρου, γιατί εξελίσσονται και δίνουν παρακλάδια, δηλαδή διαφοροποιούνται σε διάφορα είδη κυττάρων. Ένα κύτταρο από τον μυελό των οστών για παράδειγμα μπορεί να διαφοροποιηθεί και να αποδώσει μυοκαρδιοκύτταρο, ενδοθηλιακό κύτταρο, κύτταρο του νευρικού ιστού κλπ. Αν λοιπόν τα καταφέρουμε να εξελιχθούν σε μυοκαρδιακά κύτταρα μπορούμε να τα τοποθετήσουμε στην καρδιά με την ελπίδα ότι θα επουλώσουν το έμφραγμα, ότι θα βελτιωθεί η λειτουργία της καρδιάς και η κλινική κατάσταση του ασθενούς

Κύριε Κωφίδη, τι πρέπει να κάνει κάποιος για να μην φτάσει στον χειρουργό; Η πρόληψη είναι σημαντική;

-Σαφώς η πρόληψη είναι σημαντική και είναι ένα τεράστιο θέμα στο οποίο δεν μπορούμε να αναφερθούμε εκτενώς αυτή την στιγμή. Νομίζω ότι το κύριο ζήτημα εδώ είναι η πληροφόρηση, η έγκριτη πληροφόρηση του κοινού. Η πρόληψη της καρδιοπάθειας πρέπει να γίνεται από τα παιδικά χρόνια ακόμη με την εξάσκηση, με την αποφυγή παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα κλπ. Φυσικά ένα μέρος των καρδιοπαθειών οφείλεται σε γονιδιακούς λόγους, σε οικογενειακούς λόγους. Δηλαδή μεταφέρεται από πατέρα σε γιο κλπ. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε για να προλάβουμε το κακό στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να περιορίσουμε τους παράγοντες υψηλού κινδύνου με τον σωστό τρόπο ζωής.

Οι καρδιοπάθειες κάνουν διακρίσεις, αφορούν δηλαδή περισσότερο γυναίκες ή άνδρες;

-Δυστυχώς όλο και περισσότερο γυναίκες. Η ισχαιμική καρδιοπάθεια ιδίως εμφανίζεται όλο και περισσότερο στις γυναίκες και τείνει να φτάσει στο ίδιο ποσοστό όπως και στους άνδρες. Βλέπουμε σήμερα οι γυναίκες να παθαίνουν έμφραγμα σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ότι γινόταν στο παρελθόν. Οι λόγοι συνήθως είναι το κάπνισμα και ο τρόπος ζωής.

Ποιες ηλικίες είναι επικίνδυνες για καρδιοπάθεια;

-Εξαρτάται από την περιοχή. Αυτό διαφέρει γεωγραφικά και εθνογραφικά.

Οι ηλικίες είναι όλο και μεγαλύτερες. Δηλαδή ο ασθενής έρχεται όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία γιατί οι παρεμβατικές μέθοδοι, ο καρδιολόγος θεραπεύει τον ασθενή αποτελεσματικά για πολλά χρόνια, τα φάρμακα βελτιώνονται, καλύπτουν τον ασθενή για πολλά χρόνια, ώστε ο ασθενής όταν έρχεται στον καρδιοχειρουργό είναι πλέον πιο γέρος και συνήθως η νόσος πιο προχωρημένη και η επέμβαση ίσως πιο επικίνδυνη εν τέλει.

Αλλά αυτό που πρέπει να καταδείξουμε είναι ότι υπάρχουν νέες επεμβατικές μέθοδοι οι οποίες είναι λιγότερος τραυματικές και μπορούν να δώσουν ελπίδα σε αυτή την ομάδα των ασθενών, ακόμη κι αν είναι υψηλής ηλικίας».

Δ.Σ. O XRONOS

Αρχείο Αναρτήσεων