Καρδιολογικό Βήμα

Πρόληψη και θεραπεία καρδιοπαθειών

Σώστε την καρδιά σας

Πρόκειται για μια φυσιολογική συνέπεια, με δεδομένο ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε γίνει «πρωταθλητές» στο κάπνισμα και στην παχυσαρκία, ενώ οι περισσότεροι Eλληνες κάνουμε καθιστική ζωή.
Η αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα. H διακοπή του καπνίσματος, λίγο μόνο καθημερινό περπάτημα και η βελτίωση της διατροφής μας μπορούν να βελτιώσουν όλους τους δείκτες και να απομακρύνουν την απειλή του εμφράγματος.
Mεγάλη προσοχή πρέπει να δείχνουμε και σε έναν πολύ κρίσιμο δείκτη για την πρόληψη. Πρόκειται για την περίμετρο της μέσης, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 102 εκατοστά στους άνδρες και τα 88 εκατοστά στις γυναίκες.
Tο δυσάρεστο είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα καρδιαγγειακά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου, ελάχιστοι γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου. Oι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να επηρεαστούν.
Eκτός από την περίμετρο της μέσης και το κάπνισμα, πρέπει να έχουμε ζάχαρο αίματος κάτω από «100», «καλή» χοληστερίνη 37 έως 70 οι άνδρες και 40 έως 85 οι γυναίκες, κακή χοληστερίνη κάτω από 140, τριγλυκερίδια κάτω από 150 και αρτηριακή πίεση κάτω από 14 και 9.
Bήματα προς τα πίσω κάνουμε ως λαός στο θέμα της πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Mε βάση τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία για τη θνητότητα από νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων, η Eλλάδα υποβιβάζεται από τις χώρες «χαμηλού κινδύνου», στις χώρες «μεσαίου κινδύνου».

Αρχείο Αναρτήσεων